Krantenrubrieken weekend 15 juli 2023 (update: Hans Ree)

Wekelijks publiceren we de schaakrubrieken van Dimitri Reinderman voor HDC Media, Henk Prins voor het Reformatorisch Dagblad en Nick Maatman voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant

Dimitri Reinderman | Henk Prins | Nick Maatman | Hans Ree

 

Dimitri Reinderman

Storm en NK-organisatie frustreren Van Weersel

Wie het in Utrecht gehouden Nederlands kampioenschap wilde volgen moest het niet van de kranten hebben. Sterker nog, geen enkele landelijke krant meldde dat Anish Giri het toernooi gewonnen heeft. In het NHD was er wel een stuk over het NK vrouwen, maar dat was wegens ophef. Dat haalt de pers dan weer wel. Wat was er aan de hand?

Voor de deelnemers aan het NK was geen hotel beschikbaar. Wel kreeg iedereen een vergoeding om zelf onderdak te regelen. Arlette van Weersel koos ervoor (net als ikzelf overigens) vanaf huis heen en weer te reizen. Woensdag had ze echter een probleem door de storm Poly. Het was vanaf haar woonplaats Alkmaar noch met het OV, noch met een taxi mogelijk om Utrecht te bereiken. De toernooidirecteur stelde haar echter gerust, in het ergste geval zouden er de volgende dag twee partijen gespeeld worden. Wat Van Weersel niet wist is dat de TD daar helemaal niet over gaat. Degene die er wel over gaat, de hoofdarbiter, wist niet van die belofte. Hij had de ronde al met twee uur uitgesteld en onderzocht de mogelijkheden van verder uitstel. Dat bleek lastig: dezelfde dag zou problemen geven met de beschikbaarheid van de locatie. Uitstel naar de volgende dag zou tot bezwaren van andere deelnemers leiden. Wat is hier wijsheid? Ik vind het ook achteraf moeilijk te zeggen, maar zijn beslissing was dat de partij gelijk met de andere partijen gespeeld moest worden en dat kwam neer op een nul voor Van Weersel. Die werd telefonisch ingelicht en was door de boodschap erg overvallen. Een protest bij de commissie van beroep werd afgewezen en de nogal ontstemde Van Weersel besloot ook de laatste ronde niet te spelen. Dat laatste had vast voorkomen kunnen worden: met duidelijker en eerlijker communicatie was de frustratie bij haar minder groot geweest.

Leuker nieuws: de nieuwe Nederlandse kampioen speelde in de kwartfinale een mooie partij.

Anish Giri – Benjamin Bok

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Lg2 dxc4 5.Pf3 Lb4+ 6.Ld2 a5 7.Dc2 Lxd2+ 8.Dxd2 c6 9.Pe5 b5 10.Pc3 Db6

Giri kiest voor een interessant plan: een pionnenstorm op de koningsvleugel.

11.h4!? Lb7 12.h5 h6 13.g4! Pbd7 14.g5 hxg5 15.0–0–0

Om op g5 te slaan zonder dat d4 hangt. Nu had zwart zelf moeten gaan aanvallen met a4 en a3, maar de gevolgen daarvan waren moeilijk in te schatten.

15…Tf8? 16.Pxd7 Pxd7 17.Dxg5

Zo blijft de zwarte koning in het midden.

17…f6 18.Dg6+ Tf7 19.h6 Ke7 20.hxg7 Tg8 21.Th7 f5 22.e4!

Met deze en de 24e zet opent wit lijnen naar de zwarte koning.

22…Dc7 23.Dg5+ Ke8 24.d5! Pf6 25.dxe6 Tfxg7 26.Dxf6! Txh7 27.Lf3

Zwart is kansloos: er dreigt b.v. 28.Lh5+ Txh5 29.Td8+ Dxd8 30.Df7 mat.

27…De7 28.De5 Kf8 29.Dxf5+ Zwart gaf op.

Partij in viewer:

Henk Prins

In Utrecht werd in de afgelopen weken  het Nederlands kampioenschap gespeeld, zowel voor de vrouwen als de mannen. Gekozen werd voor de knock-out formule.  Er was een optimale bezetting. Het toernooi had geen verrassende uitslagen. Nederlands twee sterkste schakers, Anish Giri en Jordan van Foreest,  wisten zich tot de finale te schaken. In de finale werden de twee langzame partijen snel geforceerd remise. In de snelschaakpotjes daarna liep het in het derde potje mis voor Van Foreest.

