Krantenrubrieken weekend 2 april 2022

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Dimitri Reinderman Rini Kuijf Henk Prins

Hans Ree

Let op de ogen

Peter Svidler, die acht keer kampioen van Rusland was, vertelde als internetcommentator dat hij als jongen van vijftien op straat in Leningrad twee mensen zag schaken. Hij sloeg een blik op het bord. Een van de twee zag aan die blik dat hij er wel wat van kon en daagde hem uit.

Kun je echt in een seconde aan een blik zien of iemand een goede schaker is? Ik deed eens mee aan een experiment waarin de oogbewegingen werden gefilmd van goede en minder goede schakers die alleen de opdracht hadden gekregen ‘kijk naar die stelling.’ Hun oogbewegingen, geprojecteerd op het schaakbord, gaven inderdaad veel informatie over hun schaakkracht. Ook aan de manier waarop iemand een stuk slaat herken je in een fractie van een seconde de ervaren schaker.

Vorige week mocht ik voor het Amsterdamse Eye Filmmuseum een avond samenstellen met fragmenten uit schaakfilms. Het was een van de nevenprogramma’s rond de tentoonstelling Tastbare Futiliteit van de veelzijdige kunstenaar Guido van der Werve. Ik nam me voor om in de films te letten op schaakzaken die niet klopten, zonder hyperkritisch te zijn. Realisme is niet heilig; functionele of zelfs noodzakelijke overdrijving bestaat ook.

De korte film Schaakkoorts van Vsevolod Poedovkin begint met opnamen van het echt gespeelde toernooi van Moskou 1925. Maar je ziet dat het niet helemaal klopt. Poedovkin moet de schakers hebben gevraagd om op een vrije dag naar de speelzaal te komen en net te doen of ze echt schaakten. Dat konden ze natuurlijk heel aardig, maar niet perfect.

In The Luzhin Defence (2000) van Marleen Gorris, naar het boek The Defence van Vladimir Nabokov, worden de grenzen van functionele overdrijving ver overschreden. In de schaakscènes is alles pure slapstick, en niet met opzet. Het ligt ook niet aan Nabokov.

Tim Krabbé schreef in 2001 in het Algemeen Dagblad over de film dat de schakers op de klokken rammen als woedende postbeambten die vandaag eens fijn alle fragiele stukken kapot gaan stempelen. Er kwam nog bij dat Luzhin in de film een illegale matzet uitvoert met een gepende toren. Zie de opgave.

Mijn lieveling voor die avond in Eye was Lang Leve de Koningin, een ontroerende kinderfilm uit 1995 van Esmé Lammers. Alles klopt, misschien doordat Lammers een kleindochter van Max Euwe is, maar ook door schaakadviezen van Hans Böhm, die me vertelde dat hij niet alleen had gelet op de bewegingen van de vingers, maar ook van de ogen.

Je leert dat grote mensen stom kunnen zijn, maar vaak wel bijtrekken, en dat schaken belangrijk is, maar niet zo belangrijk als het helpen van een ziek vriendje. De enige onsympathieke figuur is de onderwijzer, gespeeld door Rudolf Lucieer. Toen hij eens een echt schaaktoernooi bezocht, zeiden een paar meisjes daar heel voorzichtig tegen hem dat ze de onderwijzer niet zo sympathiek vonden. Grappig, die schroom om dat tegen een acteur te zeggen. Ik had er zelf ook een beetje last van toen ik Rudolf over die rol aansprak.

Onderwijzer (Rudolf Lucieer) – Sara (Tiba Tossijn), Lang Leve de Koningin, 1995.

Speel in het begin niet te veel met de koningin! 1. e4 d5 2. exd5 Pf6 3. c4 c6 4. Da4 Ld7 5. dxc6 Pxc6 6. Db3 Pd4 7. Dc3 e5 8. f4 Lb4 9. Dd3 Lf5 10. Dg3 Pe4 11. Dxg7 Pc2+ 12. Ke2

12…Dd3+ 13. Kxd3 Pg3 mat.

Gert Ligterink

Nakamura bewijst dat hij nog altijd een kundig toernooispeler is

Niet Anish Giri of Levon Aronian, de twee favorieten van de bookmakers, maar de veredelde amateur Hikaru Nakamura kwalificeerde zich in Berlijn voor het kandidatentoernooi in Madrid. De 34-jarige Amerikaan, die twee jaar lang het klassieke toernooispel had gemeden, liet de concurrentie ver achter zich door na een valse start drie partijen op rij te winnen.

