Luuk Baselmans wordt verrassend Brabants snelschaakkampioen in Goirle

Het Brabants kampioenschap snelschaken, dat afgelopen zaterdag voor het eerst in Goirle werd gespeeld, heeft in Luuk Baselmans een verrassende winnaar gekregen. De speler van het Tilburgse Stukkenjagers gaf de twee grote favorieten, grootmeesters Loek van Wely en Max Warmerdam, het nakijken.

Voor de organiserende Goirlese schaakclub EGS was er ook een mooi succes: Robin Verhoeven werd knap zevende, onder andere door te winnen van regerend Nederlands kampioen Warmerdam.

Het toernooi in cultureel centrum Jan van Besouw besloeg elf rondes met een bedenktijd van vijf minuten per persoon per partij met een increment van drie seconden per zet. Op papier staken de beide grootmeesters Warmerdam en Van Wely ver boven de rest van het deelnemersveld uit.

In de vijfde ronde, net voor de lunchpauze, speelden de GM’s tegen elkaar. Beide spelers waren toen nog zonder puntverlies, dus menig hand werd gewreven. De pot eindigde in remise, dus de middagsessie werd begonnen met twee leiders in het klassement. In ronde zeven gingen beide grootmeesters verrassend onderuit; Niels Ondersteijn versloeg Warmerdam en Luuk Baselmans won van Van Wely. Hiermee kwamen deze vier spelers samen aan kop.

In ronde 8 verspeelde Van Wely weer een punt tegen Sjoerd van Roon en in ronde 9 ging Max Warmerdam opnieuw onderuit. Hij werd uiterst knap verslagen door Robin Verhoeven van EGS. De twee favorieten konden in de slotrondes hun achterstand niet meer goedmaken, waardoor Luuk Baselmans de verrassende Brabants kampioen werd.

Eindstand aan kop:
1. Luuk Baselmans 9,5 punt
2. Niels Ondersteijn 9
3. Max Warmerdam en Loek van Wely 8,5
5. Bas van Doren 7,5

De volledige stand is te vinden op de website van EGS.

Van de EGS-deelnemers bekroonde Robin Verhoeven een ijzersterk toernooi met de zevende plek met 6 uit 11. Pascal Graafmans, Eddy Vanlerberghe en Jasper Kools kwamen alle drie tot 5,5 punten, alleen Rob van Esch had het zwaar en finishte met 2,5 punt. EGS kijkt terug op een succesvolle eerste Goirlese editie van dit toernooi en is van plan volgend jaar opnieuw gastheer te zijn voor dit provinciale kampioenschap.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.