Op de 51e zet speelde Giri 51. … Dh2+. Foreest verliest nu  zijn toren, hij speelde 52. Lh4 en Giri besliste met 52. … De5+. Ook na 52. Kg6 wint Giri de toren: 52. … Dh7+ 53. Kf6 Dg7+ en 58. Dxc3.

In de kwartfinale speelde Giri een prachtige partij tegen Benjamin Bok.

Giri-Bok

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. g3 d5 4. Lg2 dxc4 5. Pf3 Lb4+ 6. Ld2 a5 7. Dc2 Lxd2+ 8. Dxd2 c6 9. Pe5 b5 10. Pc3 Db6

Zwart heeft het bekende damegambiet pionnetje op c4 meer. Maar wit heeft compensatie voor een aanval op de koningsvleugel.

11. h4

Enigszins verrassend begint Giri een vroege pionnenstorm op de koningsvleugel.

11. … Lb7 12. h5 h6 13. g4

En de tweede pion.

13. … Pbd7 14. g5 hxg5 15.0-0-0

Dit lijkt riskant, omdat zwart op de damevleugel veel ver opgeschoven pionnen heeft staan.

 15. … Tf8?

Bok wil lang rokeren en wil eerst zijn pion f7 dekken. Dit kost tijd, beter is  een van de verre pionnen, a of b, op te spelen, voor tegenaanval.

16. Pxd7 Pxd7 17. Dxg5 f6 18. Dg6+ Tf7 19. h6 Ke7

Helaas is het zwart niet meer gelukt om lang te rokeren. Vervelend is ook dat zijn loper op b7 minder is dan een pion.

 20. hxg7 Tg8 21. Th7 f5 22. e4

Bekend recept voor Giri, als de koning in het midden staat moeten de centrumlijnen open.

22. … Dc7 23. Dg5+ Ke8 24. d5 Pf6 25. dxe6 Tfxg7 26. Dxf6! Txh7 27. Lf3

Dreigt mat in drie: 28. Lh5+ Txh5 29. Td8+ Dxd8 30. Df7 mat.

27. … De7 28. De5 Kf8 29. Dxf5+ Zwart geeft op. 1-0.

Partij in viewer:

Nick Maatman
   

Anish Giri Nederlands kampioen

Het Nederlands kampioenschap schaken van 2023 is gewonnen door Anish Giri, die na een barrage de finale won van Jorden van Foreest. Opnieuw werd het knock-out format toegepast. Dit format blijkt uitstekend geschikt te zijn om de nationale kampioen te bepalen. Het zorgt voor spanning en sensatie, het deelnemersveld kan worden uitgebreid, en uiteindelijk komen toch de sterkste spelers bovendrijven.

Bij de dames werd topfavoriet Eline Roebers kampioen. Vanwege uiteenlopende redenen bestond het veld bij de dames uit slechts vier deelnemers. Het evenement werd echter ontsierd door een incident als gevolg van storm Poly. De storm zorgde voor code rood, waardoor de thuis verblijvende deelneemster Arlette van Weersel de speelzaal niet kon bereiken. Na overleg met de andere drie deelneemsters, die de partijen liever niet wilden uitstellen tot de volgende ochtend, werd Van Weersels partij door de arbiter verloren verklaard. Hoofdreden was dat de deelnemers een dagelijkse vergoeding van honderd euro kregen om verblijf in de buurt te regelen, waardoor de factor overmacht werd afgewimpeld.

Van Weersel besloot zich vervolgens uit protest terug te trekken uit het toernooi, ze schreef een statement en er ontstond een storm aan reacties op het internet. Velen waren van mening dat de ronde uitgesteld moest worden. Vooral de arbiter en toernooidirecteur moesten het ontgelden. Helaas waren de kritieken geregeld ongeïnformeerd en weinig constructief. Grootmeester Reinderman benadrukte treffend dat uitstel van de ronde zou betekenen dat Anne-Maja Kazarian benadeeld zou worden, waardoor er dus geen oplossing was zonder nadelen. Met name de vergoeding van 100 euro was een heikel discussiepunt. Is dit bedrag voldoende om de starre opstelling van de organisatie te rechtvaardigen? We moeten ons wel beseffen dat de schaaksport gedijt door de tomeloze inzet van vrijwilligers en dat het vinden van sponsorgeld geen triviale zaak is.

Door alle commotie zou je bijna vergeten dat er gewoon geschaakt werd. Bij de mannen verliep het evenement voorspoedig en bij vlagen was het niveau enorm hoog.

