Officieel onderzoek naar schaakrel tussen Carlsen en ‘valsspeler’ Niemann

De schaakrel tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en de door hem van valsspelen beschuldigde Hans Niemann krijgt een nieuw hoofdstuk. De internationale schaakbond FIDE heeft een officieel onderzoek ingesteld.

“Het onderzoek is tweeledig: we controleren de beweringen van de wereldkampioen over valsspelen door Niemann en we onderzoeken Niemanns eigen verklaringen over online bedrog”, meldt de FIDE.

➔ Lees verder op nos.nl

3 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 30 september 2022

  De Fide heeft toch wel erg lang nodig gehad om met een  reactie te komen. De ‘vlek’ lijkt hierdoor alleen maar groter te zijn geworden, want kleine en grote media zijn de afgelopen weken aan de haal gegaan met dit soort ‘juice channels-niveau achtige onderwerpen. Zelfs de presentatrice van dienst bij het jeugdjournaal ging aan de haal met ‘anus-gate’. Vrij droevig allemaal.

  Carlsen heeft mijn sympathie, maar heeft dit niet op de correcte wijze aangepakt. Zijn terugtrekking en daarna opgave na zet 1 en vervolgens gemekker in de media geeft wel een aardig inzicht in hoe het in ons huidige tijdsgewricht gaat; veel herrie maken, veelal met gestrekt been op de man en dan maar afwachten. Dat is toch niet de manier waarop we dit soort issues horen aan te pakken en op te lossen.

  Ofschoon die Hans Niemann een merkwaardig product der natuur is, is dat jongmens zonder hoor en wederhoor toe te passen goed zo niet volledig beschadigd. En ook als straks blijkt dat Carlsen gelijk heeft is dat nog steeds geen bevestiging van een correcte aanpak van de kant van Carlsen.

  Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk uit dat ‘onderzoek’ van de Fide gaat komen. Afgaande op de afgelopen 70 jaar schaakgeschiedenis verwacht ik er niet veel van.

   

  Moedig voorwaarts allen!

 2. Avatar
  arjo1982 30 september 2022

  Het onderzoek naar die 2e vraag gaat een stuk makkelijker worden dan naar de 1e vraag 😉

  • Avatar
   arjo1982 30 september 2022

   Trouwens… Niemann heeft zelf toegegeven in het verleden vals gespeeld te hebben online op chess.com… Het woord valsspeler mag je dus wat mij betreft gewoon gebruiken zonder de aanhalingstekens…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.