NK ronde 6: Modern Schaak

De finale van het Nederlands Kampioenschap 2021 werd vandaag in stijl afgesloten. Alle vier de spelers gingen voluit en beide partijen werden beslist. Zo ontpopten zij zich tot exponenten van het moderne schaak: super-concreet spel waarin geen enkele uitdaging uit de weg wordt gegaan. Naast kampioen Max Warmerdam en nummer twee Roeland Pruijssers, die zich daarmee plaatste voor het volgende NK, was het publiek de grote winnaar. Ondanks het feit dat er maar twee partijen per dag te zien waren, was elke ronde uiterst vermakelijk.

Zo ook de laatste ronde dus, waarin voor Warmerdam niets meer op het spel stond behalve eer, glorie en – niet het onbelangrijkste – ratingpunten. Robin Swinkels wilde met zwart ook nog wel iets laten zien en koos daarvoor de zogenaamde Hollandse Stonewall-opstelling, waarin zwart een schijnbaar onneembare muur in het centrum optrekt om vandaaruit wit plat te walsen. Trouw aan zijn credo koos Warmerdam voor de scherpste reactie waarin wit op de damevleugel begint het zwarte bolwerk aan te tasten. Dat betekende dat Swinkels niet zomaar op de automatische piloot kon spelen, en dat was precies wat hij wel deed toen hij tot 13…Pxc3 besloot, een zet die al werd bekritiseerd door de gastcommentator, 14-voudig Nederlands kampioene Zhaoqin Peng. “Ik was blij dat Max 13.Tfc1 speelde en reageerde à tempo,” zei Swinkels na de partij. “Dat was best wel dom.” De stelling was uiterst ingewikkeld, maar het was duidelijk dat wit aan het roer was en dat zwart in alle varianten problemen had. Met een aardige combinatie sloot Warmerdam een magnifiek toernooi af. Swinkels bleef teleurgesteld achter. Hij sprak zijn lof uit over de formule en de organisatie van het toernooi en noemde Warmerdam een heel overtuigende kampioen, maar was “extreem gefrustreerd” over zijn eigen spel.

Lees verder: www.schaken.nl/deloitte-nk-schaken/nieuws/modern-schaak

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.