Timman: Karpov vorig jaar mishandeld op last van Putin

Jan Timman en Hans Böhm gaven een interview aan ‘de Telegraaf’. Over Euwe, schaken anno nu (Böhm is niet blij). En Timman onthult dat Karpov zwaar mishandeld werd op last van Putin. Lees hier verder.

17 Reacties

 1. Avatar
  Eric César van 't Hof 17 juli 2023

  Ha, een nieuw boek van Timman! Dat is altijd een feest 😀

  • Avatar
   renzoverwer 18 juli 2023

   Zeker Eric, maar is al een maandje (of langer) bekend. Stond er hier niet een recensie? Indien niet, dan is het wel tijd!

 2. Avatar
  Frits Fritschy 17 juli 2023

  Niet helemaal waar dat het verhaal over de aanval op Karpov nieuws is, zie en.chessbase.com/post/karpov-is-back-home. Gezien de tegenstrijdige verklaringen (hij is aangevallen/hij was al of niet dronken en is toen gevallen, hij is in levensgevaar/hij had een kleine bloeduitstorting) werd er toen vermoedelijk niet alleen door mij gespeculeerd over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Het enige nieuws is dan dat die speculaties bevestigd worden.

  Karpov is overigens niet zo’n slaafse volgeling als velen denken. Hij heeft de brief tegen Korchnoi niet ondertekend; hij heeft Kasparov in de gevangenis opgezocht. Dat hij de invasie op de Krim heeft goedgekeurd wil niet zeggen dat hij de oorlog in Ukraine steunt – en die houding deelt hij met meer Russen.

  • Avatar
   Frits Fritschy 17 juli 2023

   Er was ook nog iets in verband met Karpovs autofabriek en connecties met de verkeerde oligarch. Het staat me bij dat ik dat indertijd heb uitgezocht, maar helaas zijn de commentaren bij het artikel dat ik aanhaal verdwenen (als ze daar al stonden). De gebruikelijke post-sovjetschimmigheid dus.

   • Avatar
    Henk Smout 18 juli 2023

    Indien reacties niet meteen zichtbaar, dan helpt de vernieuwknop.

    • Avatar
     Frits Fritschy 18 juli 2023

     Ik had het over de commentaarfunctie van chessbase. Soms niet mogelijk, en na een tijdje wordt alles gewist.

     • Avatar
      Henk Smout 18 juli 2023

      Zojuist proef op de som gedaan: link geklikt, krijg artikel eindigend met “Submit  Reset”

      en nu klik ik: “Deze pagina opnieuw laden”

      en ja hoor, daar verschijnen onder “Submit  Reset” de reacties!

     • Avatar
      Frits Fritschy 19 juli 2023

      Je hebt gelijk, geweldige truc, dank! Ik heb altijd gedacht dat chessbase te oude commentaren weggooide.

 3. Avatar
  JvZ 17 juli 2023

  Boek van Timman zet ik op m’n lijstje.

  Böhm zeurt wel een beetje naar mijn bescheiden mening. Dat een tegenstander steeds opstaat en wegloopt, tja misschien vervelend als je dan denkt dat hij hulpmiddelen gebruikt dan gaat het in je hoofd zitten. Ik heb het ook eens gehad dat mijn tegenstander lang en vaak weg was en niet zichtbaar in de speelzaal. Achteraf bleek het een fanatieke roker te zijn. Volgens mij gaan dat soort dingen trouwens vooral in je hoofd spelen als de stelling ook al niet denderend is 🙂

  En tja dat je tegenstander meteen na de partij naar huis wil (wat de reden ook is), dat moet hij of zij toch lekker zelf weten. Dat zal ook niet de eerste keer zijn dat hij dat meegemaakt heeft. En een biertje aan de bar drinken kan toch ook in het gezelschap van iemand anders dan je tegenstander…..

 4. Avatar
  LDBoutens 17 juli 2023

  Ach what’s new. Hans had het 50 jaar geleden ook al vooral en alleen over zichzelf. Lees Donner er maar op na ( De Koning en dan zoeken naar columns met onderwerp Hans B.).  Voer voor therapeuten me dunkt.

