Oud wereldkampioen schaken Anatoly Karpov geweerd uit de EU.

De EU heeft naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne besloten om een aantal Russische parlementariërs de toegang tot de EU te ontzeggen. Onder hen bevindt zich oud-wereldkampioen schaken Anatoly Karpov (70 jaar), die al jaren in de Russische politiek zit.
Ja, het is ongelofelijk maar waar.
Link: www.chess.com/news/view/2022-fide-olympiad-not-in-russia

Al in 1968 won Karpov op 17-jarige leeftijd een jeugdtoernooi in Groningen. Hij vertelde dat hij op station Amersfoort moest overstappen, maar niet wist welke trein naar Groningen ging. Na enig vragen kwam alles goed.
Karpov heeft sinds de jaren 60 talloze malen in Nederland gespeeld: IBM toernooi, Interpolis, Hoogovens, VSB vierkamp en noem maar op. Echt niet te tellen.
In februari 2020 speelde hij nog mee in de Noteboom vierkamp in Leiden met Timman, Hübner en Pedrag Nikolic.
Het voelt vreemd om te beseffen dat hij waarschijnlijk nooit meer naar Nederland zal komen. Hoe zal zijn oude rivaal Jan Timman zich voelen in deze situatie?

29 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 28 februari 2022

  Dag Rudi,

   

  Slaat jouw zinsnede ‘ja, het is ongelofelijk maar waar’, nu op het annuleren van de olympiade in Rusland of op het feit dat Karpov niet langer welkom is op EU grondgebied?

  Beide keuzes lijkt me overigens volstrekt begrijpelijk;

  1. Karpov is niet langer welkom omdat het schijnbaar in de Russische politiek een betrekking heeft, en wordt niet geweerd omdat hij van alles voor het schaken heeft betekend. En,

  2. Het verplaatsen van de olympiade naar niet-Russisch grondgebied valt ook van alles voor te zeggen. Sport-breed komen er steeds meer geluiden om de Russen volledig te isoleren. Alleen de Fifa blijft uiteraard achter…

   

  Tot zover tot niks geks op het (sport-) wereldtoneel?!

 2. Avatar
  Pieter Priems 28 februari 2022

  Volgens mij is Karpov altijd gesteund voor de Russische regering. Hij heeft nu zitting in de Doema.

  Hoe fout Karpov is durf ik niet te zeggen. Ik weet van het Interpolis toernooi dat Karpov vooral een schaakSpeler was. Oordelen over stellingen interesseerde hem niet, hij wilde ze alleen spelen! Ik denk daarom dat ie vooral trouw is aan de degenen die hem altijd gesteund hebben en verder doet wat de bedoeling is in het politieke spel. Het lijkt me niet zo’n superkritische of om-denkende geest.

  Dus daar plukt ie nu de gevolgen van, denk ik dan maar.

 3. Avatar
  rudimatai 28 februari 2022

  Beste mevrouw/mijnheer Boutens,

  Dank voor uw reactie.
  De zinsnede “ja, het is ongelofelijk maar waar” slaat op het feit dat Karpov niet meer welkom is in de EU. Toen ik in 1981 leerde schaken speelde hij zijn match om het wereldkampioenschap in Merano tegen Kortsjnoi. Vreemd om te beseffen dat hij al in NL speelde toen ik geboren werd (1968, 54 jaar geleden!) en dat hij nu niet meer welkom is.

  • Avatar
   LDBoutens 28 februari 2022

   Dag Rudi,

   Maar het feit dat Anatoli niet meer welkom is in de EU heeft toch niets van doen met zijn schaakverleden. Hij heeft als onderdeel van de doema gekozen voor de weg die Poetin is ingeslagen ( of heeft hier voor gekozen omdat hij op zijn 93e wil sterven in bed),  en juist door die keuze is hem nu de wacht aangezegd EU-grondgebied nog te mogen betreden. Of bedoelde je met jouw opmerking ‘ja het is ongelofelijk maar waar’, dat je het verdrietig vindt dat Anatoli na een leven in de schaak spotlights daarna heeft gekozen voor een kritiekloze stem in de doema?!

   Overigens is dat voor ons Westerlingen slecht te begrijpen. Wij hebben immers geen weet van dat totalitaire systeem, en roepen slechts vanaf de zijlijn ach en wee. Angst voor allerhande vormen van repressie moet diep in dat voormalig Sovjet-dna zitten.

   Los daarvan deel ik het standpunt om Rusland en zijn inwoners op alle onderwerpen te isoleren; sport, Swift, weet ik veel wat nog meer. Hopelijk leidt dit er toe dat Poetin hierdoor geisoleerd raakt enz. enz. Het lijkt mij de enige manier om een wereldbrand te voorkomen. Laat iemand in zijn entourage de troep maar opruimen. Kunnen we daarna hopelijk zonder al te veel schade de boel en relaties weer opbouwen.

