University Challenge: ‘Eelke de Boer lijkt me iemand die niet bang is’

De University Challenge is dit jaar een strijd tussen Friso Nijboer en Eelke de Boer. Zij spelen vier partijen van 26 tot en met 29 december. Hoewel Friso Nijboer vroeger zo’n beetje alle toernooien speelde die op de kalender stonden, doet hij het nu op schaakgebied iets rustiger aan. Maar met schaakpensioen is Nijboer allerminst; hij is nog geregeld te zien in competities en toernooien in binnen- en buitenland.


Eelke de Boer in actie (Foto: Frans Peeters)

De grootmeester heeft zin in de match: ‘Als je kijkt naar de spelers, dan heb je volgens mij twee spelers die willen spelen en een open vizier hebben. Dus ik verwacht minimaal een aantal leuke partijen.’ Z’n jonge tegenstander is een waardig opponent, denkt Nijboer. ‘Eelke lijkt me iemand die niet bang is en principiële keuzes maakt.’

Ook De Boer kijkt uit naar de dagen na de kerst. Twee jaar geleden was de Groninger ook al actief in de University Challenge. Toen moest de FM het onderspit delven tegen grootmeester Dennis de Vreugt met 1,5-2,5.

De Boer: ‘Ik weet niet zo goed wat ik van de match moet verwachten. Twee jaar geleden was ik erg optimistisch van te voren, nu ben ik misschien wat realistischer ingesteld maar ik denk nog steeds wel dat de match alle kanten op kan gaan.’

De University Challenge, aangeboden door de Rijksuniversiteit Groningen, is sinds 2008 vast onderdeel uit van het Schaakfestival, toen Jan Werle en Jan Smeets het tegen elkaar opnamen. Andere gevechten tussen gevestigde orde en jong talent waren: Jan Timman tegen Robin van Kampen, Hans Ree tegen Jorden van Foreest, Elisabeth Pähtz tegen Anne Haast en – vorig jaar – Ivan Sokolov tegen Lucas van Foreest.

Friso Nijboer in diepe overpeinzing

Overigens hoeft je niet voor een match uitgenodigd te worden om deel te nemen aan het gezelligste schaaktoernooi van Nederland en omgeving. Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden. Op de website zie je de mogelijkheden voor een lang en een kort toernooi, voor of na kerst. Ook staat daar informatie over het overige programma, zoals het NK Studenten Blitz en After Chess.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.