schaakstukje

Fraude of focus?

 

In 2004 mocht ik een keer invallen in het tweede team van sc Sneek. We speelden een knsb wedstrijd in Groningen tegen Lewenborg. Mijn tegenstander had ruim 500 ratingpunten meer dan mij. Ondanks dit grote verschil speelde ik remise en had waarschijnlijk gewonnen als ik niet in tijdnood was gekomen. Bij de chinees na afloop werd ik door mijn medespelers met karrevrachten loftuitingen overladen. Ook later heb ik nog remise gespeeld tegen spelers die nu in de meesterklasse meedraaien. Ik ben gelukkig nog nooit van fraude verdacht.

Hoe anders is het met de Amerikaanse grootmeester Hans Niemann die volop in het nieuws is met vermeend oneerlijk spel. Dan vraag ik me af: hoe dan? Speelt hij met zijn eigen bord en stukken? Gaat hij verdacht veel naar het toilet? Heeft hij een mobieltje in zijn broekzak? Staat een handlanger in de buurt van de plaats delict? Wordt er niet gecontroleerd op oortjes tijdens toptoernooien? Online is het niet zo moeilijk om stout te zijn maar hoe doe je dat in een fysiek toernooi? Ik prakkiseer me suf maar kom er niet uit.

Zou het niet een kwestie van goede voorbereiding en focus kunnen zijn? In gewoon nederlands: er eens goed voor gaan zitten.

 

Julius

 

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

1 Reactie

 1. Avatar
  rudimatai 23 september 2022

  Beste Julius,

  Ik ben het helemaal met je eens!
  Daarnaast vind ik dat Carlsen als wereldkampioen geen zaken als bedrog moet insinueren, hij moet uitspreken wat hij denkt en waarom hij dit denkt. Het weglopen bij een toernooi kan eigenlijk niet. Hij moest de wedstrijdleiding een besluit laten nemen in deze kwestie en niet zijn eigen recht halen. Op deze manier berokkent hij de schaaksport schade. Het meteen opgeven van de internetpartij tegen Niemann was ook heel slecht. Dan had Carlsen beter vooraf kunnen laten weten dat hij niet tegen Niemann zou aantreden.

  Het hele voorval zorgt dan weer wel voor discussie op de tv. Zo zag ik Max Warmerdam in een uitzending waarin hij uitlegde dat er theorie was dat Niemann een trillend erotisch speeltje in een bepaalde lichaamsholte zou hebben verstopt waar zijn helpers een soort Morse signalen naartoe zouden sturen om de te spelen zet aan te geven. Kort trillen…lang trillen…

  Het hele panel lag dubbel van het lachen.
  Tsja, of we met deze reclame nou zo blij moeten zijn…

  Ik vind het opgeven van de wereldtitel door Carlsen begrijpelijk, maar zijn gedrag in deze zaak niet.
  Het leidt allemaal af van het geweldige schaak dat hij speelt.
  Een nare vergelijking dringt zich op: was er niet een eerdere geniale wereldkampioen die wegliep bij een toernooi (Sousse 1967), en later (1975) de wereldtitel opgaf? Ik ben zijn naam even kwijt…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.