Liam Vrolijk wint OGD Rapid 2023

Liam Vrolijk wint OGD Rapid 2023

Liam Vrolijk wint OGD Rapid 2023

Door: Lars Visser

Grootmeester Liam Vrolijk heeft op zaterdag 18 maart de 23e editie van het OGD Rapid gewonnen.

Een nieuw begin

Het OGD Rapid is een samenwerking tussen de Delftsche Schaakclub en OGD ICT-diensten. Het toernooi is voor de eeuwwisseling begonnen als passieproject van enkele leden van Schaakcollectief Jan Timman, waar ook de huidige CEO van OGD, Roel Nikkessen lid was. Toen het Schaakcollectief opging in de Delftsche Schaakclub is ook het toernooi meegekomen en tot Corona elk jaar georganiseerd. Na Corona zijn wij weer met OGD om tafel gaan zitten om te kijken hoe we het toernooi opnieuw leven in konden blazen en we vonden in Roel een ontzettend enthousiaste partner.

Zo kwam het dat we op zaterdag 18 maart op het hoofdkantoor van OGD in Delft met een deelnemersveld van 152 mensen, een prijzenpot van €2500 en een verzorgde avondmaaltijd het toernooi konden aftrappen. De groepen speelden verspreid door het gebouw, in verschillende ruimtes en konden tussen de rondes door aan de bar genieten van wat fris op een biertje van de tap.

Roel Nikkessen opent het toernooi met een ceremoniële eerste zet – Harry Gielen

Spannende ontknoping aan de top

In de A-groep was GM Daniel Dardha de grote ratingfavoriet. De 17-jarige speler uit België had met een rating van 2607 bijna 100 punten meer dan de nummer 2 en 3 van de plaatsingslijst, IM Thomas Beerdsen en GM Liam Vrolijk. FM Stefan Bekker bleek echter een vroeg struikelblok voor de jonge grootmeester. In een Caro-Kann ging het in de opening helemaal mis en keek Dardha op zet 16 al tegen een hopeloze stelling aan met een grote materiële achterstand. Bekker gaf zijn tegenstander geen enkele kans meer om terug de partij in te komen en op zet 43 moest de Belgische grootmeester opgeven. Na ronde 4 stond IM Jasel Justo Lopez met 4/4 bovenaan, gevolgd door Vrolijk en FM Roger Meng op 3.5. Zij maakten onderling remises in ronde 5 en pas in ronde 6 zou duidelijk worden wie er nog kans had op de groepswinst. Lopez verloor een cruciale partij van Meng en Vrolijk bracht Dardha zijn tweede nederlaag van de dag toe met de witte stukken. Beerdsen en Bekker wonnen ook en kwamen samen met Lopez op 4.5/6 achter de 5/6 van Meng en Vrolijk.

Dardha geeft op tegen Bekker – Harry Gielen

In de laatste ronde nam Beerdsen het op tegen Vrolijk, Meng tegen IM Mansur Gilmanov en Bekker tegen Lopez. Die laatste was als eerste klaar en eindigde in remise, 5/7 voor beide heren. Op bord 1 waren er tegengestelde rokkades op het bord en in de verwikkelingen die volgend liep de witte structuur van Beerdsen zware averij op. Met elk nog een stuk en een toren op het bord waren de witte pionnen vervolgens makkelijke doelwitten voor zwart en Beerdsen kon uiteindelijk niets anders dan het hoofd buigen. Gilmanov won nog een mooie partij in de Benoni van Meng en hield hem zodoende op 5 punten. Zo eindigde Liam Vrolijk ongedeeld eerste op 6/7 met een TPR van 2685.

