schaakstukje

64

 

Dit jaar hoop ik, ijs en weder dienende, 64 jaar te worden (alvast bedankt). Naar mijn smaak voor een schaker de mooist denkbare leeftijd. Ik mag er dan ook, als het een beetje meezit, een jaar van genieten. De grootste schaker aller tijden stierf op deze leeftijd. Het had zo moeten zijn, al hoop ik wel wat ouder te worden. Mijn schaakheld Michael Tal is helaas maar 55 jaar geworden mede door zijn ongezonde levensstijl. Hij leefde zoals hij schaakte (of andersom): compromisloos en zeer risicovol. In zijn laatste levensjaar zag hij eruit als een man van 80.

Laten we eens naar andere sporten kijken m.b.t. de leeftijd. Een 147-jarige snookeraar zul je niet snel tegenkomen. Of een darter die de respectabele leeftijd van 180 zal halen.

Plots bedenk ik me dat Ton Sijbrands best wel eens kan aanschuiven bij de club van 100.

 

Julius

 

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

7 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 12 april 2022

  Ha Julius,

  Ik hoop ook voor jou dat je zonder al te veel (on-) gemak de 64 mag vol maken!

  Bij darters zou 40 (tops en einde wedstrijd) of 54 of 60 toch ook al heel mooi zijn. Of zoals ‘Barney’ in een gedateerd interview weleens zei; voor de wedstrijd 4 baco’tjes om de handen tril-vrij te krijgen en na afloop nog wat dubbele cijfers (ook broodjes Sjorrema) en dan zo’n pech dat ik nu ‘suiker’ heb. Het is wat dat betreft ook maar net hoe oud je zelf denkt te willen worden. Zal met  snooker en dammen niet anders zijn.

  Maak er wat moois van in het schakers-kroonjaar! Prostaatissues liggen op de loer, al kan je daar dan wel weer gruwelijk oud mee worden.

 2. Avatar
  Pieter Priems 12 april 2022

  Julius, alvast gefeliciteerd met je leeftijd en ook met je humor! Leuk stukje.

 3. Avatar
  LDBoutens 13 april 2022

  Ha Julius, in deze barre tijden van woke en cancel-cultuur, waarvan ik aanneem dat deze cultuur ook de schaakwereld heeft weten te bereiken, is dit natuurlijk een achterhaald idee. Het standpunt dat er maar 1 de beste kan zijn klopt niet langer. We zijn ondertussen allemaal even goed en geweldig. Ik schijn bijvoorbeeld een brilante geest te hebben, maar dat wist ik natuurlijk al lang.

  Ach, hoe zei Donner dat ook alweer; ‘de onwetendheid van de medemens is als de echo van mijn voetstap op aarde’. Zoiets… 🙂

  Nogmaals, maak er een fraai lustrumjaar van en graag volgend jaar een update van alle festiviteiten en heerlijkheden!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.