Alle opties nog open

Luuk Baselmans (links) tegen Daniël Zevenhuizen, waarbij het eindspel waarin wit met loper plus paard moet matzetten binnen 50 zetten in aantocht is… (foto Herman Grooten)

Het eerste team van de Stukkenjagers mocht op zaterdag 2 april op bezoek gaan in Spijkenisse.

Daar werd gespeeld op een zeer mooie locatie in de bibliotheek. Voor Stukkenjagers stond er veel op het spel, aangezien het in de stand zo dicht bij elkaar zit allemaal. Zo kun je de ene weg bovenaan staan en strijden voor promotie en de volgende week weer onderaan staan en moeten vechten tegen degradatie. Bij het team van Spijkenisse 1 speelden er redelijk wat bekende gezichten, die twee jaar geleden juist op bezoek kwamen bij de Stukkenjagers.

 

Het team van de Stukkenjagers kwam lekker uit de startblokken, doordat invaller Rudolf Kat (9) een mooie overwinning boekte. Uit de opening kreeg Rudolf een mooie aanval, waarmee hij later na mooie voorbereidende en kalme zetten een soepele overwinning boekte en zo het eerste punt binnenhaalde.

Daarna was op het bord naast mij Nick Bijlsma (8) als tweede klaar. Hier werden vredig de punten gedeeld. Nick probeerde met de zwarte stukken kansen te creëren in het eindspel dat snel ontstond, maar helaas zat er niet veel bijzonders in en werd er al gauw remise besloten.

Stefan Beukema (4) vergrootte vervolgens de voorsprong. Toen ikzelf ergens rond de opening bij zijn partij kwam kijken leek het er voor mij een beetje gevaarlijk uit te zien voor de zwartspeler, maar gelukkig wist ik ook dat je bij Stefan er altijd vanuit kunt gaan dat hij alles onder controle heeft. En ook deze keer was het weer te zien waarom dat zo is. In een volgens de computer gebleken correcte partij met leuke tactiekjes trok Stefan uiteindelijk aan het langste eind.

Vervolgens werd er een nederlaag geïncasseerd op het derde bord. Hier zat Erwin Kalle (3) met wit tegen de sterke Rick Lahaye. Na afloop zei Erwin dat het lastig was geworden nadat er net na de opening werd gekozen voor een onnauwkeurig plan. Toen wit de zet f3 had gespeeld, moest alles lastig nog bij elkaar te zien worden gehouden. En de zwartspeler wist vervolgens wel hoe hij hiermee om moest gaan.

Op verschillende borden zag het er hierna erg spannend uit. Daar leek het soms dat de spelers van de Stukkenjagers wellicht minder stonden, maar gelukkig waren er nog genoeg kansen en mogelijkheden om die mindere stellingen om te buigen. Zo kwam Sjoerd van Roon (1) naar eigen zeggen toch iets minder te staan na de opening, maar na goed vechten kwam hij in een beter eindspel terecht. En hier kon Sjoerd het volle punt binnenhalen.

Op bord 10 vond er een clash plaats tussen 2 jeugdtalenten. Na een ietwat chaotische partij waarbij het er gevaarlijk voor allebei de spelers heeft uitgezien, moest Constantijn Beukema helaas een nulletje incasseren.

Na deze stand van 2,5-3,5 voor de Stukkenjagers moest er wel nog even gescoord worden om de teamwinst binnen te halen. Gelukkig was Herman Grooten (5) hiertoe in staat. Herman leek vanuit de opening een erg comfortabele stelling te bereiken en ook de engine kon dit gevoel bevestigen na afloop. Herman ging uiteindelijk voor een aanlokkelijk offer, wat wellicht niet het beste was. Maar toch bleef de partij lange tijd gelijk. Toen voor allebei de tijd begon te dringen werd het “een foutenfestival die eindigde in  een stelling waarin uiteindelijk een toren geofferd mocht worden voor een winnende koningsaanval”. En hiermee zorgde Herman voor een stand  van 4,5-2,5. Er was nu nog maar een halfje nodig voor een gelijkspel en met nog 1 punt op 3 borden zouden we de teamwinst binnenhalen. De volgende keer wordt er toch wel weer een strategische partij van Herman verwacht. 😉

Vervolgens was ik zelf aan de beurt. Op bord 7 kreeg Sam Baselmans (7) een erg sterke tegenstander voor zich. In de opening leek het allemaal prima te gaan, totdat er ergens op d5 met het verkeerde stuk werd geslagen. En zwart opeens de sterke zet f3! kreeg. Toen was het even zoeken hoe wit zichzelf er het beste uit kon redden. Uiteindelijk koos Sam ervoor om een minder eindspel in te gaan door een kwaliteit te offeren, maar waarbij er wel nog praktische kansen waren. En toen de tegenstander op een gegeven moment in lichte tijdnood kwam, en de witte stukken steeds actiever en gevaarlijker werden, werd de teamwinst gelukkig binnen gesleept. Het was zeker geen makkelijke partij, waarbij ik ook meerdere keren het gevoel heb gehad dat ik verloren stond. Maar uiteindelijk was ik zeer tevreden over de praktische kansen die ik nog heb kunnen creëren, om zo veel mogelijk weerstand te bieden en zo uiteindelijk alsnog het volle punt heb behaald.

