schaakstukje

AI of AU?

 

Nu de kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI niet te verwarren met KI) oprukt en al dan niet een bedreiging voor de mensheid vormt moeten de schakers dan ook vrezen?   Schaken is een moeilijk spel maar met de huidige computers (en de toekomstige quantumcomputer) kan het zomaar zijn dat het spel opgelost wordt.

Bij AI draait alles om data. Hoe meer data des te beter is het resultaat. Dus hoe meer tekst des te beter de samenvatting, hoe meer plaatjes des te beter het kunstwerk. Hoe meer partijen des te beter de computer?

Stel dat we alle bekende schaakpartijen van grootmeesters uit de geschiedenis als data invoeren zou dit dan voldoende zijn om de schaakcomputer onoverwinnelijk te maken?

 

Julius

 

 

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

4 Reacties

 1. Avatar
  Pieter Priems 01 augustus 2023

  Julius, volgens mij spelen de huidige computers tegen zichzelf. Menselijke partijen, zeker die uit het verleden, zijn beneden het niveau van Alpha Zero. Computers zijn al onoverwinnelijk voor mensen. Ze kunnen lekker onder elkaar uitmaken wie de wereldkampioen is. En misschien wel de kampioen van het Universum. Maar ook dat zullen ze in de toekomst uit kunnen zoeken :-).

 2. Avatar
  Beast 01 augustus 2023

  Ik liep van de week een 10K.. Kwam ik thuis en keek Max Verstappen, die gaat veel sneller dan ik.. Moet ik nu ook stoppen met hardlopen?

 3. Avatar
  bramreem 02 augustus 2023

  Julius stelt hier een aantal verschillende vragen. Die in de eerste alinea zijn eigenlijk het interessantste. Computers zijn dus al onoverwinnelijk voor mensen, maar als ze het schaken ook ‘oplossen’, in de trant van ‘wit speelt en wint in 30 zetten’, gaat dat nog een stap verder. In dat geval zullen sommige mensen proberen die winstvariant uit hun hoofd te leren. De vraag is of hen dat zal lukken. Misschien moeten er dan voorschriften voor toegestane openingen komen om de partijen nog spannend te houden. (Het kan natuurlijk ook blijken dat schaken theoretisch remise is.) Maar dat zien we dan wel weer.

   

 4. Avatar
  Beast 02 augustus 2023

  na zet 1 van wit en zwart zijn er 400 verschillende stellingen mogelijk. Succes met winnende zettenreeks en alle varianten onthouden!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.