  Ik schrik wel van de opmerking van onze overgrootgrootmeester; als het verhaal echt klopt wie kan mij dan vertellen of Anatoli na deze goedbedoelde ontboezeming geen (extra) gevaar loopt (kom er maar in met je deskundig commentaar Frits F.)?! Poetin schijnt nooit ver weg te zijn van het toneel, maar altijd dichtbij genoeg om weer een dissonant uit het raam te laten vallen ( al is dat laatste bij mijn weten nooit echt ende hard aangetoond).

  Wij hier in 030 zeggen daarom , morgen schijnt de zon weer en

  Moedig voorwaarts allen!

  ( Maar waarheen?)

 5. Avatar
  renzoverwer 18 juli 2023

  Dank voor de aanvulling Frtits. De twee linkjes bij mijn stuk gezet!

  • Avatar
   renzoverwer 18 juli 2023

   In reactiess corrigeren lukt mij niet, kan dat. Sorry voor de spelling van je naam Frits. Frtits moet zijn Frits! Was half wakker.

  • Avatar
   Frits Fritschy 18 juli 2023

   Ja, Renzo, die verdomde aanraakschermen, heb ik ook wel eens last van.

   Overigens komen de woorden ‘attack’ en ‘assault’ wel degelijk voor in de links die ik gegeven heb, alleen een politieke achtergrond wordt niet expliciet genoemd. Een politieke connectie ligt dan voor de hand, net zo goed als een zakelijke. Als het tenminste een aanslag was. Het sovjetregime had zijn eigen werkelijkheid; het Putinregime gebruikt desinformatie als strategie. Als er alleen speculatie is, kan alles waarheid zijn. Zelfs Karpovs vrouw en dochter gaven verschillende versies van het verhaal.

   Wat mij tot de vraag brengt: wat was Timmans bron?

 6. Avatar
  Wimvanderwijk 18 juli 2023

  ´Val uit raam´ geldt onder Rusland-commentatoren als metafoor voor het uit de weg ruimen van hooggeplaatste lieden die een bedreiging kunnen vormen voor het gezag van Poetin. Soms gebeurt het ook echt (Ravil Maganov), of iemand valt onder verdachte omstandigheden van een balkon. Vaak worden ook andere middelen ingezet: schietwapens, messen, gif. Of raakt het kennelijke doelwit betrokken bij een ongeluk. Het repertoire is zeer uitgebreid. Vaak wordt de indruk gewekt van suïcide.

  Het incident rond Karpov kreeg in het najaar van 2022 aandacht  in de internationale pers, naast de aandacht op schaakplatforms, inclusief de suggestie dat de aanslag op gezag van Poetin/Kremlin zou hebben plaatsgevonden. De stelligheid van Timman, mits juist geciteerd in het interview, is echter opmerkelijk.

  Een aanslag op Karpov, eind oktober 2022,  zou overigens passen  in een luguber overzicht dat is te vinden op deze huiveringwekkende en zeer complete Wikipedia-pagina. Er wordt wel een voorbehoud gemaakt: bv niet alle verdachte sterfgevallen in de top van het Russische bedrijfsleven zijn overtuigend te koppelen aan het Kremlin.

 7. Avatar
  Karnebeek 25 juli 2023

   

  Schaaklegende en Doema-lid Anatoly Karpov was in oktober 2017 even in Nederland. Gedurende een interview door Mark Schalekamp in Vrij Nederland verklaarde hij destijds onder andere: De hele wereld zou Poetin dankbaar moeten zijn. Zonder hem was er een wereldoorlog uitgebroken. Rusland heeft de meest vrije pers ter wereld. En de MH17? ‘Het staat vast dat Rusland niet de dader is.’ 

  Laten we het inderdaad maar houden bij de opmerking: “Als er alleen speculaties zijn, kan alles (in Rusland) waarheid zijn.”  

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.