Als grootverdiener dankzij diverse aan het schaken gerelateerde internetactiviteiten is Nakamura niet afhankelijk van inkomsten uit toernooien. Vroeger werden semiprofessionals als hij soms met de nek aangekeken door de broodschakers, maar Nakamura hoeft zich daarover geen zorgen te maken. De Azerbeidzjaan Mamedjarov zei dat hij het succes toejuicht van de man die online een miljoenenpubliek trekt: ‘Het is goed voor het schaken dat iemand die zo populair is als Nakamura meedoet aan het kandidatentoernooi.’

Het is ook duidelijk wie in Madrid de plaats zal innemen van de geschorste Sergey Karjakin. Conform het reglement zal het entreebewijs worden toegekend aan de hoogste ratinghouder op de Fide-lijst van 1 mei, op voorwaarde dat hij in de voorafgaande twaalf maanden minstens dertig klassieke partijen heeft gepeeld. De Chinees Liren Ding is die hoogste ratinghouder, maar door covid- en visumproblemen speelde hij in het afgelopen jaar slechts vier partijen.

De Chinese bond kwam onmiddellijk in actie. Zondag eindigt in Hangzhou een vierkamp waarin Ding twaalf partijen speelt tegen drie landgenoten uit de subtop. Vervolgens zal hij een match van zes partijen spelen tegen Yi Wei, waarna hij zijn opdracht voltooit met nog eens tien partijen in een kwalificatietoernooi voor de Aziatische Spelen.

In Hangzhou heeft Ding de wind er flink onder, met een reuzenscore van 7,5 uit 8. Elegant was het slot van zijn tweede partij tegen Jinshi Bai.

Ding – Bai, Hangzhou 2022

1.d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 c5 4. cxd5 exd5 5. Pf3 Pc6 6. dxc5 d4 7. Pa4 Lxc5 8. Pxc5 Da5+ 9. Ld2 Dxc5 10. b4

Met als pointe 10 … Pxb4 11. Tc1 Dd6 12. e3! (12 … dxe3 13. Lc3!).

10 … Df5 11. Tc1 Pf6 12. Tc5 Dd7 13. b5 Pd8 14. Lb4 Pe6 15. Tc4 Pd5 16. Pxd4 Pxb4 17. Txb4 0-0

Voor de verloren pion heeft zwart enige compensatie dankzij zijn ontwikkelingsvoorsprong.

18. e3 De7 19. Dd2 Td8 20. Le2 Pxd4 21. Txd4 Le6 22. 0-0 Txd4 23. Dxd4 b6 24. Td1

Zonder grote bezwaren kon wit zijn pluspion behouden met 24. a4.

24 … Lxa2 25. Lf3 Tc8 26. Lb7 Tc5 27. Dd8+ Df8 28. h3 Lb3 29. Td4 g6 30. Df6 Tf5 31. Dh4

31 … Dc5?

Na een succesvolle verdediging stort zwart in. Hij kon de stelling in evenwicht houden met 31 … Th5 (ook 31 … Kg7 is niet slecht) 32. Df6 Tf5 of 32. De4 Txb5 33. Dd3 Dc5.

32. Le4! Te5

Of 32 … Th5 33. Df6 en wint.

33. Lxg6! fxg6 34. Td7 Lf7

Ook na 34 … Th5 volgt 35. Df6.

35. Df6 Dc1+ 36. Kh2

Zwart geeft op.

Partij in viewer:

Hans Böhm

Het dilemma van de goede Rus

 

De hele Westerse cultuursector worstelt met de vraag of werken van Russische kunstenaars en artiesten zolang de oorlog in Oekraïne duurt, in de ijskast moeten worden gezet. Prachtige muziek van Russische componisten die al lang en breed dood en begraven zijn, wordt her en der uit het programma gehaald. Er werd geopperd om de wereldtitels van alle Russische kampioenen in iedere sport uit de geschiedenisboeken te schrappen. Er zijn meer schrijnende voorbeelden van de uiting van onmacht waarmee het onrecht van deze oorlog wordt geëtaleerd. Je zult maar een goede Rus zijn in deze tijd, dan heb je een groot probleem. Want op je gevoelens en mening openlijk ventileren staan gevangenisstraf en algehele degradatie in eigen land en hoon vanuit andere landen. Dat overkwam de voorzitter van de wereldschaakbond FIDE Arkady Dvorkovich.

