Erik van den Doel wint OKU 2023!

Erik en Ferdi v/d Berg van Berenschot

Met een score van 5,5 uit 6 is Erik van den Doel de nieuwe winnaar van het Open Kampioenschap van Utrecht. Na een overwinning op Harmen Jonkman in ronde 5, had hij aan een vlotte remise tegen Etienne Goudriaan in de laatste ronde genoeg voor de titel. Etienne had in ronde 5 titelverdediger Luuk Baselmans geklopt en werd met de afsluitende remise ongedeeld derde.
Hugo ten Hertog werd voor het tweede opeenvolgende jaar op weerstandspunten tweede. In de laatste ronde drukte hij de Schot Murad Abdulla naar een nederlaag. Opmerkelijk is dat beide gedeeld winnaars niet tegen elkaar hebben gespeeld. Hugo werd wel ongedeeld de beste SGS’er en zou ook daarvoor een beker ontvangen, ware het niet dat hij hem zelf thuis had (laten) liggen.

In groep B eindigden liefst 5 spelers aan kop. Marcel Flohr en Peter Nitrauw na een snelle onderlinge remise, en de andere drie winnaars Jimmy Geboers, Fleur Westerhof en Wybe Evenhuis moesten in de slotronde nog diep gaan. Het kwintet eindigde op 5 punten.
Groep C kende voor de vierde achtereenvolgende keer een winnaar van jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn. Jelle van Haaften begon het toernooi met een remise, maar was daarna niet meer te stoppen en won alles. Door zijn rating van net geen 1000 behaalde hij ook nog de ratingprijs! Morteza Adigozalpour werd met 5 punten tweede en zeven spelers deelden de derde plaats.

We kijken terug op een ontzettend mooi 48e OKU! Een volle zaal (deelnemersrecord!), prima sfeer, spannende partijen en soepel draaiende organisatie. Met ook de KNSB-bekerfinale er nog bij was het hard werken, maar dat doen we graag. En dat harde werken is ook zeker door Adviesbureau Berenschot gedaan, die achter de schermen veel hebben gedaan en ook nog allerlei leuke gadgets beschikbaar stelden. Nooit geweten dat schakers zoveel hebben aan stressballen… Ook de Ondernemersvereniging Papendorp heeft het nodige bijgedragen. Ferdi van den Berg van Berenschot gaf al aan veel zin te hebben in het OKU 2024, als het toernooi 50 jaar oud is!

Zie voor alle foto’s (komt nog het nodige bij), standen, partijen, etc. de toernooisite.

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.