Geslaagd Open Hoorns: het begin is er

Er wordt weer gewielrend, getennist, aan atletiek gedaan, geautoracet en gevoetbald. Dan kan er ook worden geschaakt, waar de kans op ronddwarrelende aerosolen veel kleiner is. Immers, alleen het brein is in beweging. Het gecombineerde Open Hoorns/NHSB-kampioenschap was afgelopen weekeinde het eerste schaaktoernooi in Nederland sinds het begin van de corona-uitbraak vijf maanden geleden. Liam Vrolijk verdedigde met succes zijn beide titels, maar ten opzichte van een jaar geleden was er veel veranderd.

De online internationals Liam Vrolijk en Eline Roebers (onlangs voor Nederland actief op de Olympiade) pakken op het Open Hoorns de eerste en tweede plaats.

Deelnemers en begeleiders (ouders, clubgenoten) moesten rekening houden met allerlei maatregelen. De 24-jarige Robbert van Dijkhuizen, sinds een kleine week voorzitter van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn, vroeg in zijn openingswoord op vrijdagavond om ‘om elkaar te denken’. En dat deden de spelers. Ze volgden de looproutes in en buiten de speelzaal, ze wasten hun handen met desinfecterende gel, ze hielden de afstand van anderhalve meter in de gaten. Af en toe moest een medewerk(st)er van de Hoornse club een schaker herinneren aan de regels, maar de grote lijn was dat de samenwerking tussen sporter en organisatie goed verliep.

Het begon al bij de binnenkomst in de gerenoveerde Oscar Romeroschool. Veel deelnemers hadden een geprinte gezondheidscheck meegenomen, waardoor er bij de ingang geen opstoppingen ontstonden van spelers die zo’n formulier nog moesten invullen. Vervolgens liep het ook soepel bij de aanmeldtafel, waar de namen werden afgevinkt en de spelers een notatieboekje met pen kregen alsmede een polsbandje als bewijs dat ze de ‘hindernissen’ goed hadden genomen.

Na een ingrijpende verbouwing – die nog niet helemaal is afgerond – van de Oscar Romeroschool zag de aula er pico bello uit voor een schaaktoernooi met bijna honderd man. Hoewel het maximum aantal binnen twee weken na het starten van de inschrijving was bereikt en er ook een wachtlijst met bijna dertig namen werd gevormd, haalde het deelnemersveld het getal van 100 net niet. Zo’n veertig liefhebbers hadden zich afgemeld, een teken van het verantwoordelijkheidsbesef in de schaakwereld. De 13-jarige Mason Brouwer had veel zin in het toernooi, maar werd twee dagen voor de eerste ronde verkouden. Het talent van Caïssa-Eenhoorn krijgt les op Oscar Romero en mocht niet naar school komen, hoewel het niet om corona ging. Daardoor kon hij ook niet meedoen aan het zesrondige evenement; een grote teleurstelling voor hem. En zo waren er nog enkele tientallen die geen risico’s wilden nemen en bericht van verhindering gaven.

In de vernieuwde aula staan veel pilaren, overigens niet hinderlijk aanwezig. Het waren ideale punten om een veelheid aan A4tjes op te plakken. Zo wist iedereen meteen waar dozen met desinfectiedoekjes stonden en werden de spelers continu geattendeerd op de coronaregels: looproutes volgen (er waren looppaden gemaakt en pijlen aangebracht), afstand houden en regelmatig de handen wassen. Na afloop van de partij moesten beide spelers meteen de speelzaal verlaten. De personeelskamer van de school fungeerde als huiskamer, waar niet kon worden geanalyseerd en vanwege de anderhalve meter niet alle stoelen mochten worden gebruikt.

