Lezing The Ink War: een andere kijk op de schaakgeschiedenis

Afgelopen zaterdag was het Max Euwe Centrum tot de nok toe gevuld toen Jan Timman live commentaar deed bij de laatste partij tussen Ian Nepomniachtchi en Ding Liren. Ook aanstaande zaterdag staat er weer een mooie activiteit gepland. Willy Hendriks komt dan namelijk naar het MEC om een lezing te geven. Lezers van onze Nieuwsbrief weten dat Hendriks een van onze favoriete auteurs is, en ook zijn laatste werk is weer zeer aan te raden. In The Ink War vertelt hij het meeslepende verhaal van de eerste match om het wereldkampioenschap tussen Wilhelm Steinitz en Johannes Zukertort en de aanloop er naar toe. Steinitz’s zege in deze match wordt in de geschiedschrijving bijna zonder uitzondering gepresenteerd als een overwinning van het moderne positionele schaak op de oude romantische aanvallende school. Maar klopt dat beeld wel?

In deze lezing zal Hendriks zijn visie geven op de hevige rivaliteit tussen Steinitz en Zukertort en de daarmee samenhangende strijd tussen romantiek en moderniteit. Die strijd vond plaats op het bord maar meer nog op papier, in de diverse schaakbladen en schaakrubrieken. De opkomst van de serieuze competitie en het professionele schaak – en de weerstand daartegen – speelden hierin een belangrijke rol. Speciale aandacht is er voor de karikatuur die in de schaakgeschiedschrijving van deze ‘geboorte van het moderne schaak’ gemaakt is – en voor de rol die onze eigen Max Euwe hierin heeft gespeeld.
Het geheel wordt verlevendigd met diverse schaakfragmenten. De lezing is van 14:00 tot 16:00 met na afloop ruimte voor vragen en discussie. Toegang is gratis.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.