Wie wint het HSG Open 2023?

Nog een paar dagen, dan begint het HSG Open 2023 met waarschijnlijk een recordaantal deelnemers: 230. Wellicht zullen er nog enkele mutaties plaatsvinden waardoor spelers op de wachtlijst alsnog een plekje kunnen krijgen. Helaas geldt dat misschien niet voor iedereen op de lijst.

Donderdagavond de opbouw in hotel Lapershoek. Vanaf vrijdagmiddag 12.30 uur gaat de spanning oplopen nadat de Hilversumse sportwethouder Karin van Hunnik de openingszet zal hebben verricht. Ook de temperatuur zal weer oplopen. De vooruitzichten: vrijdag 24, zaterdag 26 en zondag 29 graden.

In Lapershoek zijn bijna alle hotelkamers bezet, mede dankzij de speciale arrangementen voor overnachtingen en maaltijden. Niet eerder was de belangstelling van schakers uit binnen- en buitenland hiervoor zo groot.

Inmiddels is de schaakweek Hilversum afgetrapt met het HSG jeugdtoernooi, een mooie dag tussen sparren en cipressen (zie ook persverslag) en het kroegtoernooi (zie verslag), eveneens gehouden op bijzondere locaties. ,,Jullie hebben de beste plekken in Hilversum, hoe krijg je dit voor elkaar?”, vroeg iemand mij maandagavond.

Daar verbazen wij onszelf ook wel over: de jeugd in de fraaie botanische tuin Pinetum Blijdenstein, het kroegschaak in brouwerij café Mout op het Marktplein en het hoofdtoernooi in het viersterrenhotel. Maar het antwoord is simpel: kansen zien, kansen pakken en af en toe het geluk hebben dat alles op z’n plek valt. Het is niet anders dan in het schaakspel zelf…

HSG is dankzij de inzet van vele vrijwilligers klaar voor het zeventiende HSG Open, net als zijn evenementenvehikel Stichting Hilversum Schaakt, de arbiters en de enthousiaste crew van hotel Lapershoek.

Mediastad Hilversum is dus ook weer schaakstad, en misschien ook wel een beetje, voor de liefhebbers, architectuurstad. Zaterdag vertrekken vanaf Lapershoek om 10.30 uur deelnemers aan een groepswandeling langs de architectonische meesterwerken van de beroemde Hilversumse stadsarchitect Willem Marinus Dudok (1884-1974). Bedoeld voor schakers die hun hoofd leeg willen maken (zijn op tijd terug voor de volgende ronde), begeleiders en (schaak)vrienden. De tocht staat onder leiding van een gids van het Hilversumse Dudok Architectuur Centrum en deelname is gratis, een aanrader.

Wat nog rest, is natuurlijk een voorbeschouwing: wie wint het HSG Open 2023?

Twee bijdragen, van Wim/GTB en het A.I. chatprogramma Bing, een zogeheten GTP.

De afkorting GTP staat voor: Generative Pre-trained Transformers.

Ze zijn enorm in opmars, leveren vliegensvlug knappe antwoorden op alle vragen. Er wordt al gezegd dat ze in de toekomst de rol van traditionele stukjesschrijvers zullen overnemen. Die kunnen rustig gaan slapen.

Vandaar de afkorting GTB in Wim/GTB. Deze drie letters betekenen: Go To Bed.

Vergelijk beide antwoorden, Bing is goed, maar Wim/GTB is beter, nog wel. Gelukkig bleef hij nog even op.

Wie wint?

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Wimvanderwijk 21 juni 2023

    Enkele updates uitgevoerd. Toegevoegd: uitgebreid verslag jeugdtoernooi. Gecorrigeerd: ‘alle kamers Lapershoek bezet’ veranderd in ‘bijna alle kamers bezet’. Er zijn  nog kamers vrij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.