schaakstukje

Online schaak

Onlangs kwam ik een oud clublid tegen van schaakclub Sneek. We raakten aan de praat en kwamen al snel over schaken te spreken. Hij wees mij op de site lichess.org. Op deze site kun je gratis schaken op elke gewenste tijd, snelheid, enz.

Benieuwd ging ik thuis snel inschakelen. En ja hoor, na wat gezoek bleken de mogelijkheden schier onuitputtelijk. Niet alleen het tempo maar ook de kleur kan ingesteld worden. Verder zijn er nog wat obscure varianten mogelijk, maar die laat ik buiten beschouwing. Het is zelfs mogelijk met een vriend of kennis te spelen door het invoeren van een code. Mijn zoon speelt liever op de pc dan op een bord (u kent dat wel: patatgeneratie) en dus speelt hij op de pc en ik op een tablet of andersom.

Ik speel meestal 5-minuten vluggertjes zonder extra seconden, old school dus. Vijf potjes op een dag is geen uitzondering. Na een paar zetten heb je al snel in de gaten met wat voor vlees in de kuip je te maken hebt. Het is anoniem en het kan dus zijn dat je tegen een Russische grootmeester speelt of een kind van 6 uit pak ‘m beet China. Jan Timman kan het niet zijn, want die speelt niet online volgens een interview in de Volkskrant. Hoe dan ook, de meeste potjes ga ik het schip in. Af en toe is mij een succesje gegund, een ruige wildwestpartij met de nodige offers.

Als brave rechtgeaarde schaker ben ik nooit verslaafd geweest aan wat dan ook, maar sinds die ontmoeting moet ook ik toegeven: ik ben verslaafd. Een heerlijke onschuldige verslaving wel te verstaan, die ik elke schaker kan aanraden.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.