BSG – Groninger Combinatie 6 – 4

BSG blijft winnen, net als Charlois Europoort. De Rotterdammers hebben een half bordpunt meer. De Bussumers wonnen van Groninger Combinatie. Die wedstrijd had twee bijzonderheden. Eén: acht witspelers wonnen, de overige twee partijen eindigden in remise. Twee: BSG kwam met 5½-½ voor en toch werd het maar 6-4. De wedstrijd was dus niet zo spannend als de eindstand doet vermoeden. Hier een verslag van Ton van der Heijden, met naspeelbordjes en analyses. In de volgende ronde gaat BSG naar Rotterdam voor de grote wedstrijd.

 

Afgelopen zaterdag was de eerste KNSB-wedstrijd in het nieuwe jaar nadat we zo’n beetje de hele maand januari van Tata hebben kunnen genieten. De toeschouwers in de Max Euwe-zaal konden bij de eerste KNSB-wedstrijd in 2020 ook genieten van een aantal grootmeesterlijke partijen. Groningen was sterk opgekomen met de grootmeesters Tiviakov, Werle, Ernst en ze hadden hun dames thuisgelaten. BSG kon daar ook wel een paar grootmeesters tegenover stellen: Mads Andersen, Ruud Janssen, Ilja Zaragatski en onze nieuwe ster: Anton Smirnov.

Deze middag hadden de witspelers het voor het zeggen. Zo’n beetje alle zwartspelers gingen kopje onder. Alleen Anton Smirnov (tegen Jan Werle, die net terug was van een zeer goed gespeeld Gibraltar open) en Mads Andersen (tegen Sergei Tiviakov) konden het met zwart drooghouden. Werle stond waarschijnlijk zelfs verloren, maar wist door een slimme afwikkeling de remisehaven te bereiken. Mads speelde tegen Tivi niet zijn vertrouwde Siciliaanse Najdorf, maar het solide 1…e5. Dat heb ik hem nog niet eerder zien doen, maar op dit niveau is het wel handig dat je meer openingen kunt spelen dan alleen maar de Najdorf. Tivi speelde zijn vertrouwde kruip-door-sluip-door-spelletje en had wel het beste van het spel. Mads kon door een afwikkeling naar ongelijke lopers het gelijk houden.

Lees verder op de website van BSG.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.