Radjabov mijdt kandidatentoernooi uit coronavrees

Tien dagen voor het begin van het kandidatentoernooi in de Russische stad Jekaterinenburg heeft de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov zich wegens coronavrees teruggetrokken nadat zijn verzoek om uitstel door de wereldschaakbond Fide was afgewezen. Hij wordt vervangen door de Fransman ­Maxime Vachier-Lagrave.

Radjabov maakte zich geen zorgen over de Chinees Liren Ding, die twee weken in verplichte quarantaine doorbrengt in een datsja buiten Moskou, maar wel over diens landgenoot Hao Wang, aan wie geen beperkingen zijn opgelegd. Wang verbleef in Japan, toen de coronacrisis begon en keerde niet terug naar China. Een deelnemer die rechtstreeks overkomt uit een land waarin het aantal coronabesmettingen met de dag toeneemt, zou volgens Radjabov de gezondheid van zijn collega’s ernstig in gevaar kunnen brengen.

(Rest van dit bericht volgt woensdag, samen met de andere krantenrubrieken)

 

5 Reacties

 1. Avatar
  wimw 07 maart 2020

  Laurent Vérat, l’agent de Maxime Vachier-Lagrave, a déclaré : « Bien sûr, Maxime est très heureux – d’enfin – jouer ce Tournoi des Candidats qu’il a manqué de si peu lors des occasions précédentes. Je sais qu’il aurait préféré se qualifier de manière “normale”, mais c’est comme ça. Je n’ai pas parlé avec lui de la décision de Radjabov de se retirer, mais le fait est qu’il doit se concentrer sur sa préparation, et il reste beaucoup de problèmes en suspens : voyage, visa, coronavirus, l’équipe, tout doit être réglé aussi vite que possible car la situation générale est assez délicate. Ce que je peux vous dire, c’est qu’il devrait arriver tôt à Ekaterinbourg… »

  • Avatar
   Zuid Limburg 07 maart 2020

   Mijn Frans is niet wat het geweest is, ik neem aan dat ik niet de enige ben. Misschien handig als ik hieronder even de Google translate plaats (inclusief de rare tekortkomingen soms dus…):

   Laurent Verat, de agent van Maxime Vachier-Lagrave, zei: “Natuurlijk is Maxime erg blij – eindelijk – om dit Kandidatentoernooi te spelen dat hij bij eerdere gelegenheden zo weinig heeft gemist.  Ik weet dat hij het liefst op een ‘normale’ manier had gekwalificeerd, maar zo is het.  Ik heb niet met hem gesproken over het besluit van Radjabov om zich terug te trekken, maar het feit is dat hij zich moet concentreren op zijn voorbereiding, en er zijn nog veel openstaande kwesties: reizen, visa, coronavirus, team,  alles moet zo snel mogelijk worden geregeld, omdat de algemene situatie vrij delicaat is.  Wat ik je kan vertellen is dat hij vroeg in Ekaterinburg zou moeten aankomen … ”

    

 2. Avatar
  mpvank 07 maart 2020

  Heel merkwaardig dit. De kans dat Radjabov corona oploopt tijdens het toernooi is klein en de kans dat hij een ernstige infectie krijgt is nog véél kleiner .Zoals Anish Giri terecht (geparafraseerd) twitterde: de kans om in het Russische verkeer om te komen is veel en veel groter dan de kans om tijdens het Kandidatentoernooi om te komen. Kennelijk zijn ook onze topschakers niet immuun voor de coronahysterie.

  • Avatar
   Eric César 09 maart 2020

   Dat kan Giri helemaal niet weten. De kans om in het “Russische verkeer” om te komen, zou je nog wel kunnen berekenen, hoewel dit niet een eenduidig begrip is. De kans om tijdens het Kandidatentoernooi om te komen, ten gevolge van Corona, is echter op dit moment nog niet bekend. Giri kletst dus maar wat en grijpt de gelegenheid aan om een collega belachelijk te maken. Er zijn meer sportevenementen afgelast, waaronder ook het schaaktoernooi Reykjavik Open. Dat is dan, in de redenering van Giri, ook onzin, aangezien de kans om tijdens Reykjavik Open om te komen vast ook kleiner is dan de kans om in het Russische verkeer om te komen.

 3. Avatar
  Tonbo 08 maart 2020

  Volgens mij is de pointe van Radja´s betoog dat hij bang is dat toernooiverloop verstoort kan worden omdat 1 van deelnemers of officials of andere direct betrokkenen door het virus wordt besmet.

  Het leek hem daarom verstandig het toernooi uit te stellen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.