Toen zijn mening werd gevraagd over Oekraïne door een Amerikaans tijdschrift zei hij onder andere: “Oorlog is het ergste dat een mens kan overkomen. Oorlog vernietigt levens, doodt hoop en ambities en frustreert nationale en internationale verhoudingen”. Die persoonlijke mening werd hem niet in dank afgenomen bij het thuisfront. De regerende partij Verenigd Rusland eiste daarop zijn aftreden als voorzitter van de Skolkovo Foundation (een instituut dat door wetenschap en nieuwe technieken de wereld beter wil maken). De Oekraïense Schaakbond eiste vervolgens zijn aftreden als voorzitter FIDE.

Op de officiële site van FIDE staat op 26 maart ‘Vandaag viert onze president zijn 50e verjaardag. Wij wensen hem feestelijke vieringen, met veel liefde en warme gevoelens. Laat zijn pad bezaaid zijn met succes en goede zetten’. Daaronder vrolijke foto’s van Dvorkovich die naar schakers kijkt, een voetballetje trapt en in actie tijdens zijn functie als voorzitter.

Tijdens het TataSteeltoernooi 2019 vertelde Dvorkovich tijdens de explicatie op het podium voor een volle zaal over zijn vader die internationaal schaakscheidsrechter was geweest. Hij beantwoordde alle spontane vragen van de schaakliefhebbers. Hij bleek een man van het compromis, een goed bestuurder.

In juli aanstaande, tijdens de 44e Olympiade (die door FIDE verplaatst is van Moskou naar het Indiase Chennai), wordt over het lot van Dvorkovich beslist.

In het lopende Grand Prix-toernooi dat in Berlijn plaatsvindt, speelt de jonge Russische grootmeester Grigory Oparin (24 jaar) mee. Omdat de kans bestaat dat we alsmaar minder partijen van Russen zullen zien, hier een interessante partij van Oparin tegen een medekoploper.

G. Oparin – L. Aronian

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 d5 4.g3 dxc4 5.Lg2 c5 6.0-0 Pc6 7.Da4

Je ziet tegenwoordig vaker 7.dxc5 in deze Catalaanse opening (spelers die van piepkleine voordeeltjes houden) maar Da4 houdt meer spel.

7…Ld7 8.Dxc4 b5 9.Dd3 c4 10.Dd1Tc8 11.Lf4 h6 12.a3 g5 13.Ld2 Lg7 14.Pc3 a6 15.e3 0-0

Beide partijen hebben zich gezond ontwikkeld. De grote kracht die altijd van Lg2 uitgaat is geneutraliseerd en alle stukken doen mee. De laatste zet, rokade, had nog even uitgesteld kunnen worden, de koning staat voorlopig veilig in het centrum. Een idee is 15…Pa5 16.De2 Pb3 17.Td1 Lc6 en de kansen lijken in evenwicht. Nu verovert wit ruimte.

16.Pe5! Pxe5

Nog steeds was 16…Pa5 mogelijk.

17.dxe5 Pe8 18.f4 f6

De geijkte manier om dat sterke centrum aan te vallen maar inmiddels heeft wit concreet stellingsvoordeel. Avontuurlijk is nu 19.fxg5 hxg5 20.Pd5! en dit paard kan niet geslagen worden en domineert. Wat Oparin doet is ook goed.

19.Pe4 fxe5?

Nu wordt het voordeel winnend. Met 19…Lc6 20.Lb4 Dxd1 21.Taxd1 Tf7 22.exf6 Lxe4 23.fxg7 Ld3 kan zwart nog vechten.

Met een daverende zet legt wit de zwakte van de zwarte opstelling bloot:

20.La5!

Ik vermoed dat Aronian rekende met 20.Lb4 Tf5 21.fxg5 Txf1+ 22.Kxf1 hxg5 en ook al staat zwart heel slecht er is nog hoop. Nu niet meer.

20…Dxa5 21.Dxd7 Pc7 22.fxg5 hxg5 23.Pxg5 Db6 24.h4 Tcd8 25.Txf8+ Txf8 26.Kh2 e4 27.Td1 Kh8 28.Td6 Db8 29.Tc6 Pe8 30.Pxe6 Tg8 31.Pg5

En zwart gaf op, er dreigt 32.Th6+ en mat op h7.

