Slag bij Wijk aan Zee (3)

Ook bij zeeslagen geldt dat ook al is er aan beide zijden een flink deel van de vloot uitgeschakeld het dan aankomt op de finesses om in het heetst van de (eind)strijd met beperkte middelen toch de winst binnen te halen. Maar één verkeerde manoeuvre en de kans op winst is weer verkeken.

Zeeslag bij nachtelijk Kijkduin met Cornelis Tromp, Willem van de Velde (II),1707

 Alireza Firouzja’s eerste ontmoeting met Anish Giri in een klassieke partij

Het werd in de vijfde ronde in Eindhoven een interessant gevecht tussen de jonge Alireza en de gelouterde Anish. Op het internet vonden sommigen dat Anish de betere eindspeltechniek heeft en hij daarom niet hoefde te vrezen voor de (mindere) eindspeltechniek van Alireza.

Het pakte anders uit. In het eindspel kwam er op een bepaald moment een cruciale stelling voor Alireza op het bord met op het oog een keuze tussen twee, onschuldig lijkende, zetten. De een zou Alireza de kans op winst op kunnen opleveren, hij stond al een tijdje ‘virtueel’ op winst. Bij de andere zet zou hij bij goed spel moeten berusten in remise. Je moet het maar zien in het heetst van de strijd.

Alireza Firouzja – Anish Giri, vijfde Tata-ronde, Eindhoven

Zwart heeft 48 … hxg5+ gespeeld en wit kan nu terugslaan met de pion of met de koning. En deze keuze bepaalt de uitkomst van de partij. Winst voor Alireza of berusten in remise. Een zeer leerzame stelling! Alireza deed de juiste zet en won snel. Welke zet zou jij doen?

Jorden 3x scheepsrecht

Na remise tegen Carlsen en Caruana speelde Jorden in de zesde ronde ook remise tegen Anand. Een prima prestatie!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.