NK Schaken 2023 in Galgenwaard met Giri en Van Foreest

Origineel bericht: schaakbond.nl.

De Nederlandse Kampioenschappen worden van 2 tot en met 9 juli in stadion Galgenwaard in Utrecht gehouden. De thuisbasis van FC Utrecht is de eerste week van juli het toneel waarop de sterkste schakers van Nederland hun kunsten zullen vertonen met als inzet de nationale titels algemeen en vrouwen.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) bestaat dit jaar 150 jaar. Het jubileumjaar heeft geleid tot een topbezetting op het NK. Voor het eerst sinds 2015 geeft wereldtopper Anish Giri (4 nationale titels) weer acte de presénce, maar hij zal het niet makkelijk krijgen om in het knock-out format een vijfde titel aan zijn palmares toe te voegen.

Allereerst is daar Jorden van Foreest (kampioen in 2016) de enige andere Nederlander met een rating van boven de 2700. Regerend kampioen Erwin l’Ami is net als Anish en Jorden direct geplaatst voor de tweede ronde, waar dit drietal gezelschap zal krijgen van de vijf winnaars uit ronde 1.

Onder de tien spelers die starten in ronde 1 bevinden zich de oud-kampioenen Max Warmerdam, Sergey Tiviakov en Dimitri Reinderman. Verder mogen ook Benjamin Bok en Erik van den Doel tot de kanshebbers worden gerekend.

Het NK Vrouwen wordt in 2023 gespeeld in de vorm van een dubbelrondige vierkamp. De deelnemers zijn Eline Roebers, Robin Duson, Arlette van Weersel en Anna-Maja Kazarian. Grote favoriet voor de titel is de 17-jarige Eline, zij staat derde op de mondiale juniorenranglijst bij de meisjes.

Voorzitter van de KNSB, Bianca de Jong-Muhren, kijkt uit naar het NK: “Prachtig dat we als oudste schaakbond van de wereld, en oudste sportbond van Nederland, in de Galgenwaard neerstrijken voor het NK Schaken. Het wordt zeker een fantastisch event! Zelf ben ik benieuwd wie er Nederlands Kampioen gaat worden in ons jubileumjaar: Anish Giri, Jorden van Foreest of een van de andere grootmeesters?’’

6 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 08 juni 2023

  Complimenten voor de KNSB:  een heel wat betere speellocatie dan de gymzaal in Groningen van vorig jaar en een mooi deelnemersveld. Zijn Timman of van Wely nog benaderd voor deelname?

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse 02 juli 2023

  En wat minder complimenten voor de vindbaarheid: ik hoorde van sommige mensen dat ze de toernooisite niet konden vinden, en op de KNSB-site niet verder kwamen. Zelf moest ik ook even googelen (en resultaten als het NK 2018 en het ONK in Dieren wegklikken), maar dit is de toernooisite: NK Home – Schaakbond evenementen (schaken.nl)

  • Avatar
   Tony Werten 02 juli 2023

   Naar schaken.nl gaan en dan op de link NK Schaken klikken lijkt me toch best duidelijk. En mocht je op de “verkeerde” website zitten: schaakbond.nl heeft ook gewoon een NK Schaken button

   • Avatar
    Jan Jaap Janse 03 juli 2023

    Ha Tony, het ging mij erom dat die link niet in de diverse artikelen over het NK staat. De lezer moet dus moeite doen om op de goede plek te komen, en ik merk zelf dat dit voor veel mensen een drempel is. Het lijkt mij logisch om het eerste artikel op alle KNSB-sites (waarom we niet gewoon één site hebben is weer een andere discussie) naar het NK te laten linken.

    • Avatar
     Tony Werten 03 juli 2023

     Ja, dat is wel een idee denk ik. Een NK is een van de belangrijkste evenementen van de knsb zou je zeggen, dus een link in dat hoofdmenu dat op iedere pagina zichtbaar is zou inderdaad best handig zijn.

     Lost het probleem op voor iedereen die niet via de hoofdpagina binnenkomt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.