Krantenrubrieken weekend 17 april 2021

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Dimitri Reinderman Bab Wilders Rini Kuijf Henk Prins

Hans Ree

Een nieuwe Anand

Volgens de vader had zijn zoon bij zijn geboorte van een hindoepriester de naam Praggnanandhaa gekregen, die ‘vreugde van het intellect’ betekent. De priester had gezegd dat hij zag dat op een dag de wereld aan de voeten van de jongen zou liggen. Misschien zag hij ook dat het de schaakwereld zou zijn en had hij daarom ‘anand’, wat vreugde betekent, in de naam verstopt.

De jonge Indiër Pragg, zoals hij voor het gemak vaak wordt genoemd, is nu 15 jaar. Hij werd grootmeester toen hij twaalf was en hij heeft al een mooie schaakcarrière achter de rug. Een week geleden won hij met overmacht de Polgar Challenge. Het was online en het speeltempo was maar 10 minuten voor de partij plus 5 seconden per zet, maar onbelangrijk was het toch niet, want de beste twintig jonge talenten van de wereld waren uitgenodigd; tien jongens tot 18 jaar en tien vrouwen tot 25 jaar. Het is pijnlijk, maar aan het eind waren de eerste tien plaatsen voor de jongens.

Vladimir Kramnik, die coach was geweest voor tien van de spelers (jongens en meisjes), zei dat Pragg hem in alles deed denken aan de jonge Anand. Scherp, licht, snel en met een hartstocht voor schaken. „Bijna een reïncarnatie van Vishy Anand, al is die er ook nog.” Een wereldkampioenskandidaat van de toekomst dus, al zei oud-wereldkampioen Kramnik er voorzichtig bij dat het niet makkelijk is om kampioen te worden.

De wereldkampioenskandidaten van nu beginnen maandag in Jekaterinenburg aan de tweede helft van hun kandidatentoernooi, dat in maart 2020 door corona werd gestaakt. Toen stonden Maxime Vachier-Lagrave en Jan Nepomniatsjtsji bovenaan en onze man Anish Giri deelde de derde plaats met een punt achterstand. Op een persconferentie zei Anatoli Karpov laatst dat Vladimir Poetin toen persoonlijk had opgebeld om te zeggen dat het toernooi niet verder kon gaan. Wat een eer! Niet iedereen krijgt zo’n onheilstijding van de president zelf.

Ik dacht aan nieuwsberichten uit 2001, toen bleek dat de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer in zijn jonge radicale jaren met een paar geestverwanten tijdens een demonstratie een politieman tegen de grond had geknuppeld en hem daarna geschopt had. Toen de agent later hoorde wie zijn aanvaller was geweest, zei hij: „Misschien wel een eer. Niet iedereen kan zeggen dat hij door de minister van Buitenlandse Zaken in elkaar is geslagen.”

Jonas Bjerre – Praggnanandhaa, Polgar Challenge 2021

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7 4. e4 d6 5. Pf3 0-0 6. Le2 Pbd7 7. 0-0 e5 8. Le3 c6 9. d5 c5 10. Pe1 Kh8 11. g4 Pg8 12. Dd2 f5 13. gxf5 gxf5 14. exf5 Pe7 15. Kh1 Pf6 16. Ld3

Dit pakt slecht uit.

16…Lxf5 17. Tg1 e4 18. Le2 Pg6

Zwart heeft zijn stukken met tempowinst mooi ontplooid.

19. Tg5 Dd7 20. Pc2 Tf7 21. Tag1 Taf8 22. De1

Hierna gaat het echt mis. Met 22. Pe1, eventueel gevolgd door Pg2, kon wit nog redelijk standhouden.

22…Pe5 23. Df1 Pf3 24. Lxf3 exf3 25. Pe1 Pg4

Met 25…h6 26. T5g3 Ph5 kon zwart al een kwaliteit winnen, maar hij hoeft niet meer op kleinigheden te letten.

26. Lf4 Ld4 27. Lg3 Tf6

Zwart staat overweldigend.

28. Pxf3

Dit kost een stuk, maar het maakt niet meer uit.

28…Lxc3 29. Ph4 Le4+ 30. f3 Txf3 31. Pxf3 Txf3 32. Dg2 Txg3 

Wit gaf op, want na 33. Dxe4 komt 33…Pf2 mat.

Partij in viewer:

Gert Ligterink

Nepomniatsjtsji is de favoriet bij hervatting kandidatentoernooi

Na ruim een jaar coronarust wordt maandag in Rusland het kandidatentoernooi hervat. De winnaar mag wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. De Nederlander Anish Giri staat in de tussenstand op een derde plaats.

