schaakstukje

Increepment.

 

Ik heb thuis nog een oude schaakklok. Eentje met 2 stalen knopjes die je moest indrukken na een zet te hebben gedaan. En met 2 vlaggetjes die langzaam omhoog kropen naarmate de tijd op zijn eind was. Viel het vlaggetje dan was je door de tijd gegaan en had je de partij verloren. Die je aan de achterkant moest opwinden al was het een gewone klok.

Waarom vertel ik dit allemaal? Om aan te geven dat het niet mogelijk was om met deze klok per zet 2,3 of 10 seconden extra te krijgen. Het zgn. increment. In mijn ogen een overbodige regel toegepast bij vluggertjes en rapidpartijen. Als je een beetje snel speelt kun je veel seconden winnen en bijna niet in tijdnood komen. Op youtube staat een filmpje waarin Nepo meer tijd over heeft dan waarmee hij begonnen is. Waar is de tijd gebleven dat je per speler gewoon 5 minuten kreeg zonder toegevoegde seconden? Terug naar de analoge klok hoeft niet maar schaf dat foeilelijke increment af.

 

Julius

 

 

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

4 Reacties

 1. Avatar
  Eric César van 't Hof 21 juli 2023

  Het verfoeilijke increment is het gevolg van het afschaffen van het nog veel verfoeilijkere “versneld beëindigen van de partij” wat weer het gevolg is van het afschaffen van het “afbreken van partijen”. Het increment kun je opvatten als een compromis tussen deze twee systemen.

  Als je het aan mij vraagt, was het oude afbreken het allerbeste systeem. Maar ik ben een van de weinigen met die opvatting. Het “versneld beëindigen” in de trant van “nog 15 minuten extra voor de rest van de partij” vond ik zeer slecht. Goed opgezette partijen moesten worden afgeraffeld met “uitvluggeren”.

  Aan increment was ik vrij snel gewend. 30 seconden increment per zet is het beste voor schaken, 60 seconden het beste voor dammen.

 2. Avatar
  Semyorka 21 juli 2023

  Als je een beetje snel speelt kun je veel seconden winnen en bijna niet in tijdnood komen.

  Eerst even nadenken voordat je nonsens plaatst, alstublieft! Ik vermoed dat juliusbosma de Fischer-periode nog actief heeft meegemaakt, maar van het gedachtengoed van Bobby is helaas niets aangekomen.

 3. Avatar
  Wijnand Engelkes 22 juli 2023

  Je kunt op digitale klokken ook de Bronstein-modus instellen. Je hebt dan (bijvoorbeeld) telkens 10 seconden VOORdat je klok gaat lopen. Maar je kunt niet opsparen. Als je nog 26:05 hebt staan en je zet al na 7 seconden blijft er 26:05 staan.

  In de Fischer-modus zou de klok eerst naar 26:15 springen en na 7 seconden op 26:08 komen.

  Ik geef ook de voorkeur aan de Bronstein-instelling. Maar helaas worden daar weinig toernooien mee gespeeld  (waarom?)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.