Over dampromotie, schaken, denksport en zo meer

 

Door: Arne van Mourik.

(…) Wees trots, of leen wat arrogantie van de schakers. Het bondsblad van de schakers is een heel ander blad dan het bondsblad van de dammers; niet zozeer beter, wel moderner. In Schaken.nl wordt van de pagina’s gebluft hoe geweldig het schaakspel is, welke bekende personen verzot zijn op dit strategische spel, waar de nieuwste schaaktafels zijn geopend, hoe de commercie maar al te graag aan de haal gaat met het grootste bordspel ter wereld.

Er staat nog net niet ‘het enige bordspel dat er toe doet’.

Lees verder op:

De gouden generatie. Over dampromotie, schaken, en zo meer

5 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 12 juli 2023

  Renzo, plaats je binnenkort ook weer een positief stukje over schaken of blijf je hofnar spelen?

  Dammen: wellicht kunnen ze een Netflix serie over dammen a la Queens Gambit maken?! Zelf heb ik lang geleden wel gedamd maar schaken vind ik interessanter. Zijn er bv damcafes, kom in jardin du Luxembourg ook geen dammers tegen? Kroegloperstoernooi in Leiden zijn ze dankzij schakers nu wel begonnen.

 2. Avatar
  ayacucho 13 juli 2023

  Is geen bluf!

   

  Het schaakspel is geweldig en inderdaad het enige spel dat er toe doet.

  De aantrekkelijkheid van schaken wordt door geen enkel ander spel overtroffen

  en wel om de eenvoudige reden dat het schaakspel dames en stukken bevat.

 3. Avatar
  Eric César van 't Hof 14 juli 2023

  Wat betreft de aantrekkelijkheid van het schaakspel en het damspel: dat is een kwestie van smaak. Het damspel kan voor elke schaker interessant worden, mits hij zich er grondig in verdiept. Qua moeilijkheid is het dammen vergelijkbaar met het schaken.

  In de dambond zijn er een paar dingen veel beter geregeld dan in schaakbond. Ik noem er twee:

  1. De organisatie van het NK (verdere toelichting in de terugblik op het NK op deze site),

  2. Toernooibase. Dat is een algemeen toegankelijke en gratis database op internet, waarin praktisch álle dampartijen zijn opgenomen die ooit in serieuze wedstrijden zijn gespeeld. Alle WKs, NKs, bondscompetities, etc. Iedere dammer kan hier desgewenst ook al zijn eigen partijen aan toevoegen.

  • Avatar
   ayacucho 15 juli 2023

   Het is altijd beter de stukken van de tegenstander te offeren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.