WK journaal vanaf 28 juni!

Dammen is weliswaar geen schaken, maar het zit er toch dicht tegenaan. Steeds meer dammers gaan ook schaken en steeds meer schakers gaan ook dammen. De overeenkomsten tussen schaken en dammen zijn groot. Tot ongeveer het jaar 1700 werd het damspel zelfs uitsluitend op een schaakbord gespeeld. Pas daarna werd langzamerhand het dammen op het grotere bord van 10 bij 10 steeds populairder. Dit wordt tegenwoordig het “internationale damspel” genoemd.

Schaken en dammen worden beiden tot de denksporten gerekend. Om de beurt moet er op het bord een zet worden uitgevoerd en de spelers proberen zich zo goed mogelijk een voorstelling te maken van de toekomstige mogelijkheden. Nauwkeurigheid en bedachtzaamheid zijn voor de denksporter belangrijke eigenschappen, maar ook durf en ondernemingsgeest zijn noodzakelijk.

Speciaal ook voor de schakers en beginnende dammers zal er binnenkort een dagelijks WK journaal worden verzorgd op Twitch door twee bekende dammeesters. Hieronder is daar meer informatie over te vinden.

Op maandag 28 juni 2021 zal in Tallinn het startsein worden gegeven voor het wereldkampioenschap dammen. Veertig topdammers uit bijna 20 landen zullen in 18 ronden het gevecht om de hoogste titel aangaan. Regerend wereldkampioen Georgiev zal er naar streven zijn titel te prolongeren, waarbij hij onder meer oud-wereldkampioenen Boomstra, Schwarzman en Valneris tot zijn concurrenten mag rekenen. Het deelnemersveld is bijzonder sterk met de andere Nederlanders grootmeesters Groenendijk, Van IJzendoorn, Slump en mogelijk Sipma (die eerste reserve is) en daarnaast ook veel Afrikaanse grootmeesters als Samb en Ndjofang.

Vanuit Nederland zal er iedere speelavond omstreeks 19.00 uur ’s avonds (uiteraard buiten de tijden van het Nederlands Elftal!) een journaal worden gepresenteerd door de dammeesters Rick Hakvoort en Steven den Hollander. Dit journaal zal dagelijks tussen de 30 minuten en 1 uur gaan duren, en daarbij kunnen kijkers ook vragen stellen via de chatfunctionaliteit. In het weekend en eventueel ook vrijdagen overwegen Rick en Steven zelfs de gehele dag te streamen. Een goede impressie van de inhoud van een uitzending geven de video’s op het Youtube-kanaal van Rick. De kijkers naar deze uitzending vormden een mooie mix van dammers, schakers en niet-dammers, zoals de activiteit in de chat laat zien.

Ook zullen Steven en Rick op zondag 27 juni live een voorbeschouwing geven op het WK. Hierbij zullen zij hun licht laten schijnen over de sterke punten van enkele deelnemers, de formule van het toernooi, en voorspellingen doen.

Het doel van dit journaal is om het WK daarmee een groter bereik te geven met name buiten de damwereld. In de toekomst van de damsport zullen dergelijke livestreams steeds belangrijker worden, zoals we ook in de schaakwereld kunnen zien. Rick en Steven willen het dammen hiermee goed op de kaart zetten. Hun kracht bestaat uit het enthousiasme, de snelheid en de wisseling tussen humor en varianten. De Veronica Inside van het dammen, bij wijze van spreken!

Deze dagelijkse live uitzendingen zullen worden verzorgd via het bekend medium Twitch, afwisselend op de kanalen van Steven en Rick:

www.twitch.tv/stevendenhollander

www.twitch.tv/rickhakvoort

Kijkers kunnen desgewenst gratis en eenvoudig een Twitch-account aanmaken, zodat ze ook tijdens uitzending vragen kunnen stellen aan Rick en Steven. En door beide accounts te volgen krijgen jullie ook automatisch een bericht binnen zodra nieuwe uitzendingen beginnen. Wij rekenen op een warme belangstelling vanuit de damgemeenschap en ook daarbuiten. Omdat dammen een internationale denksport is, zullen de shows van Rick en Steven voor het eerste gedeelte in het Engels zijn, maar het tweede deel in het Nederlands, met name bij besprekingen van de Nederlandse deelnemers.

Foto: Verrassing en verbazing bij Rick Hakvoort en Steven den Hollander bij de analyse van de laatste ronde van het Nederlands Kampioenschap!

18 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 21 juni 2021

  Kom op, jongelui, het kan geen kwaad af en toe eens over de schutting te kijken, zeker als er in je eigen tuin niet zo veel gebeurt.

   • Avatar
    Frits Fritschy 01 juli 2021

    Er zijn vele denksporters die vreemdgaan. Morozevich speelt ook go (maar hij heeft een lagere dangraad dan ik…), De Japanse FM Yoshinori Habu is misschien wel de sterkste shogispeler aller tijden en in Nederland hebben we Max Rebattu, behalve eenmaal bijna wereldkampioen bridge, ook meervoudig Nederlands en Europees kampioen go, en een meer dan behoorlijke schaker. Damgrootmeester Ron Heusdens ben ik wel eens in de KNSB-competitie tegengekomen; hij schijnt ook zeer behoorlijk te bridgen (en is enkele keren Nederlands Kampioen denksporttriathlon geweest). Ook Lasker speelde go en dammen, en bridgete regelmatig (maar geen idee hoe goed hij was). Wellicht de beste ‘denksporter alle categorieën’ is de Fransman Pierre Ghestem; wereldkampioen dammen, wereldkampioen landenteams bij bridge en ook een bovengemiddelde schaker. Maar misschien zijn er nog andere kandidaten voor deze titel?