Partij in viewer:

Dimitri Reinderman

Hulp Chinese bond maakt Liren Ding wk-kandidaat

De ethische commissie van de FIDE heeft Sergey Karjakin voor een half jaar geschorst vanwege het in diskrediet brengen van het schaakspel met zijn uitspraken over de oorlog in Oekraïne. De meningen hierover waren verdeeld. Sommige mensen vonden dat je iemand niet voor een geuite mening zou moeten schorsen, hoe abject ook. Het uiten van een mening (in dit geval het toejuichen van iets wat o.a. zijn Oekraïense collega’s veel leed aandoet) kan echter consequenties hebben en de meeste mensen waren blij met de straf. Eigen schuld, dikke bult. De hierdoor vrijgekomen plek in het kandidatentoernooi (waarin de WK-uitdager bepaald wordt) gaat naar de (ongeplaatste) speler die op 1 mei de hoogste rating heeft. Anish Giri maakte kans hierop, maar hij was er niet echt blij mee: “Er was geen ratingvrijplaats en daarom heb ik de afgelopen anderhalf jaar geen aandacht besteed aan mijn rating. En nu is die er opeens wel?” De voornaamste kanshebber Liren Ding had een ander probleem. Hij is de nummer 2 van de wereld op rating, maar had maar vier partijen gespeeld afgelopen jaar en leek daarom niet aan het activiteitscriterium te gaan voldoen. Hij zou 26 partijen in een paar weken moeten spelen. Normaal lastig, maar de Chinese bond dacht “We regelen het!” En zo speelt Ding momenteel een vierdubbelrondige vierkamp, komende week een match van zes en daarna een toernooi van tien partijen. Als alles goed gaat wordt hij de achtste kandidaat.

Giri had zich rechtstreeks voor het kandidatentoernooi kunnen plaatsen door de Grand Prix Berlijn te winnen. Helaas bleef hij steken in de groepsfase door in de laatste ronde van een jonge Iraniër te verliezen. Voor deze WK-cyclus is onze landgenoot dus praktisch uitgeschakeld.

Giri – Tabatabaei

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.d3 Lc5 5.0–0 0–0 6.Pbd2 d6 7.c3 a6 8.b4 La7 9.a4 Pe7 10.Te1 Pg6 11.d4 Te8 12.h3 h6 13.Ld3 c6 14.Ta3 Dc7 15.Lb2 Ld7 16.Dc2 Tad8 17.Taa1 Ph5 18.Lf1 Phf4

Na wat gekke zetten van wit (14.Ta3, 17.Taa1) heeft zwart een vervelend paard op f4. Wit wil het   met g3 verjagen zonder pion h3 te verliezen. 19.c4 om d5 te voorkomen was echter beter geweest.

19.h4? d5! 20.g3 Ph3+ 21.Kg2 exd4 22.cxd4

Het paard op h3 staat wat gek, e5 is een positionele dreiging. Het zou allemaal goed voor wit kunnen zijn, maar er kwam een onaangename verrassing…

22…Pgf4+! 23.gxf4 Dxf4

Giri zal dit gemist of onderschat hebben. Zwart heeft niet meteen een grote dreiging, maar hij kan rustig zijn stelling versterken terwijl wit passief moet blijven.

24.e5 Lf5 25.Dc3 Te6 26.De3 Tg6+ 27.Kh1 Dg4 28.Ta3 f6 29.exf6 gxf6 30.h5 Tg7

Nu is het zwarte plan 31…Lb8 en dan mat op g1. Wit heeft er geen goede verdediging tegen en gaf daarom op.

Partij in viewer:

Rini Kuijf

Voor beginners

Wit aan zet, wat is juist?

Voor gevorderden

Zwart aan zet wint met?

Henk Prins

In vergelijking met andere sportmensen gaan schaakmeesters betrekkelijk lang mee. Enkelen houden het zelfs zeer lang vol. Wereldkampioen Lasker was op zijn 67e jaar een reus van wereldklasse. Enkele jaren geleden won voormalig topschaker Kortsjnoi op 80e jarige leeftijd nog een partij tegen de wereldtopper Caruana. Ook Smyslov was in de jaren tachtig een voorbeeld. Dankzij een voortreffelijke aanvalspartij bereikte ex-wereldkampioen Smyslov in 1983 op 62-jarige leeftijd de finale van het kandidatentoernooi. In de diagramstelling kan wit met de dame binnendringen, maar het vervolg is daarna niet duidelijk te zien. Ribli, zijn tegenstander, heeft het er in elk geval op aan laten komen, maar vermoedelijk ten onrechte.