   • Avatar
    Frits Fritschy 28 februari 2022

    Karpov is al vanaf 2011 lid van de doema. Hij steunde daar ook de annexatie van de Krim. Zo heel erg bang is hij dacht ik niet: hij was een van de weinige Russische grootmeesters die de beruchte anti-Korchnoibrief niet ondertekende; hij heeft geprobeerd Kasparov op te zoeken toen deze wegens protesten in de gevangenis zat.
    Het is lastig om ander materiaal te vinden hoe Karpov eerder naar Ukraine keek, maar uit bijvoorbeeld khpg.org/en/1407076460 blijkt dat hij daar niet zo populair is. Ik denk dat hij uit volle overtuiging de onafhankelijkheidserkenning van het Donbas-gebied steunde. Geen idee hoe hij tegen de daarop volgende invasie aankeek.

    • Avatar
     Pieter Priems 01 maart 2022

     @Frits, Ik denk ook niet dat Karpov bang is. Dat hij de brief niet tekende en Kasparov probeerde op te zoeken zie ik als daden die horen bij een man die een band heeft met zijn medeschakers. Misschien vooral met zijn grootste rivalen op het bord, mensen met wie ie honderden uren heeft gezeten en waar ie zich heeft proberen in in te leven. Al was het maar om ze te verslaan ;-). Ik zie het niet als kritiek op het Russische systeem.

 4. Avatar
  Frits Fritschy 28 februari 2022

  Overigens viel mij de zinsnede ‘ongelooflijk maar waar’ ook op. Dat lijkt te suggereren dat je de beslissing om Karpov te weren ongelooflijk vindt; dat je geen reden ziet waarom dat gedaan is. Het kan ook betekenen dat je het gewoon heel erg jammer vindt dat de schaker Karpov niet meer naar Nederland kan komen.

  • Avatar
   LDBoutens 01 maart 2022

   Dank Frits! Precies de reden waarom ik bij Rudi naar die zinsnede informeerde (zonder daar overigens verder iets van te vinden). Maar schaakverleden en een Doema-lidmaatschap moet uiteraard wel los van elkaar worden gezien. Dus in die zin vind ik er juist wel weer wat van.

   En daarnaast heeft Karpov zich tijdens zijn actieve schaakperiode altijd voor de Sovjet-kar laten spannen. Voorbeelden te over. Denk aan de matches tegen Kortsnoi (schrijf ik dit zo goed Richard? :)), Kasparov in ’84 en ga zo maar door. Ik vond het wel altijd gewaagd van Anatoli om zijn haar tijdens een match (die in die tijd al snel een maand of wat duurde) niet te wassen. Als ik dat thuis zou doen, zou ik naar de directrice van dienst naar de schuur worden verwezen…

   Laten we hopen dat het innemen van de stellingen niet te hoog gaat oplopen. Dit conflict herstellen of een poging daartoe wagen gaat op deze manier gruwelijk veel tijd kosten.

 5. Avatar
  rudimatai 01 maart 2022

  Goedemorgen allemaal!

  Aha, nu begrijp ik de vraag over de zinsnede “ongelofelijk maar waar”.

  Ik heb zelf geen oordeel over Karpov,maar puur het feit dat iemand die zo lang als ik leef al naar ons land kwam dat nu ineens niet meer kan is “even wennen” aan zo’n grote verandering. Ik begrijp waarom hij deze sanctie opgelegd heeft gekregen en het lijkt me terecht. Van de persoon Karpov was ik zelf nooit een grote fan, hij versloeg de naar het Westen uitgeweken Kortsjnoi (die ik bewonderde) met hulp van de Sovjet staat. Dat was geen eerlijke strijd, temeer omdat de vrouw en zoon van Kortsjnoi de Sovjet Unie niet mochten verlaten, als een soort gijzelaars.
  Puur schaaktechnisch gezien was Karpov een fenomenaal schaker. Timman zei dat Karpov als enige de kunst beheerste om een slechte stelling te “bevriezen”. Met andere woorden: hij bleef tot het einde toe slecht staan, maar de tegenstander kon niet winnen.

 6. Avatar
  Henk Eleveld 01 maart 2022

  Hoe gaat de FIDE eigenlijk om met Russische schakers, bijvoorbeeld vandaag bij de start van de Grand Prix 2e ronde? begreep tot nu toe dat alleen sponsoren geweerd worden.

  In veel andere sporten en met name voetbal wordt rigoureus ingegrepen.

 7. Avatar
  Eric César van 't Hof 01 maart 2022

  De discussie over Karpov doet me denken aan een andere Russische wereldkampioen die door een oorlog tot persona non grata werd verklaard: Aleksandr Aleksandrovitsj Aljechin.

 8. Avatar
  LDBoutens 01 maart 2022

  Dag Eric,

  die vergelijking lijkt me niet helemaal op te gaan. Aljechin heeft zich immers voor allerlei dubieuze activiteiten laten strikken. Bij Anatoli gaat het toch vooral om het innemen van een standpunt inzake die oorlog. Aljechin zat gewoon duidelijk fout. Met Anatoli kan je nog discussieren over zijn pro-Poetin standpunt.

  • Avatar
   Frits Fritschy 01 maart 2022

   Dat kun je ook omdraaien: Aljechin heeft alleen laf gehandeld, Karpov heeft meegeholpen aan het mogelijk maken van de oorlog. Maar inderdaad, de vergelijking gaat mank.

