Tata Steel-toernooi neemt extra maatregelen tegen valsspelen na schaakrel

Het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee, dat vrijdag van start gaat, neemt strenge maatregelen om valsspelen te voorkomen. Spelers worden vooraf gescand, zetten worden met een kwartier vertraging doorgegeven en in de toernooizaal wordt een speciale Fair Play-arbiter ingezet.

De extra maatregelen zijn ingegeven door de schaakrel die in september losbarstte toen wereldkampioen Magnus Carlsen het 19-jarige schaaktalent Hans Niemann van vals spel betichtte.

“Dat heeft een gigantische rel veroorzaakt, hoewel vals spel daarvoor ook al een bedreiging was”, stelt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Maar deze zaak is zo explosief en heeft zo’n impact gehad, dan moet je niet doen alsof er niets is gebeurd.”

Lees verder: nos.nl/artikel/2459469-tata-steel-toernooi-neemt-extra-maatregelen-tegen-valsspelen-na-schaakrel

14 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 11 januari 2023

  Het is maar net welke definitie je hanteert Caesar64.

  Ik kan me zo voorstellen dat elders op het digitale schaakweb veel lieden smullen van dit soort ontwikkelingen in de schaaksport. Maar laat ik maar geen namen noemen want dan zit mijn digitale voederbak weer vol met drab.

  Hoe staat het ondertussen met die 100 mln van Hansie Hansie?! Zeker niets geworden, i presume.

   

  Moedig voorwaarts daar!

 2. Avatar
  Zuid Limburg 11 januari 2023

  Een kwartier vertraging, ik vraag me af wat dat voor de live uitzending op internet betekent. De charme was toch dat je de spelers op camera de zetten zag doen, vergezeld van live commentaar. Hopelijk wordt het een kwartier later integraal uitgezonden. Gewoon de beelden van een kwartier daarvoor met nog steeds commentatoren die ‘live’ verslag doen van hetgeen je ziet.

 3. Avatar
  Caesar64 12 januari 2023

  Het toernooi wordt idd wel enigszins ontdaan van zijn charme: zijn die maatregelen nodig om Magnus binnenboord te houden of vinden de andere toppers dit ook nodig?

  Blijft het bij dit soort maatregelen of krijgen we een regeltjeswedloop?

 4. Avatar
  Matty 12 januari 2023

  Voor het eerst krijg ik bemoedigende reacties van niet-schakers in de trent van “en niet spieken, he”. Dat het schaken meer leeft, is toch wel leuk.

  Een scanner weerhoudt me er niet van om een vliegtuig in te stappen. Evenmin zal een scanner me tegenhouden om achter het schaakbord te gaan zitten. Wat mij betreft: geen probleem.

  • Avatar
   arjo1982 13 januari 2023

   Helemaal eens met Matty!

   En vind “ontdaan van charme” een klein beetje overdreven…
   Je krijgt nu exact hetzelfde (relay van de zetten en commentaar) alleen start alles 15 minuutjes later…
   Is dat nu zo’n probleem?! Als online toeschouwer ga je hier echt weinig tot niets van merken…

 5. Avatar
  Caesar64 13 januari 2023

  Die 15 minuten zal me idd jeuken. Maar van te voren aanmelden om een schaaktoernooi te bezoeken, detectiepoortjes of een Fairplay-arbiter vind ik wel andere tijden. Ben wel eens benieuwd naar de mening van Timman tav dit soort maatregelen of anders Bessel Kok.

  • Avatar
   LDBoutens 13 januari 2023

   Dat zijn nu eenmaal de nieuwe tijden waarin we leven Caesar64. Gewoon proberen mee te gaan met je tijd noemen ze dat geloof ik. Zoveel gedoe extra is het toch niet om je van te voren te moeten aanmelden, laat staan door zo’n poortje te lopen.

   Die 15 minuten ‘vertraging’ maakt inderdaad niets uit. Gewoon een kwartier later de boel vanuit huis opstarten.

   Timman en Kok zijn ondanks hun autoriteit ondertussen toch wel echt relikwieen uit een ver verleden. Van de huidige laatste generatie gm’s denk ik niet dat die jongelui zo maar wat info kunnen oplepelen van beide heren. Kasparov zal nog net gaan. Begin daar eens mee. Of anders de dochter van Donner. 🙂

  • Avatar
   Jan Jaap Janse 13 januari 2023

   Ik ga twee dagen kijken in WaZ en heb er geen enkel probleem mee om me aan te melden. De huidige tijden vragen nu eenmaal om een meer professionele aanpak. Ik heb alle vertrouwen in de organisatie dat zij hierin een goede afweging hebben gemaakt, met behoud van het goede.

   En erg fijn dat er (a) geen hutkoffers en manshoge rugzakken de zaal in gaan, (b) het aantal deelnemers wordt ingeperkt en (c) wordt gelet op het aantal toeschouwers. Toen ik nog meedeed, was het altijd een soort klauterpartij om mijn bord te bereiken of dat juist te verlaten. Of de wijzigingen er nu vanwege comfort of vanwege fair play zijn, maakt me in feite niet uit.

 6. Avatar
  Jan Willem Duijzer 13 januari 2023

  Alle vertrouwen in de organisatie van het toernooi. ik heb de Elfstedentocht van 1963 nog meegemaakt en Fischer-Spasski 1972, dus ik lig niet wakker van dat kwartiertje vertraging.

 7. Avatar
  Richard Vedder 13 januari 2023

  Kwartiertje vertraging betekent wel dat de verslaggever van dienst een kwartier later van zijn gefrituurde aardappel met biertje kan genieten!

  • Avatar
   Paul Wiselius 14 januari 2023

   En niet te vergeten de versgebakken kibbeling en evt. de Hollandse nieuwe!?

   (aannemende dat je vanuit het EP thuishonk het toernooi volgt ;-))

   Een FishPartners Open fan.

    

 8. Avatar
  Caesar64 14 januari 2023

  De Volkskrant biedt een aardige toekomstperspectief: Carlsen speelt graag online en met een sneller tempo dan het klassieke schaken en Ligterink heeft als kop dat schaken met een sneller tempo de kans op fraude vermindert. Wanneer wordt Tata een snelschaakkampioenschap?!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.