Smyslov- Ribli

17. De4-h7 schaak Kg8-f8 18. Td1-e1 La4-b5

(Het is van belang om de aanvallende stukken te ruilen)

19. Ld3xb5 Db6xb5 20. Pe2-g3 Pe7-g6 21. Pf3-e5

(Twee paarden vormen in combinatie met een actieve dame dikwijls een enorme aanvalskracht. Dit is in de praktijk talloze malen bewezen.)

21. ….Pd5-e7

(Ongetwijfeld heeft Ribli het nu volgende stukoffer zien aankomen, maar het is de vraag of hij zich beter kon verdedigen. Smyslov geeft de volgende varianten:
A) 21. …. Lxe5 22. dxe5 Ke7 23. Dxg7 Th8 24. Pf5 schaak exf5 25. e6 met winnende aanval
B) 21. … Pdf 4 22. Lxf4 Pxf4 23. Pf5 Pg6 24. Pxh6 en wint.)

22. Lc1xh6! (Dit was niet moeilijk te vinden, maar wel uiterst lastig in alle varianten door te rekenen. Het vervolg leert, dat Smyslov zeer scherp heeft gezien.)

22. ….Pg6xe5 (De loper kon niet worden genomen wegens mat en 22. …Lxe5 23. Txe5 Pxe5 24. Dxg7 schaak Ke8 25. dxe5 is hopeloos voor zwart.)

23. Pg3-h5! (Deze finesse moest Smyslov bij de vorige zet reeds hebben ontdekt. Na 23. dxe5 Lxe5 heeft wit niet veel.)

23. … Pe5-f3+ (Dit paard moet in elk geval verloren gaan. 23….gxh6 24. Dxh6 schaak leidt tot mat en 23. …Pf5 24. Pxf6 Pxh6 25. dxe5 Pf5 26. Tac1 is eveneens uit.)

24. g2xf3 Pe7-f5 25. Ph5xf6 Pf5xh6 (Het lijkt of zwart er nog redelijk afgekomen is, doch Smyslov heeft nog een troef in petto.)

26. d4-d5! (De winnende zet. Op 26. …Pf5 beslist 27. Dg8 schaak Ke7 28. Txe6 schaak fxe6 29. Dxe6 schaak Kf8 30. Ph7 mat; iets moeilijker is 26. …gxf6 27. dxe6! Dg5 schaak 28. Kh1 fxe6 29. Tg1 Df4 30. Tg7 en de witte koning ontsnapt aan eeuwig schaak.)

26. … Db5xb2 (Er is geen goede verdediging tegen het inslaan op e6.)

27. Dh7-h8+ Kf8-e7 28. Te1xe6+! f7xe6 29. Dh8xg7+ Ph6-f7 30. d5-d6+! (Maakt ruimte voor het paard. Het spel is uit.)

30. … Td8xd6 31. Pf6-d5+ Td6xd5 32. Dg7xb2

(De rest in eenvoudig: 32…. b6 33. Db4+ Kf6 34. Te1 Th8 35. h4 Thd8 36. Te4 Pd6 37. Dc3 e5 38. Txe5 Txe5 39. f4 Pf7 40. fxe5+ Ke6 41. Dc4+, zwart geeft het op.)

Partij in viewer:

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

42 Reacties

 1. Avatar
  Wim Westerveld 08 april 2022

  Een misleidend artikel van Hans Böhm. Dvorkovitsj zal een goede bestuurder zijn. Allemaal tot je dienst Hans.

  Maar die kwaliteit heeft hij t/m 2018 ingezet voor een misdadig regime en naar nu gebleken is, een moorddadig regime. In die jaren dat hij op het hoogste niveau van het Kremlin acteerde werd een bloedige oorlog in de Dombas begonnen, de MH17 neergehaald en de Krim geannexeerd.

  Net als Albert Speer zijn kwaliteiten inzette voor de expansiedrift van Adolf Hitler.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 08 april 2022

  Zou je Dvorkovich niet beter kunnen vergelijken met Erwin Rommel? Klopt ook niet echt, maar zit er dichter in de buurt.

 3. Avatar
  Wim Westerveld 09 april 2022

  Dat is waar, vergelijkingen helpen niet voor wie de verschillen wil zien en niet de overeenkomsten. Maar laten we eens naar de FIDE kijken van de heer Dvorkovitsj.

