Arnfried Pagel, betonmagnaat en schaaksponsor overleden. ‘Mensen kunnen alleen maar…’

De ooit bekende schaaksponsor/oprichter van de Koningsclub en betonmagnaat Arnfried Pagel is al jaren geleden overleden.

Dit was in kleine kring al langer bekend, maar vorig jaar nog haalden we met een aantal schakers verhalen over hem op alsof hij nog leefde. Pas kort geleden kreeg ik het bericht van zijn dood te horen en weer later kreeg ik het verhaal pas rond.

[aanvulling 23 mei, 18.22u: Zie opmerkingen hieronder]

Pagel betaalde zijn schakers heel goed. Hij had een roemrucht leven en kwam in de gevangenis wegens drugssmokkel. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Berlijn.

Zie verder het volgende artikel – dat op dit moment (23 mei, 20.28u) nog steeds wordt aangevuld:

Betonmagnaat/schaaksponsor Arnfried Pagel overleden. ‘Mensen zijn apies, kunnen alleen maar …’

4 Reacties

 1. Avatar
  De Bock 23 mei 2023

  Zijn overlijden in 2015 staat ook opgetekend in Genna Remembers (2021), waarin een mooi stuk is opgenomen over Pagel.

 2. Avatar
  renzoverwer 23 mei 2023

  Dank je De Bock, en goed, je aanvulling. Oeps, ik had Sosonko’s stuk moeten kennen. Nu ja, men kan niet alles. Bij deze is Pagels dood dus geen echte primeur, maar is het nieuws nu wel in bredere kring bekend.
  Ik heb het vanochtend al gewijzigd in mijn stuk op mijn site. Nogmaals dank, ik houd van attentheid en van goede correcties/aanvullingen.

   

 3. Avatar
  Co Buysman 23 mei 2023

  Prachtig weer, die verhalen over Arnfried Pagel. Koningsclub heeft heel wat stof doen opwaaien en voor een levendige episode in de Noord-Hollandse en Nederlandse schaakgeschiedenis gezorgd. Wel met een kleine correctie. ,,In 1986 had de Koningsclub eindelijk de hoofdklasse bereikt. Zeven jaar lang had het eerste geen wedstrijd verloren.” Dit klopt niet. Koningsclub maakte in het seizoen 1978-1979 zijn debuut in de competitie van de Noordhollandse Schaakbond en begon in de vierde klasse C. Half november stond de uitwedstrijd tegen Opening’64 2 op het programma en het achttal uit Sint-Pancras won met 6-2. Daarna volgden zes overwinningen, onder meer de 5½-2½ in en tegen Obdam (ook een nieuwe vereniging) in de slotronde. De Obdammers stonden met een score van honderd procent bovenaan en een beslissingswedstrijd moest de kampioen aanwijzen. Koningsclub zegevierde met dezelfde cijfers. De opmars naar de top van Nederland was begonnen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.