Het was wennen met die restricties. ,,Veel schakers zijn gewend om rond te lopen en dat mis je wel’’, vond regerend kampioen Liam Vrolijk. ,,Een maand geleden heb ik meegedaan aan een toernooi in Griekenland en daar mocht je wel rondlopen. Maar daar was het weer verplicht om mondkapjes te dragen.’’ Het ging om het dertiende open toernooi van Paleochora, in het zuidwesten van Kreta. In een veld van 157 deelnemers – met twaalf grootmeesters – zegevierde de Griekse IM-speler Stamatis Kourkoulos-Arditis, met 7½ punt uit negen partijen. Liam Vrolijk werd met 5½ punt gedeeld 27e.

,,Aan de andere kant is het natuurlijk wel heel leuk om weer echt te schaken. Voor Griekenland had ik bijna een half jaar geen echte partij gespeeld. Los van het resultaat heb ik gewoon een plezierig weekend gehad. En over de partijen ben ik wel tevreden.’’

Het toernooi in Hoorn is wellicht een mooi opwarmertje voor zijn optreden in Pardubice, centraal in het noorden van Tsjechië gelegen. De 18-jarige Rotterdammer, speler van de Haarlemse meesterklasser Kennemer Combinatie (waardoor hij de NHSB-titel kon veroveren), heeft twee grootmeesternormen op zak en is de ratinggrens van 2500 gepasseerd. Met Lucas van Foreest en Robby Kevlishvili neemt hij in de tweede helft van september deel aan het Czech Open en hoopt daar de derde norm te halen.

Net als een jaar geleden eindigde Liam Vrolijk op 5½ punt. In 2019 deelde hij het punt met toen titelverdediger Hing Ting Lai, afgelopen weekeinde snoepte Jonas Hilwerda hem een halfje af. De Rotterdammer was begonnen met een overwinning op Marc Overeem. Tijdens de middenspelschermutselingen verdubbelde de latere kampioen zijn torens op de open c-lijn. Zwart had geen ruil van alle torens mogen toestaan, nu kostte hem dat met 27. Db5 zijn a-pion en de partij.

Liam Vrolijk sloeg ook tegen Jan Baljé op de damevleugel zijn slag. Om vrijpionnen op b3 en c3 te krijgen offerde zwart een loper. Zijn verdediging was op orde om een aanval met dame en toren te weerstaan. In de derde ronde zat oud-NHSB-kampioen Danny de Ruiter tegenover de IM-speler. Ook hij had zijn eerste twee partijen gewonnen. De Waagtoren-troef werd in de verdediging gedrongen, met enige tijd een passieve loper op h8. Toen het stuk de hoek kon verlaten voor actiever spel, was het te laat. Een kwaliteitsoffer vormde de inleiding voor een mataanval met dame en loper.

In de late zaterdagavondpartij hield Jonas Hilwerda de koploper in een Schotse partij zonder rokades op remise. Tom Meurs – die eveneens 3½ uit vier had – werd de eerstvolgende concurrent. Met een actieve dame op de damevleugel won Liam Vrolijk twee pionnen, maar moest tegen de speler van Groninger Combinatie nog veertig zetten aan de bak om de winst in een toreneindspel veilig te stellen.

Net als een jaar geleden was Nick Manshanden (Caïssa-Eenhoorn) de laatste opponent van de Rotterdammer. De 21-jarige Hoornse schaker speelde weer een uitstekend Open Hoorns en tekende andermaal voor een TPR van ruim boven de 2300. Met zwart koos de ranglijstaanvoerder net als tegen Jan Baljé voor de Moderne Benoni. Zijn dame en het loperpaar zetten de thuisclubfavoriet op de koningsvleugel onder druk. De torens werd erbij gehaald en dat leverde twee pionnen en de winst op.

Het weekendtoernooi in Hoorn was er sowieso een van de jeugd. De 14-jarige Eline Roebers legde verrassend en knap beslag op de tweede plaats. Ze zorgde op vrijdagavond voor een stunt door Nico Zwirs, tweede op de plaatsingslijst, te verslaan. In de tweede ronde was Peter van den Brink (Caïssa-Eenhoorn) de enige die het punt pakte van het Amsterdamse talent. Daarna tekende Eline voor vier zeges op rij, onder meer op zondag tegen de 17-jarige Jonas Hilwerda – die ook een goed toerrnooi speelde – en Tom Meurs.