  De FIDE heeft 5 partners, bedrijven die een intensieve samenwerking zijn aangegaan met de FIDE. Die samenwerking is financieel, maar kan ook uit diensten bestaan.

  Dit zijn ze. fide.com/partners

  Twee zijn Russisch. Één verbonden met de VAE (Dubai de uitwijkplaats van Russische oligarchen !). Een vreemde eend in de bijt, Motiva (borstreconstructies enz.) en Chessable.

  De twee Russische bedrijven zijn Alrud (full-service Russian law firm) en Nornickel de grootste producent van palladium en nikkel. Voorts platinum en koper. Dat bedrijf is van strategisch belang voor Rusland en staat ongetwijfeld onder de directe controle van het Kremlin.

  De law-firm helpt zijn klanten de sancties te omzeilen.  https://alrud.com/services/EconomicSanctionsandCompliance/

  Voor Dvorkovitsj is het van groot belang dat hij herkozen wordt. Ter bescherming van zichzelf. Als hij een nobody wordt, loopt hij gevaar. Zijn alliantie met India (Anand !) is slim en verhoogt zijn kansen enorm. Bedenk ook dat de FIDE een treurige traditie heeft van omkoping. Er zullen genoeg landjes zijn die daarvoor openstaan. Herverkiezing van D. zou een (morele) ramp zijn voor de FIDE en leidt vermoedelijk tot een scheuring. Helaas lijkt me de kans op zo’n scenario vrij groot.

   

   

   

   

   

 4. Avatar
  Hans Böhm 09 april 2022

  Dus iemand van een fout regiem kan geen goed bestuurder zijn? Iemand die dat denkt is niet goed bij zijn hoofd.

  • Avatar
   Wim Westerveld 09 april 2022

   Je mist de portee Hans. Een goed bestuurder is nog niet hetzelfde als een gewenst bestuurder.

 5. Avatar
  Hans Böhm 09 april 2022

  Je dent niet scherp Wim. Daarom zat je ook aan bord 10 als we eens iemand te kort kwamen bij het eerste.

 6. Avatar
  Frits Fritschy 09 april 2022

  Hoezeer sommige mensen ook van polemiek houden, de toon van de discussie zou wel iets beschaafder kunnen. Als Wim wat al te heftige bewoordingen (‘plagiaat’, ‘misleidend’) gebruikt, is er nog geen reden om hem voor gek te verklaren. En die laatste opmerking is wel erg flauw.

  • Avatar
   LDBoutens 09 april 2022

   Maar Hans B. verklaart Wim W. toch niet voor gek?! Ik vind de opmerking van Hans B. ook niet heel handig c.q. gewenst, maar Wim valt hier natuurlijk wel vaker op met ‘stevige’ opmerkingen. Wat mij in deze vooral verbaast is dat er schijnbaar nog lieden zijn die de Telegraaf lezen, al kan je hier natuurlijk op de link klikken en kan je de rest overslaan.

   Goed weekend allen! De zon breekt langzaam aan weer door!

 7. Avatar
  Wim Westerveld 09 april 2022

  Het gaat me niet om de polemiek om de polemiek. Dat is een infame suggestie Frits. Ik maak me grote zorgen en ik zie hoe veel schakers hun kop in het zand steken. Als we maar gezellig ons spel kunnen blijven spelen. En als dat spel een rol speelt in het grote geopolitieke gevecht dat gaande is, dan is dat dan onze zaak niet. Die houding, het stemt me diep treurig. En uiteindelijk zal dat een doodlopende weg zijn. Ga in op mijn argumentatie ipv je ‘superieure’ recensie van mijn taalgebruik.

  • Avatar
   Frits Fritschy 09 april 2022

   Infaam, weer zo eentje. Ik heb weinig zin om te reageren op iemand die zijn emoties niet een beetje in de hand kan houden. Maar goed, Speer was een lafbek die pas tegen Hitler was toen hij in de beklaagdenbank stond; Rommel was een ook door de geallieerden om zijn organisatievermogen geprezen generaal die geprobeerd heeft binnenlandse oppositie tegen Hitler op gang te brengen. Kijk even na wat Dubov over Dvorkovich gezegd heeft, als je Short niet vertrouwd (waar wél wat reden voor zou zijn).

   Of Dvorkovich een Rommel is of een Talleyrand, laat ik even in het midden. Ik weet het ook niet.