Voor wie is vergeten hoe het ­kandidatentoernooi ervoor stond toen het dertien maanden geleden werd afgebroken, dit was de stand na zeven van de veertien ronden: 1. Nepomniatsjtsji en Vachier-­Lagrave 4,5, 3. Giri, Caruana, Grisjoek en Wang 3,5, 7. Aleksejenko en Ding 2,5. De strijd om het recht van uitdaging van wereldkampioen Magnus Carlsen gaat maandagmiddag verder in de Russische stad Jekaterinenburg.

Er zijn optimisten die rekenen of hopen op een briljante reeks van Anish Giri. In een voorbeschouwing op de site Chess24 noemde Carlsens secondant Peter Heine Nielsen Giri de topspeler die in het coronajaar het meest vooruit is gegaan. Het bleek uit zijn resultaten in het onlinecircuit en vooral uit zijn uitstekende spel in Wijk aan Zee, waar hij de eindzege voor het grijpen had.

Toch even een waarschuwing. Sinds 2012 zijn vier kandidatentoernooien met acht deelnemers gehouden. Driemaal was 8,5 uit 14 de winnende score, terwijl ­Fabiano Caruana in 2018 op 9 uit 14 eindigde. Om Carlsens uitdager te worden zal Giri dus 5 uit 7 moeten halen. Dat kan, maar het is een herculesopdracht met zwartpartijen tegen Nepomniatsjtsji, ­Vachier-Lagrave, Caruana en Grisjoek.

De professionele bookmakers hebben weinig vertrouwen in de Nederlander. De kansen van Caruana, die dezelfde uitgangspositie heeft als Giri, schatten zij zelfs tweemaal hoger in. Hun grote favoriet is Ian Nepomniatsjtsji, die met drie overtuigende winstpartijen in de eerste zes ronden heerste tot hij op de dag voor de abrupte onderbreking tot de orde werd geroepen door Maxime Vachier-Lagrave.

In het afgelopen jaar toonde Nepo vormbehoud in de onlinewedstrijden en in het toernooi om het kampioenschap van Rusland dat hij won vóór voormalig uitdager Sergey Karjakin. De uitslag van de onderlinge partij telde zwaar.

Nepomniatsjtsji – Karjakin, Moskou 2020

1.d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. f3 d5 5. a3 Le7 6. e4 dxe4 7. fxe4 c5 8. d5 exd5 9. exd5 0-0 10. Le2 Te8 11. Pf3 Lg4 12. 0-0 Pbd7 13. d6 Lf8 14. h3 Lh5 15. Lf4

Deze voor de hand liggende zet was niet eerder getest.

15 … Db6 16. b3 Tad8 17. Ta2 h6 18. a4 Lxf3

Moeilijk te begrijpen. Vrijwillig neemt Karjakin afscheid van het loperpaar, terwijl nuttige zetten als 18 … Da5 of 18 … a6 of 18 … Pe4 voorhanden waren.

19. Lxf3 Pe5 20. Pb5!

20 … Lxd6?

Zwart stuurde aan op de verovering van de d-pion, maar helaas voor hem verliest hij nu geforceerd. Ook na het sterkere 20 … Pf3+ 21. Dxf3 Dc6 22. Pc7 of 22. Dxc6 bxc6 23. Pxa7 staat wit duidelijk beter.

21. a5 Da6 22. Td2 Pxf3+ 23. Txf3 Pe4 24. Pxd6 Pxd2 25. Dxd2 Te6 26. Td3 b6 27. Pf5 Txd3 28. Dxd3 Db7

29. Dd5! Dxd5

Of 29 … Dc8 30. Le5 en wint.

30. cxd5 Te1+ 31. Kf2 Td1 32. Ke2!

Zwart geeft op.

Partij in viewer:

Hans Böhm

We zullen doorgaan

Na een onderbreking van een vol jaar wordt overmorgen het Kandidatentoernooi in Yekaterinenburg, Rusland, hervat; de winnaar mag wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. Tot 28 april werkt men de resterende zeven ronden af. Voor degenen die het niet meer zo precies weten even een heel kort verslag over een best wel ingewikkeld onderwerp. Here we go.