Anish Giri-Benjamin Bok

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. g3 d5 4. Lg2 dxc4 5. Pf3 Lb4+ 6. Ld2 a5 7. Dc2 Lxd2+ 8. Dxd2 c6 9. Pe5 b5 10. Pc3 Db6 11. h4!?

Giri bewijst hier eens te meer zijn reputatie dat hij de beste voorbereide spelers van de wereld is. Hij speelt hier een uniek en intrigerend concept.

11…Lb7 12. h5 h6 13. g4 Pbd7 14. g5 hxg5 15. O-O-O Tf8?

Jorden van Foreest ging bij het commentaar zitten nadat hij al klaar was met zijn partij. Hij was terecht kritisch op deze zet, maar gaf aan niet gelijk te weten wat zwart wel moest doen. Een uitstekende intuïtie, want de computer gaat verder met het mysterieuze 15…a4!? 16.Dxg5 a3! 17.Dxg7 axb2+ 18.Kb1 met een zeer ongebalanceerde onduidelijke stelling.

16. Pxd7!

Uiterst nauwkeurig. Door paardruil wordt de zwarte lange rokade verhinderd.

16…Pxd7 17. Dxg5 f6 18. Dg6+ Tf7 19. h6! Ke7 20. hxg7 Tg8 21. Th7 f5 22. e4!

De zwarte koning is chronisch kwetsbaar en de witte stelling speelt vanzelf.

22…Dc7 23. Dg5+ Ke8 24. d5 Pf6 25. dxe6 Tfxg7 26. Dxf6 Txh7 27. Lf3 De7 28. De5 Kf8 29. Dxf5+ 1-0

Een magnifieke aanvalsoverwinning. Het was interessant om Giri eens tegen de Nederlandse top te zien spelen.

Partij in viewer:

Hans Ree

Over het Project Grote Draak wordt niet vaak meer geschreven, niet omdat het mislukt zou zijn, maar juist omdat de Chinese ambities van een halve eeuw geleden vrijwel geheel vervuld zijn. Het project, dat China tot een machtig schaakland moest maken, werd in 1974 bedacht door de Maleisisch-Chinese miljardair Dato Tan, een filantroop op vele gebieden, die zijn liefde voor paardenraces en schaken later zou combineren door zijn renpaarden te noemen naar beroemde schakers als Capablanca, Kasparov en Seirawan of naar een opening, het Catalaans.

Lees (voor niet-abonnees alleen op vrijdag van verschijning gratis) verder: www.groene.nl/auteur/hans-ree

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

7 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 20 juli 2023

  In de rubriek van Nick Maatman wordt gesuggereerd dat de belangrijkste reden om de partij van Van Weersel niet uit te stellen tot de volgende ochtend was dat de andere drie deelnemers daar bezwaar tegen hadden. Dat heb ik nergens eerder gelezen, dus ik vraag me af waar die informatie vandaan komt. Ik vind in wat hier geschreven is alleen dat de arbiter de mogelijkheid van uitstel onderzocht heeft, niet wat precies zijn beweegredenen waren om niet uit te stellen. Uit de reacties van M H in de hier gevoerde discussies valt af te leiden dat het niet gebruikelijk is dat degenen betrokken bij het nemen van een dergelijk besluit daar openheid over geven, wat ik volkomen terecht vind.

 2. Avatar
  arjo1982 20 juli 2023

  Ik vind het een beetje tenenkrommend dat iemand die als commentator betaald word door de organisatie dan meent een oordeel te moeten hebben over diezelfde organisatie. Dat is op zijn minst belangenverstrengeling en je kunt dan ook niet objectief zijn.

 3. Avatar
  HenkPrins 20 juli 2023

  Bijzonder dat iedere krant, zonder het van elkaar te weten, dezelfde partij Giri-Bok plaatst.

  • Avatar
   arjo1982 20 juli 2023

   Dat was de enige partij die de uiteindelijke (algemeen) kampioen won.
   Dus ergens is dat wel logisch.
   Of iemand had een damespartij moeten kiezen…

 4. Avatar
  HenkPrins 21 juli 2023

  En ook de (oud) nieuwe krantschaakmedewerker Hans Ree (welkom) schrijft over de partij Giri-Bok.

 5. Avatar
  Wim Weehuizen 23 juli 2023

  N.a.v. het artikel van Hans Ree: Smyslov heeft toch nog enige genoegdoening gekregen, want hij werd in 1991 de eerste senioren wereldkampioen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.