 8. Avatar
  Hans Böhm 09 april 2022

  Wat vooral opvalt bij al die reacties van degenen die zo vaak gebruik maken van het podium Schaaksite is het ontbreken van een ondersteuning-icoontje. Maar wel veel woorden en veel mening en veel oordeel.

    • Avatar
     Frits Fritschy 09 april 2022

     Hans Böhms opmerking leidt mij ertoe om te vragen of die icoontjes niet afgeschaft kunnen worden.

     • Avatar
      LDBoutens 09 april 2022

      Maar als die icoontjes worden afgeschaft kan je de rest van schaakminnend EU niet meer laten zien dat je niet-anoniem gedoneerd hebt. En daardoor blijven de kampen dan verdeeld. Ik vind trouwens die Talleyrand niet vergelijkbaar met een Rommel. Andere tijden, andere uitdagingen zullen we maar zeggen.

      Moedig voorwaarts!

     • Avatar
      Frits Fritschy 09 april 2022

      De één een opportunist die met alle winden meewaaide, de ander iemand die erachter kwam verkeerde keuzes gemaakt te hebben. Beiden kundige bestuurders.

   • Avatar
    Hans Böhm 10 april 2022

    Daar heb je wel een punt. Ik wist niet dat dat kon en heb op die noodkreet gelijk wat overgemaakt. Mag mijn icoontje vanaf nu in de anonimiteit?

 9. Avatar
  LDBoutens 09 april 2022

  Jongens en meisjes, laten we het hier nou een beetje beschaafd houden. Voor het elkaar willen afzeiken en niet willen luisteren naar elkaars argumenten is toch zeker USF. Daar kan je praten over Twitter-berichtjes, het je niet willen laten vaccineren omdat je je niet als onderdeel van de gemeenschap ziet, en het dubieuze gedachtegoed van die mallert van FvD blijven verdedigen. Ik zeg; zowel Wim als onze oud-IM moeten water bij de wijn doen. Handjes schudden, slok erop en erover en verder weer.

  Heeft er al een Vedder in Spakenburg gewonnen?

   • Avatar
    LDBoutens 10 april 2022

    Kijk aan kijk aan, het aanstormende damestalent weet de localo’s te verschalken! De hoogste tijd dat de dames en heren columnisten aan deze vrolijke successen weer eens een artikeltje gaan wijden. En dan weten de heren woorden als daar zijn ‘infaam’, ‘polemiek’  enz. hopelijk te vermijden. Er is al zoveel leed in de wereld, of dichter bij huis, bijvoorbeeld op andere schaaksites. Ik zou het erg jammer vinden als we hier usf achterna gaan. Lijkt me voor het schakende individu en de schaakgemeenschap in zijn algemeenheid geen goede ontwikkeling. Maar wellicht dat ‘we’ al te ver heen zijn en er geen weg terug meer is.

    De zon schijnt! Naar buiten allemaal!

 10. Avatar
  Joeri 09 april 2022

  Ik had altijd het idee dat wijsheid met de jaren kwam, maar met het seniorengekissebis hier ga ik die aanname nog maar even bekijken.

 11. Avatar
  Wim Weehuizen 10 april 2022

  Ik sluit me bij een paar vorige reacties aan. Laten we de discussies beschaafd houden. Bij de oudere generatie, waar ik ook toe behoor, is het lontje wat verder opgebrand en dan kan het wel eens te kort zijn. Het lijkt me beter even nog na te denken over een reactie, voordat die geplaatst wordt.

  • Avatar
   Matty 10 april 2022

   Behorend tot de oudere generatie vind ik het begrijpelijk dat er kritisch gereageerd wordt op een krantenartikel waarin Dvorkovitsj vrij positief wordt neergezet. Een discussie over de positie van de FIDE-president lijkt me terecht.

 12. Avatar
  Eric César van 't Hof 10 april 2022

  Een discussie over de positie van de FIDE-president is zinloos. Dvorkovitsj is niet de eerste president waar een luchtje aan zit. Een discussie over zijn positie zou in het beste geval resulteren in zijn aftreden. Waarna er wederom een andere figuur van soortgelijk kaliber zijn rol zal als president zal overnemen. De oorzaak hiervan is al sinds jaar en dag bekend en is verbonden met de wijze waarop deze functie wordt toegewezen, waarbij het vooral gaat om het omkopen van stemgerechtigden.