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 01 maart 2022

   Ik schrijf alleen dat de huidige situatie van Karpov me doet denken aan Aljechin, daarmee zeg ik uiteraard niet dat deze twee zaken exact hetzelfde zijn. Natuurlijk zijn er veel verschillen:

   Karpov ontkent zijn steun aan Poetin niet, terwijl Aljechin het belangrijkste verwijt aan hem tot aan zijn dood wel heeft ontkend. Over dit laatste zijn een paar boeken vol geschreven, die ga ik hier niet herhalen.

 9. Avatar
  LDBoutens 01 maart 2022

  Dag Frits, ik vind antisemitisme toch een ander onderwerp dan een (foute) keuze maken voor het kamp die een oorlog start. Juist van antisemitisme zouden we geleerd moeten hebben. Oorlogen voeren is van alle tijden. Alleen waren we in Europa gewend aan een lange stabiele rustige periode. We zullen het ontwend zijn.

  Het klopt toch zeker dat Aljechin op zijn oorlogsjaren is aangesproken?! Tenminste, dat is wat ik me van die jaren heb herinnerd. En daarna was hij uitgekotst en dood (1946).

 10. Avatar
  LDBoutens 01 maart 2022

  Dag Wijnand,

  Maar dat laatste heeft toch verder niets van doen met de vraag c.q. opmerking van Frits. Via de Engelse schaakbond komen we dan vast ook nog wel uit bij de Gekke Koeienziekte, of nog erger bij het gebrek aan lezenswaardige schaaksites in Nederland (bij mijn weten maar 1, namelijk Schaaksite, omdat de knsb zelve niet voorziet in een informatieverstrekking zoals alhier). 🙂

   • Avatar
    Frits Fritschy 01 maart 2022

    Een enigszins merkwaardig stukje: Giri moet oppassen voor Oekrainers die naar Belgrado komen om het hem lastig te maken aangezien hij in St.-Petersburg geboren is, zoiets. Moeten we daar echt op reageren?

    • Avatar
     Henk Smout 01 maart 2022

     Ik bedoelde de site überhaupt en niet die ene laatste aflevering van ‘Spinning Wiel’.

 11. Avatar
  LDBoutens 01 maart 2022

  Dag Frits,

  Geen enkele behoefte aan hier vanuit 030 centrum ( als ik tenminste de nieuwe sleutel mee tel). Dit draadje met reacties begon van mijn kant bezien slechts op een reactie op die van het stukje van Rudi. En wat er schijnbaar op SI wordt geschreven over de geboortestad van Anish enz. lijkt me hier niet relevant. Of mis ik de grote ‘overstijgende verhaallijnen’? Maar ik gaf eerder toch al aan SI als digitaal schaakmedium niet serieus te nemen?! 🙂

 12. Avatar
  Frits Fritschy 01 maart 2022

  Ik begin het besef te verliezen waarover we het hier hebben.

 13. Avatar
  LDBoutens 02 maart 2022

  Mogge Frits en kompanen,

  ja dat komt omdat slechts een enkeling hier bij de les blijft. Teveel vragen die niets van doen hebben met het eigenlijke onderwerp. Inderdaad de boycot in combinatie met Anatoli. Rudi weet er alles van. 🙂

 14. Avatar
  RickH 02 maart 2022

  Karpov is hier niet vergelijkbaar met de verachtelijke Karjakin in deze serieuze zaak.

   

  Karpov heeft (zoals iemand eerder al heeft gezegd) Korchnoi en Kasparov bijgestaan, niet echt vanzelfsprekend, dunkt me.

  Ik heb Anatoly ooit mogen ontmoeten en hij kwam op mij niet over als een Imperialist, maar wellicht was ik verblind door adorale (een uit de hand vertaling van ‘adorable’) blindheid…

  Tijdens zijn Matches tegen Korchnoi werd hij (terecht?) neergezet als een ‘echte’ Rus, die de volledige steun had van de CP.. Maar was hij net zo ondeugdelijk als Botvinnik tegen Keres?

  Ik kan me de verontwaardiging van dit artikel “Ja, het is ongelofelijk maar waar.” enigszins voorstellen. 

  Aan de andere kant, hij maakt deel uit van de Doema die heeft ingestemd met de invasie.

  Russen die achter de invasie staan moeten geboycot worden!

   

   

   

 15. Avatar
  Robbert van het Kaar 02 maart 2022

  Ik hoop op een Tata 2023 met veel Oekraïners, de nodige kritische Russen (Svidler, Grischuk…), uiteraard twee Nederlanders en de nodige aanstormende jeugd. En Jobava, Rapport, Baltics, Polen…. Niet ál te politiek maken, maar wel een paar basale grenzen trekken.

 16. Avatar
  rudimatai 02 maart 2022

  Beste RickH,

  Ik was niet verontwaardigd over het reisverbod van Karpov. Ik begrijp het volledig. Ik vond het alleen vreemd om wakker te worden in de nieuwe wereld waarin een man die al zo lang als ik leef regelmatig naar NL komt dat ineens niet meer mag…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.