Covid brak in februari 2020 uit in Europa en toch ging op 17 maart het Kandidatentoernooi van start. Vanwege besmettingsrisico trok een serieuze kandidaat Teimoer Radjabov zich terug. Als er nog een of twee spelers zijn begrijpelijke bezwaar zouden hebben gesteund, was het toernooi in zijn geheel verplaatst maar dat gebeurde niet. Bij de feestelijke opening zat het publiek schouder aan schouder en waren officials en sponsors present. Alleen de spelers ontbraken, die vonden dat toen wel een te groot risico. Een treurig unicum: geen hoofdrolspelers bij de opening die bedoeld is voor contact en samenzijn van alle betrokkenen. Een andere grote kandidaat de Chinees Liren Ding, nummer 3 op de wereldranglijst, moest twee weken in quarantaine en kon zich niet normaal voorbereiden. Hij verliest zelden maar bij dit belangrijkste toernooi van zijn carrière verloor hij de eerste twee partijen en was gelijk kansloos. Er is nog veel meer te melden dat de wenkbrauwen omhoog laat schieten maar ik laat het hierbij. Kritiek op het door laten gaan van een schaakevenement wordt door sommigen gezien als slecht ambassadeurschap maar zo zie ik het niet.

Feitelijk vind ik de hervatting ook nog net te vroeg komen. Je krijgt ongebruikelijke zaken als controles, testen, mondkapjes, aangepaste omstandigheden in speelzaal en hotel. De ene kan daar beter mee omgaan dan de ander en daar zit nou precies de kern van de kritiek.

Dit is de tussenstand:

1.Vachier-Lagrave (Fra), Nepomniachtchi (Rus) 4,5

3.Caruana (USA), Giri (Ned), Hao (Chi), Grichuk (Rus) 3,5

7.Liren (Chi), Alekseenko (Rus) 2,5

Bij een mooie studie vervluchtigen alle beslommeringen en daar heb je soms behoefte aan. Jan Timman componeerde dit bijzondere kunstwerk naar aanleiding van het thema wederzijde zetdwang. Zetdwang? En dan nog wederzijds! Dat zou je toch niet zeggen bij de eerste aanblik van dit chaotische tafereel. Samen met Jan namen we de hoogtepunten door voor mijn YouTube-kanaal Mister Chess presenteert…vooral die witte koning eist enorm de aandacht. Bij nader inzien staat zwart er materieel niet eens zo slecht voor: drie lichte stukken en drie pionnen voor de dame. Alleen dat drietal stukken rond d1 moet zich nog gaan bewijzen. Bij de slotstelling straks blijkt de opstelling van de witte pionnen cruciaal, dat geloof je toch niet?

Er zit veel meer in dan we in deze rubriek kunnen behandelen dus pak zelf het schaakbord er nog eens bij, want studies zijn niet alleen om van te genieten maar ook om van te leren.

Een eerste poging is 1.Lf6+ Kg8 2.Dc8+ Txc8 3.Txc8+ Le8 4.Txe8+ Kf7 en zwart is uit de problemen. Je kijkt naar zetten als Dd4 en Th3, die komen wel maar nu nog niet.

1.Kf6!

Ten aanval! Maar wel met de koning en dat is op een vol bord ongebruikelijk. Een matbeeld verschijnt na 1…Pe4+ 2.Kxf7 Pxc5 3.Lf6 mat. Zwart moet pion e6 blijven dekken dus

1…Lg8 2.Ld6!

Afgezien van de aanval op Tb8 maakt wit veld e7 vrij voor de koning zodat er allerhande matbeelden in de stelling komen op de lange diagonaal.

2…Te8 3.De5 Lh4

Dat moest om 4.Kxg5 mat te voorkomen. Beide koningen staan volledig opgesloten, een komische situatie.

4.Th3!

Met de dreiging Txh4 dus zwart moet iets bijzonders doen.

4…Pe4+ 5.Dxe4 Pf2

Jan: “Ook als je de sterkste computers op deze stelling laat draaien komen ze er niet uit. Ze oordelen dat wit verloren staat.”

6.Da4!! b5 7.Dd4 Pxh3 8.Dxh4! gxh4 9.Le5

Zwart (wit) aan zet geeft op.