Toernooiwinnaar Liam Vrolijk – Harry Gielen

DSC wint de B-groep

De B-groep werd gewonnen door twee DSCers: Richard Oranje en Bob Voogt kwamen ook allebei op 6/7. Oranje had één verliespartij moeten incasseren in de zesde ronde tegen Kees Voorberg en Voogt had alleen in ronde 3 en ronde 5 remises moeten toestaan tegen Jan-Willem Koelmans en Hans Hollander. Beiden stegen met een TPR van 2200+ ver uit boven hun eigen rating. Thomas Bredewoud leverde bovendien een hele knappe prestatie, door als speler zonder rating op de 18e plek te eindigen met een TPR van 1867!

Bob Voogt op de voorgrond. Verschillende denkstijlen – Herman Zonderland

Klinkende zege in de C-groep

De C-groep werd overtuigend gewonnen door Ghosh Swarnangshu met een monsterscore van 6.5/7. De enige remise die hij moest dulden was tegen Luka Ekart in de zesde ronde. John Bakker werd tweede met 6/7 na een verlies tegen Ekart in de derde ronde en Ekart zelf werd gedeeld derde met OGDer/DSCer Cas van Mierlo en Rens ter Veen op 5.5/7. De C-groep had maar liefst 62 deelnemers waarvan 11 OGDers en de strijd om de beste OGDer was dan ook een felle. Van Mierlo, die ook al een tijdje lid is van DSC won die strijd uiteindelijk met afstand door met 5.5/7 te eindigen. Robbert Lapoutre was zijn naaste achtervolger vanuit OGD en eindigde op 4/7.

Schaken en Spelletjes – Herman Zonderland

W.A van Buren

Ook Roel Nikkessen zelf speelde nog een ronde mee. Onder het illustere pseudoniem W.A van Buren betrad de CEO zelf het strijdtoneel tegen Bas van der Stap in ronde 5. Het vele oefenen op chess.com bleek toch zijn vruchten afgeworpen te hebben en het paard van Roel wist al snel een toren op te halen en ongehavend te ontsnappen. De zwarte stelling viel al snel veel verder uit elkaar en zo bewees van Buren dat naast schaatsen hij ook nog een potje kon schaken.

Roel in actie – Harry Gielen

Eten en Borrel

Het OGD Rapid is ook een toernooi met meerdere gezichten. Aan de ene kant is het een groot toernooi, met goede prijzen en een sterk deelnemersveld, aan de andere kant is er ook ruimte voor de minder serieuze schaker om te genieten van een dag schaakplezier. De bar was goed gevuld en met ruim de tijd tussen de rondes om daar gebruik van te maken en allerlei gadgets in het OGD kantoor zoals een NES emulator en een race simulator was er voldoende om eenieder te vermaken. Het toernooi werd ook traditiegetrouw gebroken met een gezamenlijke avondmaaltijd.

Het avondeten – Herman Zonderland

Met een goed gevulde maag, en soms net iets voorbij de Ballmer Peak lukte het sommige schakers beter dan andere om de laatste vier rondes nog succesvol af te sluiten. Na de prijsuitreiking was er nog tijd om een borrel te drinken aan de bar, waar de CFO van OGD inmiddels ook al geruime tijd aan het tappen was. Een mooie afsluiting van een hele geslaagde dag.

Deelnemers verzameld in de kantine van OGD – Harry Gielen

Aan iedereen die heeft meegeholpen in de organisatie, zich op de dag zelf heeft ingezet en allen die mee hebben gespeeld dank voor jullie aandeel in dit mooie toernooi. Volgend jaar weer!

Woord van dank
Zonder de sponsoring en hulp van OGD was dit toernooi niet mogelijk geweest. In het bijzonder willen we Roel Nikkessen, Kaspar Versluis en Pleun Meeuwissen bedanken. Zij waren namens OGD vanaf het begin betrokken bij de organisatie en hebben veel moeite gestopt in het tot een succes maken van dit toernooi.

Fotografen
Ook Herman Zonderland en Harry Gielen willen we bedanken voor de mooie foto’s van de dag. Harry’s foto zijn te vinden op zijn Flickr. Alle foto’s van Herman, en ook de eindstanden, zijn terug te vinden in een album op de toernooipagina.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.