Krantenrubrieken weekend 13 mei 2023

Wekelijks publiceren we de schaakrubrieken van Dimitri Reinderman voor HDC Media, Henk Prins voor het Reformatorisch Dagblad en Nick Maatman voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant

Dimitri Reinderman | Henk Prins | Nick Maatman

 

Dimitri Reinderman

Arthur de Winter wint NK jeugd

In de meivakantie werden in Almelo de Nederlandse jeugdkampioenschappen gehouden. In de A-categorie (t/m 18 jaar) ontbraken helaas sterke spelers als Eline Roebers (de kampioen van vorig jaar) en Machteld van Foreest (Nederlands vrouwenkampioen) en daarom was Arthur de Winter uit Nieuw-Vennep de grote favoriet. Dat maakte hij waar door het toernooi te winnen, maar zonder slag of stoot ging het niet.

Vorig jaar werd Arthur kampioen in de C-categorie (t/m 14 jaar) en sindsdien boekte hij diverse successen bij de volwassen. Zo won hij het Amsterdam Science Park Tournament, scoorde hij zijn eerste meesternorm bij het ONK in Dieren en wist hij zich zelfs de plaatsen voor het NK bij de volwassenen (hij werd daar in de eerste ronde uitgeschakeld door Max Warmerdam, geen schande). In het verleden is echter vaak gebleken dat toptalenten die succesvol waren bij de volwassenen moeite hadden met de omschakeling van underdog tegen meesters en grootmeesters naar favoriet tegen opkomende jeugdspelers. Ook Arthur kwam in de eerste ronde niet verder dan remise tegen Thomas Alvares en in de zesde ronde verloor hij zelfs van Leandro Slagboom. Die verloor vervolgens van Loek van der Hagen en een barrage tussen Loek en Arthur was nodig om de winnaar te bepalen. Daarin blunderde Loek in een gunstige stelling en zo kwam er een Noord-Hollandse kampioen.

Het toernooi was ook dit jaar weer goed georganiseerd. Zo zijn er op de website njsk.nl dankzij vele vrijwilligers uitgebreide verslagen van alle groepen en ronden en was het toernooi te volgen via terugkijkbare live-uitzendingen met diverse gasten, waaronder GM Lucas van Foreest. Daarnaast waren er diverse nevenevenementen met zelfs een geslaagde (officieuze) wereldrecordpoging. Er werd 150 uur non-stop door minstens twee personen geschaakt, een verwijzing naar het 150-jarig bestaan van de Nederlandse schaakbond. Over dat laatste vindt u meer op knsb150.nl, maar nu eerst een leuke vlotte overwinning van de nieuwe Nederlandse jeugdkampioen.

Arthur de Winter – Vadim van Kuijk

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.h4 h5 5.Ld3 Lxd3 6.Dxd3 Da5+ 7.b4

Een bekend pionoffer in een tegenwoordig populaire variant tegen de Caro-Kann. Als zwart de pion wil houden verliest hij veel tijd.

7…Dxb4+ 8.Pd2 e6 9.Tb1 De7 10.Pe2 Ph6 11.Pf3 Pf5 12.Pg3 Pxg3?

Dit opent een aanvalslijn voor wit. Beter de stelling gesloten houden met 12…g6.

13.fxg3 f6?

Zwart wilde waarschijnlijk voorkomen dat er een wit paard naar g5 zou komen. Tevergeefs.

14.0–0 c5

Nu begint het feest voor wit.

15.Pg5! f5

15…fxg5 16.Dg6+ Kd8 17.Lxg5 met damewinst.

16.c4 Dd7 17.cxd5 Dxd5

Nu nog de laatste resten van het zwarte pionnenbastion opruimen.

18.Pxe6! Dxe6 19.d5 Da6

Ook na b.v. 19…Dxe5 20.Lb2 Dd6 21.Tbe1+ Kd8 22.Te6 Dd7 23.Txf5 slaat de witte aanval door.

