Nipte overwinning Stukkenjagers 1 in Nijmegen

De ochtend van 6 november begon lekker onrustig.

Onze kopman Stefan Beukema had last van verkoudheidsklachten en in deze tijd is het dan wel zo verstandig om niet mee te doen. Doordat Stefan niet mee kon doen was Constantijn Beukema ook uitgeschakeld voor de wedstrijd. Dit betekende een gigantische opdracht voor Nick Bijlsma en César Becx om op het allerlaatste moment maar liefst twee invallers te vinden. Na vele telefoontjes lukte het Nick en César om ze te vinden in de persoon van Henk Jan Beukema en Maarten Werkhoven. Het team is dan ook bijzonder dankbaar dat deze spelers zo flexibel waren om ons te helpen.

Blik in de speelzaal (foto Lambert Hofman)

Dan de match!

De eerste uitslag kwam op bord 5 waar Sjoerd van Roon tegen Olav Schoonenberg speelde. Er leek niet veel aan de hand na de opening, maar Sjoerd koos wijselijk voor tegengestelde rokades. Toen de h-lijn openging wisten we als team al hoe laat het was. Een open h-lijn en Sjoerd, dat is een lekkere combinatie. Hoe het gebeurde geen idee, maar het volle punt kwam daarna redelijk snel binnen. 1-0 dus.

Daarna was Henk Jan klaar op bord 4, hij kwam goed uit de opening tegen Joost Retera en domineerde de zwarte velden. Hij koos echter een zet die positioneel sterk leek, maar te veel vroeg van de stelling. De tegenstander kon hierdoor zijn stukken die elkaar een beetje in de weg stonden ontfutselen en die stormden er meteen doorheen. 1-1

Vervolgens duurde het even, maar plots regende het uitslagen.

Nick Bijlsma had op bord 6 een ruimtevoordeeltje tegen Anton van Rijn, maar lang was er niks aan de hand. Nick had nog wel een leuke paard manoeuvre achter de hand. Het sprong van d5-c7-b5-d6-f7 naar g5 (volg je het nog?) waar het ineens toch wel vervelend stond. Kort daarna maakte de tegenstander de beslissende fout en hadden we ons tweede punt binnen.

Erwin Kalle kreeg op bord 10 uit de opening een kwaliteit van Lars Kurstjens, maar dat kostte wel een onveilige koning. Deze kosten bleken te hoog en na tegenstribbelen moest Erwin toch de handdoek in de ring werpen. 2-2

Herman Grooten had op bord 1 een typische Hermanpartij tegen Ivar Heine. De stelling stond nooit in vuur en vlam, maar langzaam en zeker maakte Herman sterkere positionele keuzes. Hij creëerde een zwakte en zette zijn stukken beter. Toen de toren eenmaal binnenkwam op de 7e rij gingen de stukken van Herman allemaal naar voren terwijl die van de tegenstander steeds meer achteruit gingen. Het duurde niet lang meer voordat Herman er helemaal door kraakte. 3-2

César Becx verraste op bord 2 vriend, vijand en zichzelf doordat hij “gangbare theorie” bleek te spelen tegen Jan Pijkeren. César gaf geen ruimte aan de tegenstander om een voordeeltje te pakken en toen Jan het lichtelijk begon te forceren maakte César handig gebruik van de ontstane zwaktes. Al met al een zeer goede pot van César, hou dit vol!

Inmiddels stond het 4-2, maar de teamoverwinning was nog ver weg. Op bord 8 (Sam Baselmans) en bord 9 (Maarten Werkhoven) stonden we namelijk verloren, maar ze zaten zich nog kranig te verweren. Ook hadden bord 3 (Luuk Baselmans) en bord 7 (Tommy Grooten) nog geen winst in de lucht hangen.

Sam maakte in de opening tegen Dennis Breuker een fout. Deze positionele fout bleek het doodsvonnis voor de loper op b6. Met praktisch gezien een loper minder probeerde Sam nog genoeg en hield het erg lang vol, maar hij kon het verlies niet voorkomen. 4-3

Luuk kreeg een zeer complexe stelling tegen Jaap Houben. In eerste instantie leek de chaos in wits voordeel, maar dit verschoof langzaam naar de zwarte kant toen deze zeer praktisch koos voor het bestormen van de witte koning. Uiteindelijk werd er geneutraliseerd naar een gelijk eindspel. Luuk koos voor activiteit in plaats van de pion achter proberen terug te winnen. Dit pakte goed uit want deze druk en de tijdsnood zorgden ervoor dat Luuk een pion voor kwam en dit werd omgezet naar een vol punt. 5-3

Tommy kreeg een erg gesloten stelling tegen Tsjisang Cheung. Het leek een twee-uitslagen stelling, waar Tommy veilig en rustig op winst kon proberen te spelen zonder in groot gevaar te komen. Er ontstond een toreneindspel dat, alhoewel op momenten erg goed leek, ook zomaar de verkeerde kant op zou kunnen vallen. Toen Tommy vernomen had dat Luuk gewonnen had koos hij zeer professioneel voor het halve punt om de teamwinst veilig te stellen. Hiermee werd hij dan ook de man of the match! 5,5-3,5

Op de voorgrond de partij tussen Tsjisang Cheung (links met zwart) en Tommy Grooten (foto Herman Grooten).

Maarten kwam gelijk uit de opening tegen Jeroen Clermonts, maar werd daarna langzaamaan overspeeld. Wel verkocht Maarten zijn huid heel duur. Nadat de teamwinst binnen was kon hij eindelijk opgeven. We zijn als team erg dankbaar voor deze invalbeurt want de wedstrijd had heel anders kunnen verlopen met een 0 aan het begin.

 

Na de wedstrijd werd er door een delegatie van het team nog volop nagenoten in een restaurant dichtbij de speelzaal. Ja, we hadden toch echt gewonnen César! Eens kijken of we deze winnende lijn kunnen doortrekken naar de rest van het seizoen. Volgende keer tegen Delft zullen we ons dan wederom van onze beste kant moeten laten zien.

 

 

De persoonlijke uitslagen:

 

Rating Rating
1 Heine, I. (Ivar) 2021 Grooten, H.C.A. (Herman) 2267 0 – 1
2 Pijkeren, J. (Jan) 2192 Becx, C. (César) 2106 0 – 1
3 Houben, J.P. (Jaap) 2287 Baselmans, L. (Luuk) 2293 0 – 1
4 Retera, J.J.C.M. (Joost) 2224 Beukema, O.J.H. (Henk Jan) 1971 1 – 0
5 Schoonenberg, O.P.J. (Olav) 2167 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2203 0 – 1
6 Rijn van, A.B. (Anton) 2207 Bijlsma, N. (Nick) 2271 0 – 1
7 Cheung, K.S. (Tsjisang) 1918 Grooten, T. (Tommy) 1860 ½ – ½
8 Breuker, D.M. (Dennis) 2025 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2173 1 – 0
9 Clermonts, J.J.A. (Jeroen) 1955 Werkhoven, M.C.M. (Maarten) 1754 1 – 0
10 Kurstjens, L. (Lars) 2098 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2046 1 – 0
Gemiddelde rating: 2109 Gemiddelde rating: 2094 4½-5½

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.