Het beste van de clubsites (1): schaakfilmpjes

Met de opkomst van internet zijn de clubbladen helaas vrijwel uit het Nederlandse schaakleven verdwenen. Dat vind ik jammer. Weliswaar zijn websites veel vollediger dan clubbladen ooit konden zijn, maar clubbladen hadden vaak artikelen waar de schrijvers echt hun best op hadden gedaan. Zo’n artikel had zichtbaar gerijpt, er was nog eens een nachtje over geslapen, en de beste artikelen schuurden tegen literatuur aan. Websites zijn vluchtiger en als schrijver word je dat dan ook. Het is allemaal wat oppervlakkiger, en dat is zonde.

Voor u nu boos opspringt en naar het scherm wilt roepen “Hé, Janse, maar dat geldt niet voor mij!”… heb even geduld. Het idee van dit bericht, en misschien van deze rubriek, is om de echte pareltjes van de clubwebsites voor het voetlicht te brengen. Het grote nadeel van clubbladen was altijd dat het bereik zo klein was. Er werden niet meer mensen bereikt dan de leden en wat toevallige passanten. Dankzij internet kunnen we nu ook de pareltjes lezen van clubs die ver van ons huis zijn, of waar we zelfs nog nooit van hebben gehoord. Ik vind het altijd leuk om clubwebsites af te struinen (net als ik clubbladen van andere clubs altijd leuk vond om te lezen), dus zal hier periodiek plaatsen wat ik gevonden heb.

Nu is het ondoenlijk om steeds honderden clubsites te doorzoeken, en smaken verschillen, dus kom vooral met tips! Dat kan per mail.

In deze eerste aflevering ga ik -hoe paradoxaal- in op iets dat nooit in clubbladen heeft gestaan: schaakfilmpjes! Daar stikt het tegenwoordig van. Of je nu iets wilt weten over een zijvariant van een zijvariant van het Siciliaans, een blik wilt werpen op een toptoernooi of eindelijk eens wilt leren hoe je mat zet met paard en loper (ik kan dat overigens niet): YouTube heeft het allemaal. En in de tijd dat we allemaal verplicht onze clubavond moe(s)ten missen, besteden clubsites daar ook aandacht aan.

Laten we beginnen met een filmpje dat ik vond op de site van de Meppeler Schaakvereniging: een analyse van het Schotse kampioenschap van 2009. Dat klinkt serieus en alleen voor de echte liefhebber, maar zie wat er gebeurt:

We gaan nog iets verder naar het noorden des lands. Ook Schaakvereniging Sneek heeft YouTube ondersteboven gekeerd, en de samensteller lijkt zich te richten op de zwartwitcategorie. Zo ook dit filmpje uit 1935. Mooi om te zien hoe de bloedserieuze Euwe het spel meespeelt.

Ten slotte iets van de eigen vereniging: Schaakvereniging Paul Keres heeft al enige tijd een rubriek ‘schaakfilmpjes: keuze van de leden’. Het leuke daarvan is dat iedereen met iets anders komt: van malle lolbroekerij tot bloedserieuze analyses. Er staan nu zo’n 20 filmpjes, de enige met een link naar de club is onderstaande. Meer over dit probleem in ons jubileumboek (even reclame maken mag toch wel?).

Tot zover. Geef je tips en dan komt aflevering 2 (puzzels? wedstrijdverslagen?) er snel aan.

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Ludo Tolhuizen 22 september 2020

    Leuk initiatief Jaap!

    @Redactie: als ik op “Lees meer” klik, gebeurt er niets. Kan daar iets aan gebeuren?
    Als ik op “reacties” klik, krijg ik wel het hele artikel te zien.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.