NK Rapid 2019 Amstelveen

Jan Smeets heeft het vijfde NK Rapid in het Keizer Karel College in Amstelveen gewonnen. Twee overwinningen en een aantal hardbevochten remises bleken genoeg voor de oud-kampioen van Nederland, inmiddels amateur, om de titel voor de neus van enkele profs weg te kapen. Jan Timman die met Erik van den Doel op de tweede plaats eindigde was daar overigens in het geheel niet rouwig om: ‘Ik ben tevreden met het resultaat. Op dit soort dagen speelt voor mij de vermoeidheid een belangrijke rol en dit is de eerste keer dat ik hier met een plusscore eindig. Maar het is waar, tegen Ernst had ik eigenlijk moeten winnen.”

Van den Doel had in de laatste ronde van Dimitri Reinderman moeten winnen om een barrage met Smeets af te dwingen. Dat zat er niet in, sterker nog het was Reinderman die een groot deel van de partij aan het roer ging. “Kon ik ergens voordeel behalen?”, vroeg Reinderman zich af. “Wellicht. Maar tekenend voor mijn vorm dit weekeinde, het lukte me niet om dat te vinden. Het was gelukkig niet erg dat ik een pion verloor op het einde. op de vraag waar dat nu aan lag, gaf hij ongeveer hetzelfde antwoord als Van Wely: “Ik was traag.”

“Het waren in ieder geval niet mijn openingen’, antwoordde Smeets op de vraag wat volgens hem het verschil had gemaakt met de andere deelnemers. ‘Maar verder, van alles een beetje. Ik speelde niet zo hopeloos als bij het NK Snelschaken, mijn tactiek was beter dan ‘soms’ en ik had op een belangrijk moment geluk. Ik had van Dimitri moeten verliezen en vervolgens ging hij in remsestelling door zijn vlag. Je doet ook weer met Tata in groep 4F las ik. Maar ik las ook dat groep 4F sterker is dan ooit tevoren. Ben je daar klaar voor? “Zeker niet”, aldus Smeets. “Er moet gewerkt worden maar werken aan schaken is te doen als er een doel is. En dat is er, duidelijk.

Bij het NK Vrouwen was de titelstrijd al beslist, Zhaoqin Peng eindigde op 5,5 uit 7 na een remise tegen Bianca de Jong-Muhren. Eline Roebers bekroonde een al overtuigend debuut met een zege op Maaike Keetman waardoor ze met 3,5 uit 7 op de gedeelde vierde plaats eindigde. Keetman sloeg een ongedekte pion op g2 maar dat pakte helemaal verkeerd uit voor haar.

Partijen via Chess24.
Website organisatie

1 Reactie

  1. Avatar
    Johan Hut 02 december 2019

    Twee overwinningen en een aantal remises? Nee, drie overwinningen, een nederlaag en een aantal remises.

    Wel een leuk verslag, met interessante citaten van de deelnemers.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.