Waarom was Larsen boos op Euwe?

Lees de Nieuwsbrief van het Max Euwe Centrum!

Max Euwe moest in zijn tijd als voorzitter van de wereldschaakbond FIDE (1970 – 1978) de nodige problemen oplossen, met als hoogtepunt de organisatie van de match Fischer – Spasski. Toch behield hij steeds een goede relatie met alle partijen. Met één uitzondering: de populaire Deense grootmeester Bent Larsen. Wat ging er mis, waarom wilde Larsen Euwe niet meer zien of spreken? Eric de Winter werkte in die jaren op het bureau van de FIDE en beschrijft de achtergronden van het conflict uitvoerig in de net verschenen Nieuwsbrief 98 van het Max Euwe Centrum (MEC).

Met 44 bladzijden is deze Nieuwsbrief de dikste uit de geschiedenis van het MEC. Zoals gebruikelijk biedt het blad een gevarieerde inhoud. Zo vervolgt Symon Algera zijn serie over de bezoeken van gerenommeerde grootmeesters aan Nederland met Flohr in Nederland en onderzoekt Bart Stam de relatie tussen schaken en scheepvaart. Florian Jacobs bespreekt net verschenen boeken.

Volgers van het MEC weten dat Paul van der Sterren terugkijkt op de match Euwe – Aljechin, 85 jaar geleden. Om daarbij aan te sluiten staat Euwe in drie andere artikelen in de Nieuwsbrief nog eens centraal. Peewee van Voorthuijsen beschrijft het contact tussen Euwe en zijn trainers, onder andere de Hongaarse grootmeester Maróczy. Evert-Jan Straat kijkt terug op Euwe honderd jaar geleden en Minze bij de Weg geeft een overzicht van de interlandcarrière van Max Euwe.

Het MEC is het centrum voor Nederlandse schaakgeschiedenis en schaakcultuur en wil dat ook in de toekomst blijven. U kunt het MEC daarbij steunen door donateur te worden.

Wie  zich voor 15 december aanmeldt als donateur krijgt naast de Nieuwsbrief ook het boekje Max Euwe, His Chess Career in Pictures (www.maxeuwe.nl/images/Activiteiten/WK1935/Fotoboek_Euwe.pdf) toegestuurd.

Wij hebben het u gemakkelijk gemaakt om donateur te worden. Op onze startpagina ( www.maxeuwe.nl ) staat een donatieknop waarmee u zich direct kunt aanmelden.

Het Max Euwe Centrum rekent op uw steun!

9 Reacties

 1. Avatar
  Robbert van het Kaar 13 december 2020

   

  @ Jan Willem Duijzer. De doneerknop van het MEC geeft als eerste optie iDeal (giro zeg maar), en pas daarna creditcard.
 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 13 december 2020

  OK gelukt (geloof ik). Het lijkt er wel op dat de optie iDeal bij periodieke donaties ineens wegvalt…

  • Avatar
   Govert Pellikaan 13 december 2020

   Dat ligt niet aan het MEC denk ik; een overboeking via iDeal is niet geschikt voor machtiging, wat je met periodiek doneren feitelijk doet.

 3. Avatar
  Arnoud van Vliet 14 december 2020

  Om op de titel van het topic in te gaan, was er ook niet een akkefietje over het prijzengeld van een tweekamp? Larsen speelde een FIDE-tweekamp in Nederland, en die bleek een lager prijzengeld te hebben dan een officieuze tweekamp die tegelijkertijd werd gespeeld. Het prijzengeld van de FIDE-tweekamp was reglementair vastgelegd, maar Larsen nam het Euwe kwalijk?

  Kan me dit uit een Schaakbulletin herinneren. Alleen zijn die niet erg georganiseerd in een kast momenteel dus niet makkelijk na te zoeken …

  • Avatar
   Peter Huisman 14 december 2020

   Dat klopt. Larsen speelde in 1969 in Eersel een match tegen Tal, en dat was een play off die bepaalde wie er derde was geworden in het kandidatentoernooi achter Korchnoi en Spassky, degenen van wie ze in de halve finale hadden verloren. De winnaar van de play off zou in de volgende WK-cyclus direct voor het interzone toernooi worden geplaatst, terwijl de verliezer naar het zone toernooi zou gaan..
   Tegelijkertijd (ook in Eersel) speelde Ree en Kavalek een min of meer vriendschappelijke match, en daarvoor was een hoger prijzengeld beschikbaar dan voor Larsen-Tal. Toen Larsen dit vernam ontplofte hij. Euwe werd weliswaar pas een jaar later president van de Fide, maar wellicht speelde hij een rol in (een van) die matches en beviel dat Larsen niet.

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 14 december 2020

  Larsen was ook niet blij met de keuze van Denver midden in de smoorhete zomer van 1971 voor zijn kandidatenmatch tegen Fischer, die hij met 6-0 verloor. Dat was mede de keuze van Euwe, die toen wel al FIDE voorzitter was.  Larsen later claimed that his one-sided loss to Fischer was due in part to his condition during the match: “The organizers chose the wrong time for this match. I was languid with the heat and Fischer was better prepared for such exceptional circumstances… I saw chess pieces through a mist and, thus, my level of playing was not good.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.