Dimitri Reinderman

Kandidatentoernooi wordt maandag eindelijk hervat

Vanaf maandag wordt (na een onderbreking van ruim een jaar) in het Russische Jekaterinenburg het kandidatentoernooi hervat, waarin bepaald wordt wie eind dit jaar tegen Magnus Carlsen om de wereldtitel mag spelen. Hoe zat het ook al weer? Vorig jaar maart ging dit toernooi als één van de weinige sportevenementen gewoon door. De spelers werden getest en zaten in een bubbel, wat later een voorbeeld voor andere sportevenementen bleek. Na de zevende ronde (precies halverwege) gebeurde er buiten de bubbel echter iets waardoor het toernooi afgebroken werd: de aankondiging dat het Russische luchtruim voor onbepaalde tijd gesloten zou worden. Net op tijd konden alle spelers Rusland verlaten. De resultaten zijn wel bewaard. Er is een peloton dat op 3.5 punten staat:  Caruana, Wang Hao, Grischuk en onze landgenoot Anish Giri. Twee achterblijvers op 2.5 punten, Liren Ding en Alekseenko en twee koplopers op 4.5 punten, Vachier-Lagrave en Nepomniachtchi.

Dat een toernooi halverwege een pauze inlast is niet uniek. Zo werd het WK-toernooi van 1948 in twee delen gespeeld, in Den Haag en Moskou, met twee weken ertussen. Timman en Karpov gingen in 1993 drie weken na de in Nederland gespeelde eerste helft van hun WK-match verder in Jakarta. Een onderbreking van ruim een jaar echter wel uniek. Voor de kansen van Giri is het enerzijds gunstig, anderzijds ongunstig. Hij zal behoorlijk wat zelfvertrouwen hebben opgedaan door zijn goede resultaat in Wijk aan Zee en het winnen van de Carlsen Invitational. Hopelijk heeft hij ook zijn goede vorm behouden. Dit wordt vast zijn jaar! Anderzijds kwam de indeling van de achtste ronde oorspronkelijk erg gelegen, aangezien tegenstander Nepo een ronde ervoor had verloren. Inmiddels zal die daar wel van hersteld zijn, al zal de manier waarop hij als koploper van zijn eerste achtervolger verloor hard aangekomen zijn. Een inmaakpartij. Voor wie niet weet hoe je de Franse Winawer moet aanpakken: MVL laat hieronder zien hoe.

Vachier Lagrave – Nepomniachtchi

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.e5 c5 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 Pe7 7.h4 Dc7 8.h5 h6 9.Tb1 b6 10.Dg4 Tg8 11.Lb5+ Kf8 12.Ld3 La6

Zwart lijkt de rokaderegels niet helemaal goed begrepen te hebben (Kg8–Tf8 zou toch fijner zijn) maar in een gesloten stelling maakt het niet veel uit. Vandaar de volgende zet.

13.dxc5! Lxd3 14.cxd3 Pd7 15.d4 bxc5 16.Dd1 Da5 17.Ld2 Tb8 18.Pe2 c4 19.0–0

Wit is klaar met ontwikkelen. Zwart weet niet zo goed wat hij met toren en koning moet doen.

19…Tb6 20.Dc2 Th8 21.a4!

Typisch voor de Winawer: wit wil de loper omspelen naar a3.

21…Ke8 22.Tb4 Pc6 23.f4!?

De breekzet f4–f5 is belangrijker dan een kwaliteit. Zwart is het daarmee eens.

23…Pe7 24.Tfb1 f5 25.Tb5 Da6 26.Lc1 Kf7 27.La3!

Missie geslaagd! Wit gaat hierna een belangrijke verdediger afruilen om zo de koningsvleugel open te kunnen breken.

27…Thb8 28.Lxe7! Kxe7 29.g4! Txb5 30.axb5 Txb5 31.gxf5 Txb1+ 32.Dxb1 exf5 33.Pg3! Db6 34.Pxf5+ Kf8

Materieel staat het nog gelijk, maar de witte activiteit en betere pionnenstructuur zal de doorslag geven.

35.Da1! De6 36.Pg3 Dg4 37.Kg2 Dxf4 38.Dxa7 Ke7 39.Da3+ Kd8 40.Dd6

Zwart kan pion d5 niet meer verdedigen. Een wanhoopspoging wordt makkelijk weerlegd.

40…g5 41.hxg6 h5 42.g7 Zwart geeft op.

