Yge, een rechtszaak

Eerder deze week was er weer een rechtszaak tegen Yge. De schaakgrootmeester heeft TBS wegens stalking en bedreiging. De zaak is te volgen op het twitteraccount (alleen op verzoek!) twitter.com/realtwitcourt van journalist Chris Klomp. Op deze plaats geef ik een wat fragmentarisch verslagje:

Yge heeft een postverbod omdat hij mensen schriftelijk bedreigde.

Lees verder op: renzoverwer.wordpress.com/

14 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 25 november 2022

  Nu ken ik Renzo Verwer niet als iemand die nooit om een relletje verlegen heeft gezeten, maar merkwaardig vind ik het wel dat hij juist hier daar een podium voor krijgt. De eerste gedachte bij dit soort volstrekt zinloze informatie over de geestesgesteldheid van Yge Visser is dan ‘maar hoort dit niet elders op het digitale schaakweb thuis?!’. Het is wachten op de bagger die ik weer over mij uitgestort zal krijgen, maar dat heb je nou eenmaal indien je het arme hoofd boven het maaiveld uitsteekt.

  Nu zal Renzo zich wel beroepen op zijn recht op journalistieke vrijheid of welke term tegenwoordig in zwang hiervoor is, maar het komt op mij allemaal nogal goedkoop over. Erg makkelijk scoren over de rug en het leed van iemand waarvan we al jaren weten dat het tussen de oren niet (meer) goed zit en aldus het gedrag van de afgelopen jaren daardoor ook beinvloed is. Nee, neem dan de boven dit artikel gepubliceerde partij van Yge!

  De zon schijnt alweer! Tijd voor de middagwandeling!

  Moedig voorwaarts allen!

  • Avatar
   TheBlackKnight 25 november 2022

   Bedankt LDBoutens, ik sluit mij volledig bij je aan.

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse 25 november 2022

  Insgelijks. Al hadden we zonder dat stukje van Renzo nooit kennis kunnen nemen van die fraaie partij van Frits.

 3. Avatar
  Frits Fritschy 25 november 2022

  Ik zie dit toch iets minder zwart-wit. Renzo Verwer houdt zichzelf wel in; hij citeert alleen een ander die wel te ver gaat. Misschien had Verwer dat zelf ook kunnen aangeven. Evengoed heeft dit journalistieke waarde, bijvoorbeeld voor mensen als ik die graag zouden zien dat het goed gaat met Yge Visser. Voor de balans wou ik aĺleen iets toevoegen om te laten zien dat een persoon meer is dan zijn al of niet tijdelijke psychische gesteldheid.

  • Avatar
   TheBlackKnight 25 november 2022

   Dank voor je toevoeging, zeker ‘Renzo houdt zich in’, vertelt eigenlijk niets, citeert hoofdzakelijk, maar de tekst lijkt aangepast, met de eerste (eerdere) versie. Zoals ik het nu lees, vind ik er eigenlijk niets op aan te merken, juist prettig om te lezen, niet de inhoudelijke situatie welteverstaan.

 4. Avatar
  Karin 26 november 2022

  Hartelijk dank voor het plaatsen van dit artikel mijnheer Verwer.

  • Avatar
   PeterGelpke 26 november 2022

   Hier stijgt een putlucht op.  Dit artikel hangt uitbundig vuile was aan de lijn, en een zekere Karin dankt de auteur. Niet zo chique.  Ik mag hopen dat achter deze anonieme naam niet een van de personen aan de basis van de aanklacht schuil gaat. Dat zou je zomaar kunnen denken, de voornaam is een duidelijke hint, en zoveel Karinnen kennen we hier niet.  Laat het recht alsjeblieft zijn beloop hebben. Verder hoop ik voor Yge en de andere rechtstreeks betrokkenen dat hun leven nog een positieve draai kan krijgen.

   • Avatar
    Karin 27 november 2022

    Goed wassen met warm water en zeep. Dan ga je vanzelf weer fris ruiken!

    • Avatar
     PeterGelpke 27 november 2022

     Deze oproep is me uit het hart gegrepen.  Veel dank voor dit advies aan het schakersvolk, dat in bedompte kerkers, dicht opeengepakt, haar verslaving botviert.

 5. Avatar
  Jan Willem Duijzer 26 november 2022

  Iedereen heeft recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer (art. 10 Grondwet). Dit recht geldt ook voor betrokkene. Het enkele gegeven van een openbare rechtszitting of opvattingen van ‘de familie’ perken dit recht niet in. Een dringend belang van openbaarheid zie ik niet. Erg jammer, dit artikel. Een schending van het recht van betrokkene die niet bij Schaaksite past.

 6. Avatar
  auto1250 26 november 2022

  Bedankt voor de update over Yge, wordt onwijs gewaardeerd hier. Blijven doen s.v.p.

  Hoop dat het wat beter gaat met Yge en dat hij ergens beschermd kan gaan wonen.

  Yge is en blijft een idool voor mij.

 7. Avatar
  PeterGelpke 26 november 2022

  Goede kans dat ik op staande voet ontslagen zou worden indien dergelijke tot een persoon herleidbare (medische!) privé-gegevens onder mijn verantwoordelijkheid, welwetend, op straat zou belanden c.q. zich verder zou verbreiden. De rammelende moraal van de auteur, nota bene met ruime journalistieke ervaring, zou mij niet helpen. In veel strafzaken kun je de volledige naam van een verdachte op Internet terugvinden, maar zichzelf respecterende media houden het terecht bij de initialen.  Indien Yge dat zou willen: een simpel telefoontje van zijn advocaat zou voldoende moeten zijn om verwijdering van dit artikel te sommeren. Of heeft hij toestemming voor deze publicatie gegeven, en is hem van tevoren om een reactie over dit stuk gevraagd? 

  Ook op het menselijke vlak vind ik het beneden alle peil om deze pijnlijke zaak nog eens breed uit te meten.  Maar de auteur vermaakt zich wel: hij vindt een zekere tweet zelfs hilarisch.  Tenenkrommend.  Was het nu echt nodig om opnieuw iemand met verdiensten in de nederlandse schaakwereld negatief in de publiciteit te dompelen?  Het is oud nieuws: een journalist/blogger/auteur heeft belang bij publiciteit. Zo zijn er wel vaker hijgerige teksten tot stand gekomen. Misschien zoeken ze bij Privé of Story nog versterking.  Ik zit in elk geval niet op een feuilleton te wachten, telkens als dit weer voor de rechter komt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.