schaakstukje

Sqaak

Het duurt nog even voordat hij er is maar dan heb je ook wat: de quantumcomputer. De superrekenmachine met q-bits i.p.v. bits. Oftewel niet rekenen met 1 of 0 maar rekenen met 1 of 0 of 1 en 0. Een revolutie in het computertijdperk die zijn weerga niet kent. Huidige snelle computers worden gedegradeerd tot trage telramen.

Is een dergelijke revolutie ook mogelijk bij het schaak? Stel je vervangt de torens, paarden en lopers door dames (de dame als q-bit die tegelijk een toren en loper kan zijn). De zetmogelijkheden nemen gigantisch toe. Ik geef toe, het heeft weinig meer met schaken te maken maar dat heeft de quantumcomputer ook niet met de huidige pc.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

1 Reactie

  1. Avatar
    Nepje 07 april 2022

    Beste Julius,

    leuk idee: ieder stuk kan op het moment dat jij dat wil zich gedragen als dame, loper, paard, toren of pion. Dit wordt lachschaak of schaken wanneer je in een extreem melige bui bent. Een ander idee dat misschien nog net werkbaar zou zijn: ieder stuk heeft in principe TWEE manieren waarop het zich kan voortbewegen en de speler aan zet mag kiezen welke optie hij kiest. Probeer het eens uit en laat ons weten hoe lang het duurt voordat je in het spreekwoordelijke rode wagentje in allerijl naar een psychiatrische instelling moet worden getransporteerd. Veel succes!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.