Partij in viewer:

Bab Wilders

Een schitterend boek, zowel wat de inhoud betreft als wat de uitgave zelf betreft, voor boekenliefhebbers best een puntje, is: Andrey Terekhov The life and games of Vasily Smyslov ,volume 1,The early years 1921-1948 € 35.De schaakliefhebber die geïnteresseerd is in de schaakgeschiedenis en biografieën van wereldkampioenen vindt hier meer dan waar voor haar/zijn geld.Zeer goed geschreven, duidelijk het resultaat van gedegen onderzoek met foto‘s en anekdotes en uiteraard veel schaken, soms met commentaar van eindspel-kenner Karsten Müller. Smyslov ( 1921 -2010 ) leerde schaken van zijn vader,zelf een sterke speler, maar had ook veel talent voor muziek. Gelukkig voor de schaakwereld koos hij toch voor schaken, maar hij luisterde menig slotdiner op met zijn mooie bariton, soms begeleid door een andere grootmeester, Taimanov. Terug naar schaken : Veel aandacht ook voor het beroemde toernooi Groningen 1946 waar Euwe o.a. door een nederlaag tegen Smyslov de kans op herovering van de titel misliep.Natuurlijk vele indrukwekkende partijen om na te spelen. Een voltreffer vanwww.russell-enterprises.com uit Milford USA.

Het tweede boek van dezelfde uitgever dat ter recensie werd aangeboden ( overigens door de goede samenwerking tussen Russell Enterprises en New In Chess in Alkmaar, Nederland ) is een openingsboek nl van de Griekse grootmeester Vassilios Kotronias Fight 1.d4 with the Tarrasch! A complete Black repertoire vs. 1.d4 met een voorwoord van de ook hier bekende Matthew Sadler. Soms zou je denken: heeft het nog zin nieuwe openingsboeken te publiceren, de openingen zijn toch al helemaal uit geanalyseerd en geregeld wordt er eentje aangekondigd met de term “bijbel “ m.a.w. : hier hoeft niets meer aan toegevoegd te worden. Maar voor ieder die met zwart na 1..d4 met actie en initiatief wil reageren met deze opening , gekenmerkt door 1..e6, 2..d5 en 3..c5 is er nog veel te leren uit dit boek, zeker door de manier waarop de auteur het allemaal uitlegt. De opening is overigens ook bruikbaar tegen 1.c4 of 1.Pf3. Aandacht wordt ook besteed aan de varianten waarin wit de Tarrasch probeert te omzeilen. Zoals Sadler het ook formuleert: juist in zo op het oog rustige en evenwichtige stellingen kan de speler met zwart die de Tarrasch speelt  mogelijkheden vinden tot actief spel. We gaan er dan wel even van uit dat het bij de speelstijl en het karakter past. Een ieder beproeve zichzelf op dit punt

Dan nu weer terug naar Smyslov. Hier vast een voorproefje uit deel 2,een beroemde partij uit het al even beroemde toernooi Zürich 1953 : Keres-Smyslov, twee van de sterkste schakers van de wereld op dat moment. 1.c4 Pf6 2.Pc3 e6 3.Pf3 c5 4.e3 Le7 5.b3 0-0 6.Lb2 b6 7.d4 cxd 8.exd d5 9. Ld3 Pc6 10.0-0 Lb7 11.Tac1 Tac8 Tot zover weinig of geen nieuws onder de zon. 12.Te1 Pb4 13.Lf1 Pe4 14.a3 Pxc3 15.Txc3 Pc6 16.Pe5 Pxe5 17.Txe5 Lf6 18.Th5 g6 Wie denkt: gebeurt er nou nog wat dat deze partij beroemd maakt welnu: 19.Tch3!! Dergelijke zetten speelde Tal later. Smyslov verzonk in diep gepeins,alles doorrekenen is computerwerk maar zijn intuïtie bracht hem tot 19..dxc4! Opent de diagonaal voor Lb7 en dreigt met c3 een vrijpion te krijgen en de loper op b2 te bedreigen. Latere analyses toonden aan dat 17..gxh5 inderdaad tot winst voor wit had geleid, o.a. door de witte zet a4. 20.Txh7  Keres had nog remise kunnen maken met een variant beginnend met 20.Dg4 maar hij wilde winnen, want als je zo’n  spectaculair offer hebt gebracht is het moeilijk toegeven dat er iets niet klopt. 20..c3 21.Dc1 Dxd4 weerlegt het 22.Dh6 Tfd8 23.Lc1 Lg7 24.Dg5 Df6 25.Dg4 c2 26.Le2 Td4 27.f4 Td1+ 28.Lxd1 Dd4+ en wit geeft op. ( 29.K zet cxd1+ 30.Dxd1 Dxd1+)

Partij in viewer:

Rini Kuijf

Voor beginners

Wat speelt wit aan zet?

Voor gevorderden

Met welke methode wint wit?

