Schaakstad Apeldoorn 21 jaar in de KNSB (I)

Schaakstad Apeldoorn beleeft dit jaar zijn 21e verjaardag in de KNSB en dat is een mooie aanleiding om op die periode terug te zien. Ook rijst wellicht de vraag wat aan de geboorte vooraf is gegaan. Het prenatale proces verliep als volgt: na voorbereidend en veelvuldig overleg tussen en door de drie toonaangevende Apeldoornse schaakverenigingen, gingen in augustus 1999 de leden van ASG en SVA akkoord met het voorstel om gecombineerd te gaan spelen in de bondscompetities. Een paar maanden eerder had De Schaakmaat besloten ervan af te zien om het eigen karakter van de club te behouden.
Een jaar daarvoor was de Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn opgericht door Karel van Delft (na zijn vertrek bij De Schaakmaat), Cees Visser en Merijn van Delft. De nadruk lag op topschaak en de stichting was vanuit die ambitie een warm voorstander en lobbyist van gebundelde schaakkrachten.

Het resulteert in een samenwerkingsverband dat onder de naam Schaakstad Apeldoorn van start gaat op 18 september 1999 met vier teams in de KNSB en acht in de OSBO. De KNSB-teams werden gemengd samengesteld uit ASG, SVA en nieuw aangetrokken spelers, terwijl elk team in de OSBO bestond uit leden van ASG of van SVA.
Twee jaar later, op 9 september 2001 begint de gezamenlijke interne wintercompetitie met Harrie de Bie als eerste Schaakstad clubkampioen. Weer twee jaar daarna wordt op 3 september 2003 de oprichting van Schaakstad Apeldoorn notarieel vastgelegd waarmee een einde komt aan het Apeldoorns Schaak Genootschap en de Schaak Vereniging Apeldoorn, na 95 respectievelijk 65 jaar. De Schaakmaat gaat op in Schaakstad en is officieel opgeheven per 26 april 2019, na 45 jaar. Vanaf het eerste optreden in seizoen 1999-2000 zijn de resultaten in de archieven van de KNSB terug te vinden. Dit zijn dan ook de bronnen waaruit geput is:

Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.