20.Dxf5 Pd7 21.Lg5 Zwart gaf op

Partij in viewer:

Henk Prins

E. Bogdanov. Driezet

Probleem 5  uit het winterpuzzelnummer is een driezet van  Evgenij Bogdanov uit Rusland. De componist laat ons eerst een schijnspel zien. Op de zwarte pionzetten 1. … c5 en 1. … e5 ligt er een mat in drie gereed. Op 1. … c5 komt 2. Txb6+ Txb6 en 3. Dxb6 en op 1. … e5 is 2. Df8+ Te7 3. Dxe7 mat. Het schijnspel is bedoeld om de oplosser op een verkeerd spoor te brengen.  Daarom is het vinden van de goede sleutelzet daardoor moeilijker geworden. De sleutelzet is 1.  Pf8! Het is duidelijk dat de matvoering na de zetten uit het schijnspel nu niet meer werkt. Het veld e5 is als vluchtveld gegeven voor de zwarte koning. Er dreigt nu 2. Dxd7+ Ke5 3. Lc3 mat. Als zwart gelijk na de sleutelzet vlucht naar e5, dan is 2. Lc3+ Kd6 3. Dxd7 mat. Belangrijke varianten zijn natuurlijk 1. … c5 en 1. … e5 uit het schijnspel en ook kan het zwarte paard naar die velden om veld d7 te dekken. Opdat in dit probleem een cyclisch patroon te zien is, noemen we de zetten 1. … c5: a, 1. … Pc5: b, 1. … e5: c en 1. … Pe5: d. Op 1. … c5 (a) komt nu 2.dxc6 e.p. (A), zwart speelt 2. … Pc5 (b)  en wit zet mat met 3. Lxf4. (B). De witte matzetten vormen ook een patroon, de zetten dxc6 e.p heten daarom A respectievelijk B.  Op 1. … Pc5 (b) komt 2. Lxf4+ (B), e5 (c) en 3. dxe6 e.p (C) mat Op 1. … e5 (c) komt 2. dxe6 e.p. (C), Pe5 (d) en 3. Lb4 (D) mat. De mat- en tweede zetten van wit dxe6 e.p. en Lb4 heten C en D. De laatste variant is 1. … Pe5 (d) waarop wit met 2. Lb4+ (D), c5 en 3. dxc6 e.p (A) mat zet.

We zien dus eenzelfde soort cyclus met de witte (hoofdletters) en de zwarte (kleine letters) stukken: AB-BC-CD-DA en ab-bc-cd-da.  In dit probleem zien we dus een mooie matvoeringsverandering na de zetten 1. … c5 en 1. … e5. Verder is de en-passant slag in een schaakprobleem interessant om dit te vermelden. Het is overigens een thema dat regelmatig gecombineerd wordt met andere thema’s in de problematiek. Het hoofdmotief van dit probleem is uiteraard de prachtige dubbele cyclus die door componist werd gebouwd.

Als knipoog voor het zojuist besproken probleem en als opstap voor het probleem wat volgende week de aandacht hoopt te krijgen, plaats ik om op te lossen voor de liefhebbers, tweezet 1002.

H. Prins. Tweezet

Nick Maatman
   

Spanning op het NK-jeugd

Afgelopen weekend vond opnieuw het Nederlands jeugdkampioenschap plaats in Almelo, voor de categorieën A (tot 18 jaar), B (tot 16 jaar) en C (tot 14 jaar). Na de triomfen van Jonas Hilwerda en Leandro Slagboom vorig jaar, is het de noordelijke talenten dit jaar niet gelukt om een Nederlandse titel in de wacht te slepen. Met name Loek van der Hagen uit het Drentse plaatsje Annen kwam er heel dichtbij. Hij haalde 5,5/7 in de A-categorie. Uiteindelijk moest hij in een barrage de Nederlandse jeugdtitel laten aan topfavoriet Arthur de Winter. 14-jarige De Winter geldt als een supertalent.Hij staat bekend om zijn enorme agressieve openingsrepertoire en deinst er tegen niemand voor terug om zijn Siciliaan en Konings-Indisch van stal te halen.

Bij de C-meisjes was er een zeer knappe prestatie van Carlijn Hagen. De jonge speelster van de Groningse jeugdvereniging De Paardesprong haalde liefst 6/7. In een barrage om de titel redde ze het net niet tegen toernooifavoriet Fleur Westerhof.