In de B-groep was het Leiden boven, met de gedeelde eerste plaats voor Alisha Warnaar (LSG) en David Sonneveld (Leiderdorp). De net 14 jaar geworden Kevin de Rooij (Caïssa-Eenhoorn) leidde het veld na vijf ronden en had toen een TPR die duizend punten meer dan zijn rating bedroeg. Ondanks verlies in zijn slotpartij tegen Nederlands online-kampioene Alisha Warnaar kon het Hoornse talent terugkijken op een prima weekeinde.

De 19-jarige Dennis Manshanden, broer van Nick, scoorde in groep C honderd procent. De zes jaar jongere Thomas Li-Behn (SHTV) onderstreepte de successen van de jeugd met de tweede plaats die hij deelde met de ervaren schakers Susanne Glas en Co Buysman.

Dharma Tjiam reikte de prijzen uit. ,,Er is een mooi toernooi neergezet’’, vond de directeur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, ,,en ook is de voorzichtigheid in acht genomen. We moeten komend seizoen onze weg zien te vinden in deze tijd. Wellicht kunnen andere organisaties leren van dit kampioenschap. Tips ontvangen we dan ook graag. Het is voor iedereen wennen, maar het begin is er.’’

Arnoud Lansdaal, conrector op de Oscar Romero, opent in de aula van zijn school het eerste schaaktoernooi in Nederland in vijf maanden. Aan het eerste bord speelt hij – met een plastic handschoen aan – 1. d4, de openingszet van titelverdediger Liam Vrolijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De pilaren in de aula worden gebruikt voor informatie over de coronaregels en desinfectiedoekjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een groot scherm bij de ingang van de speelzaal staat het rondeprogramma. De deelnemers hoeven niet samen te drommen bij een op de muur geplakt A4tje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht van de speelzaal. Op de voorgrond Thomas Li-Behn, gedeeld tweede in groep C. Pijlen geven de looproutes aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De andere helft van de speelzaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mondkapjes dragen is niet verplicht, maar mag wel. Peter Holscher (wit) en Jonas Hilwerda gebruiken ze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huiskamer van het Open Hoorns. Er is geen gelegenheid om te analyseren en niet alle stoelen mogen worden gebruikt. Anderhalve meter is heilig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KNSB-directeur Dharma Tjiam laat zich over het eerste schaaktoernooi in Nederland sinds de corona-uitbraak bijpraten door Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen (rechts) en de anderhalve meter naast hem zittende clubsecretaris Ger Roos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net als vorig jaar speelt Liam Vrolijk (rechts) in de slotronde tegen Nick Manshanden, de favoriet van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eline Roebers heeft uit handen van Dharma Tjiam de ratingprijs van groep A gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nico Zwirs en Danny de Ruiter (rechts) delen in groep A de derde prijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schaakbonddirecteur Dharma Tjiam feliciteert Eline Roebers nogmaals. Nu met het behalen van de tweede plaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je moet spierballen hebben om de wisselbeker van het NHSB-kampioenschap te kunnen tillen. Dharma Tjiam overhandigt de cup met de grote oren aan Liam Vrolijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Reacties

 1. Avatar
  Jeroen75n 31 augustus 2020

  Zelfs de foto’s staan netjes op anderhalve meter van elkaar. Verder is het natuurlijk goed om te zien dat het “echte” schaken weer begint.

  • Avatar
   Peter Huisman 01 september 2020

   Maar Liam mocht niet rondwandelen, dus dan wordt het lastig! 🙂
   Overigens wel een handschoen aan, dat dan wel weer…

 2. Avatar
  pachol68 01 september 2020

  Als een wat oudere deelnemer die altijd gewend is veel langs de borden te lopen en niet alleen om ergens te kijken maar vooral om de strakke spieren te gebruiken was dit uitstekend geslaagde toernooi nog net iets te veel voor het fysiek. Het afhaken na 3 ronden had niets met corona te maken, maar de rug en benen speelden een rol.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.