Drie grote zomerschaaktoernooien in Theothorne in Dieren

Komende zomer zullen de sporthal en zalencentrum Theothorne in Dieren de gastheer zijn van maar liefst drie grote schaakevenementen. Naast de traditionele nationale kampioenschappen voor Veteranen en Senioren en het Chessable Open Nederlands Kampioenschap Schaken in juli en begin augustus, zal dit jaar ook het Open Nederlands Jeugdschaakkampioenschap plaatsvinden in Theothorne. Omdat zowel de gemeente Rheden als de schaakbond KNSB dit jaar jubileert, zullen er vele extra evenementen te beleven zijn.

De nationale kampioenschappen voor Senioren (50+) en Veteranen (65+) zijn, zoals al een aantal jaren het geval is, als eerste aan de beurt. Van zaterdag 15 juli tot en met vrijdag 21 juli wordt in deze twee leeftijdscategorieën om de nationale titels gespeeld. Hierna start het Chessable Open NK op maandag 24 juli; de laatste ronde daarvan vindt plaats op donderdag 3 augustus. Met Chessable als hoofdsponsor, en een financiële injectie van de gemeente Rheden die 450 jaar bestaat, heeft dit toernooi dit jaar meer armslag om weer, als vanouds, een aantal grootmeesters uit te nodigen. De Nederlandse grootmeester Erik van den Doel, eerder Open Kampioen in 1998 en 2007, heeft zijn deelname al toegezegd. Dat geldt ook voor de jongste Nederlands Kampioene ooit, de vijftienjarige Machteld van Foreest.
Er zullen dit jaar ook weer meer nevenevenementen zijn. Behalve de Chessable snelschaak- en rapidkampioenschappen (op vrijdag 28 en zaterdag 29 juli) en het NK Pastores (maandag 31 juli) is op de vrije zondagmiddag 30 juli een Chessable Masterclass te volgen in Theothorne, en kan er gesnelschaakt worden met de mysterieuze maar zeer sterke schaker ‘Mr X’ en tegen Machteld van Foreest.
Het derde toernooi, overgekomen uit Overijssel, is het Open Nederlands Jeugdkampioenschap, dat dit jaar onder leiding van Ap Lammers eveneens in Theothorne plaatsvindt. Zowel Nederlandse als buitenlandse talenten krijgen hier de kans om hun schaakkunsten te etaleren in diverse leeftijdscategorieën. Dit toernooi heeft zeven ronden en wordt gehouden van 4 tot en met 10 augustus. Op de vrije zondagmiddag, 6 augustus, zal er bij Theothorne een fraai Levend Schaakspel worden georganiseerd: een demonstratie van een mooie schaakpartij met acteurs en elegante schaakkostuums op een ‘levensgroot’ bord.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.