Bij de partij van César Becx (2) leek het alle kanten op te gaan. Er werd al snel een eindspel bereikt, waarbij er voor allebei kansen waren. In de analyse die volgde na de partij, werd de ene na de andere mooie zet voor allebei de spelers opgenoemd. Voornamelijk César vond meerdere ‘uitroepteken zetten’. Op een gegeven moment leek het alsof wit de zwarte stelling en toren toch een beetje in een houdgreep leek te hebben. De zwarte toren was een beetje verdwaald op de h-lijn en had niet heel veel perspectief meer. Maar toen wit besloot de stelling te openen en de toren weer tot leven te wekken was dit een klusje dat César wel kon klaren. Met mooi vakkundig spel wist hij zijn pionnen naar de overkant te werken en zo de partij te winnen.

Als laatste was toen nog de partij van Luuk Baselmans (6) over. Hij leek prettig uit de opening te komen en verstand te hebben over de stelling die ontstond. Maar na een onnauwkeurigheid kwam hij uiteindelijk terecht in een eindspel waarbij wit 2 stukken had voor een toren. En de witspeler wist hier handig gebruik van te maken, en na lang manoeuvreren bleef er uiteindelijk een eindspel over van Loper en paard tegen koning. En alhoewel wit hier een tijdje mee bezig is geweest en er nog een sprankje hoop ontstond dat dit misschien niet binnen het aantal zetten zou lukken, is het wit uiteindelijk gelukt om hier toch mat mee te krijgen, waardoor de stand eindigde op 3,5-6,5 voor de Stukkenjagers.

Gelukkig is de teamwinst behaald en zo mocht de dag mooi afgesloten worden. Toevallig zat er bij de mooie speellocatie ook nog een Happy Italy, waar verschillende teamgenoten samen onder het genot van enige bijzondere quizvragen nog hebben na kunnen genieten. Na deze overwinning is nog alles mogelijk. Zo staan de Stukkenjagers nu gelijk met Vianen en wellicht ook met LSG 2 die nog een wedstrijd moeten inhalen en zo op gelijke matchpunten kunnen komen. Laat het nou net zo zijn dat we precies tegen deze twee teams nog moeten spelen! De volgende twee wedstrijden worden dus extra spannend.

De persoonlijke uitslagen:

Rating
Rating
Brokaar, J. (Joey) 2032 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2226 0 – 1
Both, E. (Erik) 2082 Becx, C. (César) 2141 0 – 1
Lahaye, R.R. (Rick) 2382 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2047 1 – 0
Lahaye, J.J. (Jordy) 2070 Beukema, S.O.R. (Stefan) 2401 0 – 1
Meijer, W.M. (Wilmar) 1990 Grooten, H.C.A. (Herman) 2290 0 – 1
Zevenhuizen, D.J. (Daniel) 2188 Baselmans, L. (Luuk) 2294 1 – 0
Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2188 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2170 0 – 1
Dam van, T. (Thijs) 1913 Bijlsma, N. (Nick) 2288 ½ – ½
Buuren van, F. (Fabian) 2031 Kat, R. (Rudolf) 1908 0 – 1
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2038 Beukema, C.R.A. (Constantijn) 1929 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2091 Gemiddelde Rating: 2169 3½-6½

De huidige stand is:

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
9 39 3 8 5
9 38.5 5 4
8 34.5 5 4 3 5
8 30.5 6 4 6
7 38 7 4 7 5 7
6. LSG 2
7 32.5 6 7 5
7. BSG 1
6 32 2 6 6
8. UVS 1
4 30.5 7 4 3 3
4 28 5 5
4 26.5 5 5 3

 

N.B. Voor degenen die willen weten hoe je systematisch kunt matzetten met een loper en een paard, bekijk dit artikel op Schaaksite.

2 Reacties

 1. Avatar
  Daniël Zevenhuizen 05 april 2022

  Mooi verslag, Sam! Het kon echt alle kanten op met deze wedstrijd. Waar jullie slechter stonden waren jullie alert op tegenkansen (en zo was het andersom ook bij mij). Het zijn in ieder geval leuke partijen geworden.

  Als ik Hermans stuk over het P+L+K v K-eindspel vooraf had bestudeerd had dat me vast een hoop gezucht en gesteun gescheeld. Ik moest het natuurlijk wel allemaal op increment vinden. De moeilijkste manoeuvre is om van de verkeerde naar de juiste hoek te komen. Ik wist dat zet 110.Lg1! moest zijn, maar vreesde dat de koning zou ontsnappen. Toen dreigde mijn vlag te vallen dus besloot ik tot het veilige 110.Lg5?! (houdt de koning in de verkeerde hoek), zodat ik pas weer op zet 116.Lg1! mocht spelen. Daarmee kwam de vijftigste zet wel dichterbij dan me lief was. Luuk meende na de partij nog dat 118.Ld4 onnauwkeurig was, en dat 118.Kf4 de aangewezen zet was, maar volgens de tablebase zijn beide prima.

  Dat er verschillende mogelijkheden zijn en dat je met ‘gewoon goed nadenken’ ook een net rond de koning kan spannen, doet me wel afvragen of het nou echt zinvol is om dit eindspel grondig te bestuderen. Zoals gezegd is het voor de zenuwen wél behulpzaam. Afijn, de schande is me bespaard gebleven.

 2. Avatar
  Herman Grooten 05 april 2022

  @Daniël: het is inderdaad zinloos en tijdverspilling om veel tijd te besteden aan het bekijken van dit eindspel omdat het misschien maar een paar keer een rol kan spelen in je eigen partijen. Maar als je 5 minuten de tijd neemt en je ziet dat je de koning hoe dan ook naar de verkeerde hoek kunt jagen en je onthoudt die “M” van Max Euwe, zodat je weet hoe je dat paard moet bewegen, ben je er al bijna en kun je vermoedelijk de rest achter het bord bedenken! Het steeds kleiner maken van de ‘gevangenis’ leerden we al met het matzetten van de dame en de toren :).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.