  De discussie zou moeten gaan over het wijzigen van die stemprocedure van de FIDE. En, als dat niet mogelijk is of niet tot resultaat leidt, over het te nemen besluit van de KNSB om de verbintenis met de FIDE geheel te verbreken.

  • Avatar
   Wim Westerveld 10 april 2022

   Eens Eric. In zoverre dat een discussie rond Dvorkovitsj weldegelijk zinvol is, naar mijn bescheiden (ik leer nog dagelijks ;-)) mening.  Het legt het onderliggende probleem dat jij verwoordde bloot.

  • Avatar
   Wim Westerveld 10 april 2022

   Mooie vraag ! Ik denk het niet. Elkaar naar het leven staan, al is het maar op het schaakbord, is acceptabel zolang de kansen op overleving gelijk zijn. Dat is een impliciete waarde, lijkt me.

  • Avatar
   Frits Fritschy 14 april 2022

   Chessbase heeft blijkbaar de mogelijkheid om commentaar te geven op min of meer gevoelige onderwerpen uitgeschakeld. Kan ik me iets bij voorstellen, want de discussies daar waren nog iets heftiger dan hier op schaaksite. Ik heb ze daar wel via de optie om ‘feedback’ te geven gevraagd om eens bij sleutelfiguren binnen de FIDE  als Short en Sutovsky na te gaan hoe het zit met die twee Russische partners van de bond waar Wim Westerveld op doelde.

   Dat Dvorkovich geen verdere opening van zaken geeft, is begrijpelijk: of hij heeft zijn eerdere mening om opportunistische redenen bijgesteld, of hij staat onder zware druk. Maar vooral Short was in het begin van de crisis nogal uitgesproken, en je zou verwachten dat hij ook iets zou zeggen over de nog aanwezige Russische partners. Maar op zijn twitteracccount zie ik niets meer.

   • Avatar
    Wim Westerveld 15 april 2022

    Goed idee Frits. Ik heb het Short voorgelegd. Met hem had ik eerder een paar keer plezierig contact. Benieuwd of ,en zo ja hoe, hij reageert.

    PS Met stevig debatteren lijkt me niets mis- het gaat nogal over iets-, zolang het maar niet ad hominem is. Als dat laatste het geval is, mag er wat mij betreft ingegrepen worden…;-)

  • Avatar
   Wim Westerveld 15 april 2022

   De schoen past degene die niet argumenteert, maar probeert de ander in diskrediet te brengen.

 13. Avatar
  Frits Fritschy 15 april 2022

  Ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik geloof niet dat iemand anders dan de twee betrokkenen hierin geïnteresseerd is.

  Toch nog een poging om terug te gaan naar de feiten. Mocht Short niet reageren, is er dan misschien een schaakprof in de zaal die een lijntje heeft naar hun voormalige vakbondsman, Emil Sutovsky? Of misschien Jeroen van den Berg, lid van de door Sutovsky voorgezeten Global Strategy Commission? Die commissie heeft van alles te maken met sponsorbeleid, en uit eerdere berichten begrijp ik dat Sutovsky de oorlog in Ukraine ook heel erg naar vindt. En wat vindt Van den Berg er zelf van?

 14. Avatar
  PeterGelpke 16 april 2022

  Als ik het Telegraaf-artikel nog eens nalees, dan snap ik wat Böhm wil overbrengen. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar wordt direct na de aftrap als ‘misleidend artikel’ bestempeld. Het woord ‘misleidend’ heeft de connotatie van opzettelijkheid, en dat gaat me echt te ver. Dan laad je de verdenking van ad hominem kritiek op je.  En kijk dan niet raar op als er ad hominem gereageerd wordt.   Als Nederlanders blinken we hierin helaas uit: direct los gaan op iemand met onmiskenbare verdiensten.   Je zal er telkens maar weer mee geconfronteerd worden.

  Geachte redactie, kan dit draadje verder worden geblokkeerd?

  • Avatar
   Wim Westerveld 16 april 2022

   Nee Peter. Als ik ‘bewust misleidend’ had gezegd, dan had je gelijk. Nu niet.

 15. Avatar
  Hans Böhm 16 april 2022

  sommige mensen zijn net oude wijven (met excuses aan alle goede oude wijven, ook die uit Rusland)

 16. Avatar
  Pieter Priems 16 april 2022

  Ik kan me vinden in de vraag of dit item kan stoppen. Ik stel voor de betrokkenen de telefoon pakken of een kroeg uitzoeken en dit als twee oude mannen uitpraten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.