De schakers van Bletchley Park

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er op vele fronten gevochten. Een van de belangrijkste fronten bleek die van de informatie te zijn. Het was een kleine groep Britten in Bletchley Park, een top geheime locatie op zeventig kilometer ten noorden van Londen, die deze oorlog van de Duitsers won… Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

3 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 23 mei 2023

  Vanaf Euston in Noord Londen ben je in 40 minuten met de trein bij het Bletchley Park museum. Heb ik al tweemaal bezocht. Het is een heel groot terrein met talloze gebouwen waar je aan een dag niet genoeg hebt om alles te zien. Veel details over de codebreakers en goede uitleg door gidsen. De oorspronkelijke machines staan er nog. Naast dit museum staat ook nog het National Museum of Computing met vele prehistorische computers (klikkende relais, zoemende radiobuizen en ritselende ponsbanden). Van harte aanbevolen voor de computerfreaks onder ons.

 2. Avatar
  rudimatai 24 mei 2023

  Ook over Vera Menchik (1906 – 1944) die op de foto staat valt het nodige te vertellen. Ze was Tsjechisch-Brits en geboren in Moskou, later woonde ze in Londen. Ze was dames wereldkampioen, en won tweemaal van Euwe.
  In het Hastings toernooi van 1929 hield ze met zwart (als 23-jarige!) dapper stand tegen ex-wereldkampioen Capablanca, die 2 jaar na het verliezen van de troon nog een superspeler was. In dit eindpel tegen Capa van K+T+p tegen K+T (Capa had de pion) begingen beide spelers grote fouten. Uiteindelijk maakte Menchik de laatste fout en behaalde niet de remise waar ze zo voor had gevochten. Dvoretsky heeft dit eindspel als amusant voorbeeld opgenomen in zijn eindspelboek “Dvoretsky’s Endgame Manual”. (5e editie, 2020).
  In juni 1944 werd Menchiks huis in Londen getroffen door een Duitse V1 raket, ze overleefde dit niet. Veel te jong heengegaan.

 3. Avatar
  meijgia 06 juni 2023

  Alle cryptologen die getracht hebben de Winterpuzzel van Jan Blankespoor op te lossen kunnen de oplossing van deze wel bijzonder lastige puzzel hier vinden. Bent u net zo geniaal als Pieter Hijma en Hamilcar Knops en maakte u geen enkele fout? In dat geval gefeliciteerd!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.