Horloges

Onder schaakbond.nl/bondsraad-hakt-financiele-knopen-door/ lees ik:

“Ook aanpassingen in het competitie- en bekerreglement kwamen erdoor. … En het dragen van een horloge – smartwatch of wat voor type dan ook – tijdens de partij is voortaan verboden.”

In de hele KNSB competitie? Dit lijkt me een heel disproportionele `anti-cheating’ maatregel. Zo jaag je mensen weg …

 

15 Reacties

 1. Avatar
  TheBlackKnight 06 juli 2023

  Ik zie het probleem niet echt en vind het een logische maatregel in de huidige digitale ontwikkelingen. Het is in mijn optiek ook onnodig veel werk en onwenselijk bij iedereen te gaan controleren wat voor soort horloge het draagt, immers je hebt vele horloges die tegenwoordig digitaal zijn met analoge functies of analoge horloges met digitale mogelijkheden.

  Wellicht dat er sommige spelers door wegblijven en het teveel gedoe of gevraagd vinden, maar mogelijk zijn er ook juist mensen die door deze maatregel meer vertrouwen hebben om mee te spelen. Niets is zo vervelend als spelen met het gevoel dat je tegen een engine speelt in plaats van een mens, want dan kun je beter direct tegen de engine spelen dan krijg je nog statische feedback.

 2. Avatar
  Dimitri Reinderman 06 juli 2023

  Op zich goed om hier aandacht aan te besteden, maar het lijkt me moeilijk te vermijden. En Waarom zouden mensen het volgens jou niet een probleem vinden om een mobieltje uit te zetten en op te bergen, maar wel om een horloge af te doen?

  • Avatar
   Grootprutser 06 juli 2023

   Mobieltjes geven vaak storend geluid – daar gaat het ook nu nog om, dacht ik. Eenvoudige horloges storen niet.

   In de hoogste klasse(n) zou er misschien (ik hoop van niet) een problem met cheating kunnen zijn (geld, titels, …). Maar onder de ouderen in lage klassen? Dan laten we er maar beter mee ophouden … .

   Wat is de volgende stap? Geen bril meer – slimme brillen komen eraan? Geen hoortoestel meer?

    

 3. Avatar
  Sjoow 06 juli 2023

  Ik heb een smartwatch aan vanwege mijn gezondheid. Het is echt ontzettend onprettig om misschien wel elke partij te starten met uitleg over mijn gezondheid. Daarentegen snap ik wel dat er anti-cheat maatregelen genomen moeten worden.

  • Avatar
   Joost Jansen 06 juli 2023

   Een arbiter wordt regelmatig benaderd door spelers die om medische of andere redenen hun telefoon aan willen hebben staan. In de praktijk sta ik dat vrijwel altijd toe; ik zeg er wel altijd bij dat de speler zijn tegenstander even moet melden dat ik akkoord ben. Dat kan zonder uitgebreide medische uitleg, en wordt altijd geaccepteerd. In dergelijke gevallen zal hetzelfde gelden voor slimme horloges.

   • Avatar
    Sjoow 06 juli 2023

    Bedankt voor deze tip! Ik moet er dan een beetje handig mee omgaan. Fijn dat het nog wel door de arbitrage wordt toegestaan.

   • Avatar
    Michel Hoetmer 07 juli 2023

    Fijn als men er op deze manier mee omgaat. Voor mij geldt het ook dat ik altijd telefonisch bereikbaar moet zijn vanwege medische redenen. Dan lijkt het me fair dat wanneer je de telefoon naast je bord neerlegt en niet meeneemt naar het toilet of een andere plek, dat er voldoende waarborgen zijn dat je de boel niet nept. Mijn spel is daarvan uiteraard ook het levende bewijs 😂🤣

 4. Avatar
  Jan Willem Duijzer 07 juli 2023

  Horloges afdoen is een (goede) oude studenten-gewoonte. Gezelligheid kent immers geen tijd.

  • Avatar
   Tonneke 07 juli 2023

   Moet niet gekker worden. Wat is er mis met een normaal horloge? Zo jaag je inderdaad schakers weg.

   • Avatar
    Michel Hoetmer 07 juli 2023

    Ik begrijp het wel. Het is namelijk best lastig om alle horloges te herkennen en wat er mee mogelijk is. Ik draag bv. een Polar. Daarop kan je berichten ontvangen en iemand zou je dus berichtjes kunnen sturen met de juiste zettrn. Complicatie: het ding lijkt best veel op een normaal horloge. Maar het is natuurlijk allemaal een heel gedoe.

 5. Avatar
  Frits Fritschy 07 juli 2023

  Wat ik me afvraag is wat onder ‘dragen’ wordt verstaan. Mag je hem in je broekzak stoppen? (Kun je op de wc kijken hoe laat het is…) Als je op tijd aanwezig wilt zijn, lijkt me een horloge toch wel handig. En als je je niet-smart-watch vergeet af te doen, wat gebeurt er dan? Vermanend woordje van de arbiter of verlies van de partij?

 6. Avatar
  Eric César van 't Hof 07 juli 2023

  Ik hoop dat de formulering in het nieuwe reglement op dit punt wel nauwkeurig is. Een “horloge” is letterlijk een ding waarop de tijd afgelezen kan worden. Er zijn polshorloges, vestzakhorloges, tafelhorloges, etc. Een “smartwatch” is een miniatuurcomputer die vaak om de pols wordt gedragen.

  Het probleem zit uiteraard niet in allerlei traditionele mechanische horloges, maar in de miniatuurcomputers die zich op allerlei plekken aan, om en in het lichaam kunnen bevinden. Niet alleen om de pols, maar ook zoals gezegd in een bril, of in de schoen (Ivanov), op de rug (Ivanov), etc.

  De regels moeten zich richten op het probleem, niet op bijzaken. De arbiter moet in staat worden gesteld om na te gaan of het echt gaat om een miniatuurcomputer of een onschuldig horloge. Dat vereist misschien wat training en/of wat apparatuur.

 7. Avatar
  MartinG 08 juli 2023

  Ik vind dit wel erg vervelende maatregelen worden. Ik hou er gewoon niet van om dure dingen op tafel te leggen. Ik ben bovendien nogal slordig, dus ik zie het wel gebeuren dat ik mijn horloge ergens ga laten liggen.

   

  Bij een smartwatch kan ik er nog begrip voor hebben dat je hem uit moet zetten o.i.d., maar je horloge af moeten doen? Wat een onzin!  Dit bereikt ook echt nul komma niks in het voorkomen van valsspelen.

  • Avatar
   Joost Jansen 09 juli 2023

   Je hoeft de betreffende spullen niet per se op tafel te leggen. Je kunt ze ook in je tas opbergen, zolang je die maar gedurende de partij naast je tafel of stoel laat staan, en er dus niet mee gaat rondlopen. En als je je jas over je stoelleuning hangt, kun je ze ook in een jaszak bergen. Zorg in elk geval wel dat je ze uitgezet hebt!

   Heb je tas noch jas, dan kun je de spullen ook aan een non-playing teamleider in bewaring geven, of aan de arbiter. Dat is met telefoons etc. al jaren een bekende gang van zaken.

 8. Avatar
  Molurus 19 september 2023

  Ik vind dit wel heel ver gaan. Wat me vooral stoort is dat men kennelijk lijkt aan te nemen dat niemand een legitieme reden heeft om tijdens de partij te willen weten hoe laat het is. Het wekt de indruk dat daar verder niet over nagedacht is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.