Henk Prins

De laatste driezet, nummer 6 van de winterpuzzel, is van Henk le Grand. De sleutelzet is 1. e5! Wit dreigt dan op e6 met die pion een Novotny. Dit betekent dat een wit stuk of een pion wordt geplaatst op het snijveld van zwarte loper en toren, het Grimshawveld.  Er dreigt dus 2. e6 met als dreiging op de derde zet 3. Dd5 en 3. Dd6 mat. Slaat wit de pion met de loper dan is 3. Dd6 mat, de zwarte loper staat de zwarte toren in de weg, slaat wit de pion met de toren dan 3. Dd5, de zwarte toren staat dan de zwarte loper in de weg.  Zwart kan de dreiging op zijn eerste zet tegenhouden door 1. … Txb6 te spelen. De Novotny dreiging 2. e6 werkt dan niet. Na 1. … Txb6 speelt wit 2. Lc6. De toren van b6 wordt geïnterfereerd, dus er dreigt 3. Dd6 mat. Na 2. … Txc6 is 3. Tb5 mat. De dreiging 3. Dd6 mat kan zwart met 2. … Pf7 tegenhouden, maar dan wordt de loper geïnterfereerd en is 3. Dd5 mat. Dit mat komt ook na 2. … Ld5. Een andere variant van zwart direct na de sleutelzet is 1. … La2. Wit gooit er dan ook weer een interferentie tegen aan: 2. c4. Er dreigt dan 3. Dd5 mat. Na 2. … Lxc4 komt dan 3. d4 mat en na 2. … Pf6, weer een mooie interferentie, nu van de zwarte toren, komt er 3. Dd6 mat. Dit mat komt ook na 2. … Txd6. Bijvarianten zijn: 1. … Tc6 2. Lxc6 en mat op de volgende zet en 1. … Lb3 2. cxb3 en mat op de volgende zet. Mooie driezet met een dreig-Novotny. De twee hoofdvarianten zijn zogenaamde kritische zetten om de dreiging te dwarsbomen.  De zwarte toren en loper plaatsen zich over het kritische veld e6 heen, zodat de Novotny niet meer tweedelig werkt en wit naar een andere interferentie moet zoeken.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

4 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 22 april 2021

  Eén cyclus voor de door Dimitri gememoreerde match Karpov-Timman werd de wereldtitelmatch Kasparov-Karpov 1990 ook halverwege onderbroken: eerste helft in New York, tweede helft in Lyon. Tussen het einde van de eerste helft en het begin van de tweede helft zat destijds ook een “pauze” van een paar weken.
  Een onderbreking van een jaar is inderdaad wel heel erg bijzonder. Je kunt bijna niet meer spreken van twee toernooihelften. Het zijn meer twee separate toernooien single round robin, waarbij voor de einduitslag van de tweede de uitslagen van de eerste meetellen. Leuk voor (bijvoorbeeld) Nepomniachtchi en Vachier-Lagrave, een stuk minder leuk voor (met name) Ding, en (zeker achteraf) bijzonder zuur voor Radjabov.

 2. Avatar
  Henk Smout 22 april 2021

  Praggnanandhaa doet 6… Pbd7, dat was voorjaar 1959 de hoofdvariant in het eerste door mij gekochte schaakboek (Euwe 1952 over Konings-Indisch en andere Indische openingen), zo heb ik zelf op z’n minst mijn eerste zwartpartij met die variant gespeeld. Maar ik merkte kort daarna dat al die goeie spelers al enkele jaren direct 6… e5 deden, later leerde ik dat volgens toenmalige opvatting 7.e5 (een zet die ik voor het eerst zag in een simultaan van Salo Flohr voorafgaande aan het Hoogoventoernooi) als bezwaar tegen het voorbereidende Pbd7 gold. In de eerstvolgende druk van Euwe uit 1963 was 6… Pbd7 nog steeds hoofdvariant, al werd over 6… e5 opgemerkt “schijnt de laatste jaren de klassieke zet 6. …Pbd7 te verdringen”. Pas nu ik al vele jaren niet meer actief speel dringt tot mij door hoe ongelooflijk ‘bij’ dat boekje van 1952 op het moment van verschijnen was. Maar 7.e5 stond ook in de druk van 1963 er niet in!

  youtube.com/watch?v=9tnLXvr6cLM&t=6s eerste keer dat ik naam Praggnanandhaa tegenkwam, g2-g4 is nergens voor nodig, direct h4-h5!

 3. Avatar
  Henk Smout 23 april 2021

  Het toernooiboek van Bronstein noemt in Keres – Smyslov 20.Dg4 c3 21.Lxc3 Txc3 remise, maar de computerzet is 21… Dd6 met voordeel voor Zwart.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.