schaakstukje

Het type schaker

In een ver verleden toen ik op de MTS bouwkunde studeerde had je drie richtingen: bouwkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Het aardige was dat je bijna altijd aan de scholier kon zien welk vak hij leerde. De werktuigbouwers waren meestal groot en donkerharig, de elektroneuten daarentegen fijngebouwd en slungelig. Viel je niet in een van deze categorieën dan was je waarschijnlijk bouwvakker.

Kun je schakers ook herkennen aan hun uiterlijk? Je zou zeggen een nerd met een bril, een tikje groezelig en afwezig. Klopt maar dit type komt ook bij dammers, bridgers en zelfs gewone mensen voor.

Misschien de kledingkeuze? Vooral bij grootmeesters schijnt het bon ton te zijn je te kleden als een bankemployee. Keurig in het pak compleet met stropdas en manchetknopen. Deze uitdossing is mij nog steeds niet duidelijk. Je bent toch schaker, kleed je er dan ook naar. Een spijkerbroek met slobbertrui is al een begin. Met een paar sandalen maak je het helemaal af. Ik zag een bekende Nederlandse grootmeester (ik noem geen naam) eens bij een toernooi in pak maar met rafels aan de broekspijpen. Precies goed!

Voor de dames onder de schakers dit advies: kleed je zo onflatteus mogelijk. Een broekpak of legging komen zeer in aanmerking.

De conclusie van dit diepgravend onderzoek moet zijn dat schakers niet te herkennen zijn aan hun uiterlijk en er nog een lange weg te gaan is voor wat betreft de outfit.

Ik denk dat we het maar moeten doen met de zin in het liedje ‘Karel’ van Elsje de Wijn: ‘Ga maar liever schaken met de interlectuelen’.

 

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

4 Reacties

  1. Avatar
    Ludo Tolhuizen 09 november 2021

    Jaren geleden belde ik met een clubgenote die toen net verkering had met haar latere man.

    Op mijn vraag: “Schaak-ie ook?”  kwam het misschien wat confronterende antwoord: “Ja, maar je kunt het niet aan hem zien”

  2. Avatar
    ayacucho 10 november 2021

    En zoals Alireza Firouzja afgelopen FIDE Chess.com Grand Swiss 2021 in Riga in pak met daaronder gymschoenen hoe is dat? Kan dat er mee door?

    • Avatar
      ayacucho 10 november 2021

      Hieronder 3 momenten waarin de Nikes van Alireza zijn te bewonderen

      youtu.be/w0gWyZMl6kw?t=1505  Alireza met zijn sneakers wachtend op zijn tegenstander Evgeniy Najer

      youtu.be/w0gWyZMl6kw?t=21050 Alireza met zijn gymschoenen op het moment dat zijn tegenstander de beslissende fout maakt

      youtu.be/w0gWyZMl6kw?t=22620 Alireza met zijn famous shoes die een leerzaam bruggetje maakt zodat hij zijn pion kan laten promoveren en zo de partij wint

      Een variant hierop is GM Stewart Conquest in pak met een zwart t-shirt aan met daarop de hoofden in wit van de fabulous 4 uit Liverpool. Ergens in de uitzending
      vertelt Stewart dat hij ooit een toernooi in Liverpool speelde, dit toernooi won, en dat hij een paar dagen eerder aankwam zodat hij iets kon zien van de beatles.
      Aansluitend toont Stewart zijn t-shirt. youtu.be/w0gWyZMl6kw?t=20032

  3. Avatar
    ayacucho 25 november 2021

    Keurig in het pak compleet met stropdas en manchetknopen, wat wil een schaakpak dan uitstralen vraag ik mij af? Kijk mij nou ik heb stijl?

    en een schaakpak met rafels? Kijk mij nou ik heb stijl en persoonlijkheid?

    en een schaakpak met t-shirt? Kijk mij nou ik heb stijl en ben comfortabel met mijzelf?

    en een sandaal? Kijk mij nou ik ben heel intelligent?

    en een slobbertrui? Kijk mij nou ik heb overal lak aan?

    en een schaakpak met gympies zoals Alireza Firouzja? Jongens let op mij, ik ben jullie volgende wereldkampioen?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.