Tata Steel 2023, ronde 10 van 25 januari

In de Mastersgroep voor onze landgenoten geen bijzonder spannende partijen.

So en Giri speelden een weinig enerverende partij, Catalaans met de Ld7-c6 verdediging. Na algemene afruil van alle lichte stukken in het centrum, later ook de dames, kwam het tot een viertoreneindspel waar Giri een vrije a-pion had en So een 4-3 meerderheid op de Koningsvleugel. Remise in 34 zetten.

Jorden van Foreest had rond de dertigste zet enig overwicht op Vincent Keymer, maar liet dat versloffen. Uiteindelijk moest Jorden zich in een lang eindspel verdedigen met voor Jorden een toren en voor Vincent een toren, een a- en een f-pion, wat niet te winnen was voor zwart. Keymer speelde zelfs door zonder de f-pion, maar toen was het natuurlijk helemaal niet meer te winnen. Jorden sloot de zwarte koning op voor de a-pion en hield zijn eigen koning en toren op de c-lijn. (1/2-1/2 na 96 zetten)

Intussen kreeg Abdusatarov van Ding geen poot aan de grond, een Berlijnse verdediging waarin zwart het niet moeilijk had de beste verdedigende zetten te vinden. Remise in 27 zetten, waardoor de stand aan kop ongewijzigd bleef. Wel rukte Magnus Carlsen iets op door een overwinning op Parham Maghsoodloo.

Het echte vuurwerk deed zich voor in de partij Gukesh – Praggnanandhaa. Ik geef u de partij met slechts het commentaar dat beide partijen het op de 16e zet beter hadden kunnen doen (0-0-0 resp. fxe4) alsook op de 21e. (Pxe6 resp. Lxf4+).

De resultaten:
So-Giri ½ – ½
Abdusattorov – Ding ½ – ½
Van Foreest – Keymer ½ – ½
Rapport-Aronian ½ – ½
Caruana – Erigaisi ½ – ½
Gukesh – Praggnanandhaa 1-0
Maghsoodloo- Carlsen 0 – 1
 

Stand aan kop:

 1. Abdusattorov 7
 2. Giri 6,5
 3. Carlsen (!) en So 6
 4. Aronian en Caruana 5,5

Challengersgroep

In de Challengersgroep bereikte Eline Roebers met wit een  remise in 26 zetten tegen Jergus Pechac. Ze had de hele partij, een Spanjaard met 3. …Pge7, een licht voordeel. Een behoorlijk resultaat tegen een speler die toch ruim 250 ELO punten sterker is.

De partij Warmerdam-Donchenko, een Siciliaan met 4. Dxd4, ging lange tijd vrijwel gelijk op totdat Max het op de dertigste zet naliet om zwarts h-pionnen te beteugelen. Een van die pionnen sloeg door tot aan g2 en bereidde de weg voor een collega die via f4 en e3 op e2 terechtkwam.  0-1 in 40 zetten.

In de partij L’Ami – Sindarov gebeurde niet veel. Een solide Nimzo-Indiër met Ld3 en Pge2 die uitmondde in een stelling met alleen nog torens en beiden een -ongelijke- loper, waar de laatste 22  zetten van de 42 de waardering van Stockfish nooit meer dan 0,2 punt van de nulstand afweek, meestal in het voordeel van zwart.

Tabatabaei-Beerdsen ging lange tijd gelijk op totdat Thomas in het gelijkstaande pionneneindspel een doorbraak van de witte koning toeliet, waarna het snel afgelopen was.

Zwart blijve hier beter met zijn koning op d6/e7 wachten welke pionnen wit ter ruil komt aanbieden.

De partij verliep echter:  28. Kg4 f6? (Wit “loopt nu binnen” en wint op tempo)  29. h5 gxh5+ 30. Kxh5 Ke7 31. Kg6 Kf8 32. g4 Kg8 33. f4 a6 34. g5
fxg5 35. fxg5 Kf8 36. Kh7 Kf7 37. g6+ Kf6 38. b3 1-0

De resultaten:
Ivic-Supi 0-1
Roebers – Pechac ½ – ½
Yilmaz – Adhiban ½ – ½
Mishra – Rameshbabu ½ – ½
L’Ami – Sindarov ½ – ½
Warmerdam – Donchenko 0 – 1
Tabatabaei – Beerdsen 1- 0
 

Stand aan kop:

 1. Yilmaz, Donchenko 7
 2. Sindarov 6,5
 3. Ivic, Tabatabaei 6
 4. Baskaran 5,5
 5. L’Ami, Beerdsen 5

Over Wijnand Engelkes

Vroegpensionado bouwjaar 1958, voorheen werkzaam in de IT. Grote verzameling schaakboeken, vooral historie, biografie en curiosa. Momenteel als vrijwilliger werkzaam bij het bordspelen-project https://ludii.games/

6 Reacties

 1. Avatar
  RickH 26 januari 2023

  Jammer dat je als titelverdediger moet voorkomen dat je als laatste eindigt.

  Anish voor z’n 6’de (?) tweede plaats?

   

  • Avatar
   Huibert van der Meer 26 januari 2023

   Hoogst onwaarschijnlijk dat Carlsen als laatste eindigt. Sterker, hij zou er alsnog met de eerste plek vandoor kunnen gaan 😊

  • Avatar
   Peter Huisman 26 januari 2023

   Ja! Carlsen had het enige toreneindspel dat NIET waanzinnig moeilijk was. Voor wereldtoppers redelijk elementair. Hier was Maghsoodloo niks te vroeg geweest als hij tien zetten eerder had opgegeven.

 2. Avatar
  Peter Huisman 26 januari 2023

  Het eindspel van K+T+2p tegen K+T was lange tijd gewonnen voor zwart (Keymer). Voor de tweede opeenvolgende dag (vorige ronde tegen Abdusattorov) was Keymer als laatste bezig met een toreneindspel dat gewonnen voor hem zou moeten zijn, maar tegelijkertijd zo verschrikkelijk moeilijk was, met zoveel valkuilen en “only moves”, dat het hem uiteindelijk niet lukte om de winst binnen te halen.
  Hoe waanzinnig lastig beide eindspelen waren, wordt duidelijk als je Peter Svidler en David Howell op chess24 bezig ziet (en hoort). “So, apparently Rook A4 wins… and Rook A3 wins too… But Rook A2 is a draw… Why is Rook A2 a draw?? I don’t get it… What is it, we are missing? I guess …”
  Aan het einde van de partij zullen vermoeidheid en het voortdurend spelen met niet meer dan increment als bedenktijd ook een rol spelen. Zo gleed Ivic gisteren ook ineens hard onderuit, na eerst lange tijd heel goed te hebben gestaan, en tot kort voor het einde nog een geheide remisestelling te hebben gehad.

  • Avatar
   Paul Wiselius 26 januari 2023

   Ja dat is helaas cde consequentie als afgebroken partijen niet meer kunnen, en je de speeltijd toch binnen de perken wilt houden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.