De organisatie in Almelo was opnieuw uitmuntend. Op een groot scherm in de speelzaal werden de partijen geprojecteerd en er was een livestream op het kanaal van de schaakbond met wisselende gasten. Daarnaast waren er nevenevenementen zoals de komst van de mysterieuze Mr X en een recordpoging van 150 uur achtereen schaken. Aanvankelijk was de bedoeling dat de recordpoging het Guinness Book of Records zou halen, maar het prijskaartje van 10.000 euro bleek iets te hoog te zijn…

Leandro Slagboom uit Leeuwarden kon zijn titel weliswaar geen vervolg geven, toch kreeg Slagboom het voor elkaar om De Winter te verschalken – en dat met de zwarte stukken!

De Winter – Slagboom

1.e4 e5 2.Lc4 Pf6 3.d3 Pc6 4.Pc3 Lc5 5.f4

Via een transpositie krijgen we een soort Weens. Niet bepaald de beste opening om met wit op voordeel te spelen, en Slagboom reageert uitstekend.

5…0-0 6.Pf3 exf4 7.Lxf4 d6 8.d4 Lb6 9.Lg5 Lg4 10.Dd2!?

De Winter gaat voor een interessant pionoffer. Als compensatie krijgt hij veel open lijnen en een mooi loperpaar, maar wit heeft nu wel wat te bewijzen.

10…Lxf3 11.gxf3 Lxd4! 12.0-0-0?

12…Lxc3! 13.bxc3

Een lelijke permanente verzwakking van de structuur, maar op 13.Dxc3 kwam 13…Pxe4!

13…Pe5 14.Le2 Ped7 15.Thg1 Kh8 16.Lb5 Tg8 17.Dd4 Pe5 18.Tg3 De7 19.f4 Pc6 20.Lxc6 bxc6 21.c4 c5 22.Dc3 Tae8 23.Te1 De6 24.Tge3 Pd7! 25.Th3

25…Tgf8!

Erg koelbloedig gespeeld. Wit had dreigingen als f4-f5 gevolgd door Txh7 en mat over de h-lijn in de stelling gevlochten. Dit wordt nu allemaal gepareerd en strategisch staat zwart op winst.

26.Tg3 f6 27.Lh4 Te7 28.Tge3 Tef7 29.Da5 Pb6 30.Dxa7 Dxc4 31.Tb3 h6 32.Db7 Dd4 33.c3 Da4 34.Te2 c4 35.Tbb2 Da8

Slagboom kiest voor de meest voorzichtige winstweg. Met zo’n groot verschil in koningsveiligheid is behoud van dames natuurlijk wel principiëler.

36.Dxa8 Txa8 37.Tb4 Te7 38.Lf2 Pd5! 39.Txc4 Pxf4

Bovenop de pluspion heeft de zwarte structuur ook veel meer samenhang. Slagboom tikt het slot knap uit.

40.Td2 Kg8 41.a4 g5 42.Lg3 Pe6 43.Lf2 Kf7 44.Le3 Pd8 45.Lf2 Pb7

Een fascinerende manoeuvre waarmee Slagboom zijn talent laat zien. Pion d6 is nu gedekt dus zwart dreigt de witte toren op te sluiten met …c7-c5.

46.Tb4 c5 47.Tb6 Txa4 48.Lg3 Taxe4 49.Lxd6 Pxd6 50.Tbxd6 Te1+ 51.Kc2 T1e2 52.Kb3 Txd2 53.Txd2 Te5 54.Kc4 f5 55.Td6 Kg7 0-1

De zwarte pionnen meerderheid is niet te stoppen. Slagboom’s techniek is van zeer hoog niveau.

Partij in viewer:

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

2 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 19 mei 2023

  De laatste tijd ging het vooral over schaakrubrieken die helaas ophielden te bestaan, en dat vindt uiteraard ook zijn weerslag in het Schaaksite-overzicht hiervan. Even leek dat overzicht alleen nog de rubriek van Dimitri Reinderman en die van Henk Prins te bevatten. Sinds een paar weken is hier echter de rubriek van Nick Maatman in Dagblad van het Noorden aan toegevoegd, en ik vind het absoluut een meerwaarde. Geen idee of de heer Maatman Schaaksite bezoekt, maar dan toch maar bij dezen: mooi werk en fijn dat u uw rubriek ter publicatie beschikbaar stelt!

  • Avatar
   Nick Maatman 20 mei 2023

   Hey Peter, fijn om te lezen dat de rubriek gewaardeerd wordt en hartelijk dank voor dit mooie compliment!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.