OPA in de KNSB-competitie

De titel van dit artikel zal misschien weinig uitnodigend zijn. Iedereen is bekend met het beeld van kale en grijze hoofden achter de borden in de competitie. Maar ik heb het nu over het Online Panel van Arbiters dat met ingang van deze competitie actief is.

Bij een conflict – of ook gewoon een eenvoudige vraag – staat nu een ervaren, onafhankelijk arbitersteam klaar om scheidsrechterlijke beslissingen te nemen en alle vragen te beantwoorden.

OPA is er voor alle klassen. In de eerste plaats voor de wedstrijden in de lagere klassen waar geen gediplomeerde arbiter aanwezig is. Dan kan meer spelregelkennis, of een onafhankelijk oordeel, wel eens gewenst zijn. Maar ook voor de ervaren arbiters kan OPA een aanvulling zijn. Het is toch prettig dat je bij een ingewikkeld conflict even ruggespraak kunt hebben met een collega en je er niet alleen voorstaat.

Nu is het aantal vragen voor OPA tot nu toe beperkt geweest. Niet dat er geen aanleiding voor is geweest: na elke competitieronde krijg ik toch enkele e-mails waaruit blijkt dat de wijze woorden van een arbiter gemist zijn, zonder dat OPA om advies is gevraagd. Waarschijnlijk is het ook wennen: men is gewoon dat de thuisspelende club een vrijwilliger aanwijst die het maar moet oplossen. En het voelt misschien toch als een behoorlijke stap om te vragen of deze man even met een echte arbiter contact opneemt. 

Nu hoop ik niet dat het storm gaat lopen bij OPA. Het liefst zie ik geen enkele vraag. Maar dan wel omdat er geen enkel issue was bij alle 192 wedstrijden (1566 partijen). Omdat dat een utopie lijkt, zou ik graag hebben dat er vaker bedacht wordt dat de wijze raad van OPA gevraagd kan worden.

Als u zich nu afvraagt hoe met OPA contact kan worden opgenomen, dat staat hier. Eenvoudig via Whatsapp, binnen enkele seconden.

Ik wens u vooral veel plezier in de volgende competitieronde!

Arno Eliëns
Competitieleider

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.