    • Avatar
     Wijnand Engelkes 01 juli 2021

     Dam-wereldkampioenen Ton Sijbrands en Jannes van der Wal waren beiden goede schakers, Rashid Nezhmetdinov is Tataars kampioen schaken en (Russisch) dammen geweest. Larry Kaufman en, om wat dichterbij te blijven: Arend van Oosten zijn goede spelers in schaken, go, shogi en Xiang Qi. Het is heus niet zo uitzonderlijk als iemand goed wordt in meerdere denksporten.

 2. Avatar
  Joop Gijsbers 23 juni 2021

  Maar waarom gebeurt er in de zomermaanden in de schaakwereld zo weinig? Er lijkt me nu toch weinig reden meer voor al te grote beperkingen. Hoop in ieder geval nog op Science Park Chess.

  • Avatar
   Caesar64 23 juni 2021

   Goede vraag Joop en wellicht kan schaaksite eens een rondje langs organisatoren van zomerschaaktoernooien maken wat de uitdagingen zijn? De organisator van bv Lowlands staat al 1,5 jaar te trappelen van ongeduld om weer zijn festival te organiseren: er zijn hopelijk nog wel organisatoren van schaaktoernooien met een vergelijkbaar enthousiasme?!

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 23 juni 2021

   Schakend Nederland lijkt bevangen te zijn door een onverklaarbare apathie. Het bondsorgaan is afgeschaft, er is geen nationaal kampioenschap, er zijn geen toernooien.

   Een opmerkelijk contrast met onze dambroeders waarbij deze zaken er wel gewoon zijn. Dammers krijgen elk kwartaal een hoogwaardig damtijdschrift thuisgestuurd. Het nationaal kampioenschap met 14 (!) deelnemers is eerder deze maand afgerond met een schitterende ontknoping. Er zijn diverse zomertoernooien, onder meer in Heerhugowaard, Hoogeveen, Nijmegen en Brunssum.

   En dan natuurlijk het WK vanaf aanstaande maandag met een grote Nederlandse inbreng.

   • Avatar
    Caesar64 23 juni 2021

    Nog veel erger dan apathie is dat er niet eens over wordt gesproken of geschreven: wat zijn de redenen dat er werkelijk niets gebeurt op een mogelijk enkel kroegloperstoernooi na? Getalenteerde Nederlandse schakers zoeken hun heil maar in het buitenland. Ik mag aannemen dat het verplaatsen van houten schaakstukken minder gevaarlijk is dan intensief sporten in een sportschool die al een tijdje open zijn.

   • Avatar
    Eric César van 't Hof 24 juni 2021

    Alleen SPA biedt houdt nog een optie open, volgens hun website. Verder lijkt alles geannuleerd.

    Amsterdam Science Park 13 mei 2021: De toernooiorganisatie volgt de covid-maatregelen op de voet en zal in een later stadium een beslissing maken over het doorgaan van het schaaktoernooi in 2021.

    Limburg Open Beste schaakvrienden. Ons ‘Limburg Open’ dat we normaal elk jaar in het pinksterweekeinde in Maastricht organiseren, kan ook dit jaar helaas vanwege corona niet doorgaan.

    HSG Open Vanwege corona gaat het HSG Open 2021 in juni niet door. Er is ook geen online alternatief. In plaats daarvan organiseren we onderstaand schaakevent in Hilversum van 10-12 september 2021.

    OKU Editie 2020 gaat niet door. Over editie 2021 geen vermelding.

    HZS De organisatie van het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi heeft wederom besloten tot afgelasting van de 24e editie van dit toernooi.

    ONK Het Organisatiecomité van het Open Nederlands Schaakkampioenschap heeft het moeilijke besluit moeten nemen om ook het komende Open NK en de Bondswedstrijden, die waren gepland van 26 juli tot en met 5 augustus 2021, niet door te laten gaan.

    Leiden Chess Tournament Geen vermelding.

    • Avatar
     Caesar64 24 juni 2021

     Dat is een droevige opsomming waarbij schaken in de Pijp ook nog niet bij is opgenomen. Terwijl de belangstelling voor schaken behoorlijk is toegenomen wegens Queens Gambit houdt de schaaksport haar 2e zomerslaap?! Gaat de KNSB competitie in september bv in hybride vorm nog wel door en wat zijn de redenen dat er zo weinig toernooien doorgang vinden: wellicht tijd voor een interview met de voorzitster van de KNSB.

   • Avatar
    Eric César van 't Hof 24 juni 2021

    De organisatoren van damtoernooien zijn blijkbaar meer bereid om het risico te nemen van een gedwongen afgelasting. Dat risico lijkt mij klein, aangezien ook vorig jaar verschillende relatief grote damtoernooien in de zomer gewoon zijn doorgegaan. Relatief groot betekent bij dammen 100 tot 150 deelnemers.

    Lunteren Damclub D.E.S. wil van 5 t/m 9 juli een damweek organiseren.

    Heerhugowaard Zaterdag 10 juli tot en met zaterdag 17 juli 2021

    Nijmegen Open toernooi 25 – 31 juli 2021

    Baarn Stichting Hersenfitness organiseert van 28 juli tot en met 31 juli as het internationaal damtoernooi BaarnOpen.

    Brunssum Open toernooi 6 tot 14 augustus

    Hoogeveen Open toernooi 16 tot 21 augustus

    Voor schakers die in de zomermaanden hun denksportspieren toch warm willen houden, kunnen de damkalender raadplegen.

 3. Avatar
  Co Buysman 02 juli 2021

  Er is over twee maanden wel degelijk een schaaktoernooi. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 augustus wordt het Oscar Romero Open Hoorns gehouden, teven kampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. Vorig jaar was dit het eerste schaakevenement in Nederland na de COVID-19-uitbraak. Honderd deelnemers, niemand ziek geworden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.