Krantenrubrieken weekend 29 juli 2023

Wekelijks publiceren we de schaakrubrieken van Dimitri Reinderman voor HDC Media, Henk Prins voor het Reformatorisch Dagblad en Nick Maatman voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant

Dimitri Reinderman | Henk Prins | Nick Maatman | Hans Ree

Dimitri Reinderman

Riemersma (56) en Blees (60) winnen Science Park Toernooi

In deze rubriek heeft u vaak kunnen lezen over successen van jonge spelers. Dat doet het –in welke tak van sport dan ook- goed bij het publiek. Het is echter niet een onverdeeld genoegen om zulke berichten te lezen als je zelf een stuk ouder bent maar nog wel ambitie hebt. Ben je als oudere speler alleen maar pelotonvulling, in een toernooi aanwezig om je ratingpunten af te geven aan de opkomende jeugd? Niet per se, zo blijkt uit de uitslag van het Amsterdam Science Park toernooi. Bovenaan met 7.5 uit 9, een punt los, zijn twee veteranen geëindigd: Li Riemersma (56 jaar) en Albert Blees (60). Dat geeft de oudere burger moed!

Er is een tijd geweest dat beide Amsterdammers zelf als jonge speler de Nederlandse top bestormden. Riemersma haalde in 1987 zelfs het NOS-journaal! Nou was zijn 50% op het NK inderdaad het vermelden waard, maar dat was niet de reden. Schakers stonden toen niet bekend om hun gezonde levensstijl. Daarom was het opvallend dat Riemersma aan joggen deed. De nieuwe generatie wil een gezonde geest in een gezond lichaam, zo was de teneur van het item. Twee jaar later beheerste Albert Blees de kranten, maar hij werd anders neergezet. Hij wilde niet met de pers praten en men vond hem maar een vreemde vogel. En niemand kende hem echt. Spelend op bergschoenen, met één lens in, was hij met de laagste rating van iedereen echter de sensatie van het NK. Dankzij o.a. een overwinning op Jeroen Piket stond hij met drie ronden (en een relatief makkelijk programma) te gaan met een punt voorsprong bovenaan. In de zevende ronde stond hij gewonnen tegen Nijboer , verprutste hij het met een eindspelblunder en gedesillusioneerd verloor hij daarna nog twee keer. Vierde. Op zich een goed resultaat, maar ja. Zie ook tinyurl.com/albertblees.

Van de twee had Riemersma de meeste weerstandspunten en hij werd tot de officiële winnaar uitgeroepen. In de laatste ronde boekte hij een vlotte zege.

Li Riemersma  – Ewoud de Groote

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 d5 4.g3 Lb4+ 5.Ld2 a5 6.Lg2 0–0 7.0–0 dxc4 8.Dc2 b5 9.a4

Een bekende Catalaanse stelling. Meestal speelt zwart 9…c6, maar ook de volgende wat dubieuze zet is bekend.

9…Lxd2?! 10.Pfxd2! Ta7 11.axb5 Dxd4

Het lijkt alsof de strijd zich op de damevleugel afspeelt. Voorlopig klopt dat.

12.Ta4 Lb7 13.Lxb7 Txb7 14.Pc3 Pd5?!

Haalt een verdediger weg van de koningsvleugel.

15.Txc4 Db6 16.Th4

En opeens dreigt wit mat!

16…h6 17.Pc4 Da7 18.Pxd5 exd5 19.Pe3 Txb5 20.Pf5

Wil misschien offeren op h6 of g7 en dat gebeurt ook.

20…Dc5 21.Dd2 d4 22.Pxh6+! Kh7

22…gxh6 23.Dxh6 is hopeloos.

23.Pf5+ Kg8 24.Th5

Een stille zet tot slot: tegen damewinst met Ph6+ is geen verdediging, omdat zwart ook e7 moet blijven dekken. Hij gaf daarom op.

Partij in viewer:

Henk Prins

We kennen de discussie over de vrouw in de SGP. Hat valt mij op dat in de sportwereld er grote verschillen zijn tussen de vrouw en de man in aandacht. Het RD is niet gewend over de sportverdwazing in het voetbal te schrijven. Maar op dit moment is er een WK vrouwenvoetbal gaande. Dit krijgt veel minder aandacht dan het mannenvoetbal. Was het WK-mannenvoetbal, en Nederland deed het goed, dan kregen de straten de kleur van de bekende SGP stropdas. Ik heb me horen vertellen dat de mannen in de voetbal veel beter beloond worden dan de vrouwen, sommige mannen worden voor vele miljoenen verhandeld. Het zal toch niet zo zijn dat de vrouw in de voetbal niet van gelijke waarde is dan de man?

Ook in de schaakwereld moet worden vastgesteld dat het vrouwenschaak meer in de luwte verkeerd dan het mannenschaak. Kijk naar het schaakspel zelf, de vrouw is een schaakstuk met de deftige naam “dame”, sommigen noemen het stuk zelfs “koningin”. Ondanks dat zij zich meer kan bewegen dan de man die naast haar staat in de beginstand, is de waarde aanzienlijk minder. De man, de koning, heeft een oneindige waarde in het schaakspel, wordt hij veroverd, zeg: wordt hij mat gezet, dan is de partij uit. Wordt de dame veroverd dan kan de partij verder gespeeld worden. Het zal toch niet zo zijn dat de vrouw in het schaakspel niet van gelijke waarde is dan de man?

Vorige week is het WK vrouwenschaak afgerond. De winnaar van de kandidatenmatches, Tingjie Lei verloor met 5-6 in een tweekamp van de wereldkampioen Wenjun Ju, beide Chinese grootmeesters. Het onderonsje werd gespeeld in de Chinese steden Shanghai en Chongqing. Aandacht in de media over deze tweekamp was er bijna niet. Het prijzenfonds was een kwart van het prijzenfonds van de WK match mannen, die in het voorjaar werd gespeeld in Astana, Kaszakhsan, tussen Ding en Nepomiachtchi, en waar Ding de nieuwe wereldkampioen werd. Het zal toch niet zo zijn dat de vrouw in de schaakwereld niet van gelijke waarde is dan de man?

In de achtste ronde kwam Ju een punt voor. Opgave 1009 uit het slot van deze partij. Hoe wint snel de partij?

Begin deze maand werd het NK schaken voor mannen en vrouwen gespeeld in Utrecht. Twee weken geleden deed iedere krant met een schaakrubriek verslag van dezelfde partij Giri-Bok. Terecht werd opgemerkt dat niemand gekozen had voor het vrouwenschaak. Het zal toch niet zo zijn dat de vrouw in het NK schaak niet van gelijke waarde is dan de man? Nederlands kampioen bij de vrouwen werd Eline Roebers, binnenkort besteedt deze schaakrubriek hier aandacht aan.

Nick Maatman
   

Chinese dominantie compleet

De Chinese schaakster Ju Wenjun won deze week voor de vierde keer het wereldkampioenschap bij de vrouwen. Met een overwinning in de allesbeslissende 12de partij was ze met 6,5-5,5 net te sterk voor haar landgenote Lei Tingjie. Daarmee is de Chinese dominantie van het schaken compleet, nu zowel de koning als koningin van Chinese afkomst zijn.

Het vrouwenschaak wordt na het pensioen van de Hongaarse Judit Polgar al een tijdje door China gedomineerd. Liefst 4 speelsters uit de mondiale top 10 zijn Chinees. Komt dit omdat in China relatief meer meisjes schaken? Krijgen Chinese meisjes vaker een ‘Polgariaanse’ opvoeding?

Het prijzengeld voor het WK was een half miljoen euro. Dit bedrag is slechts een kwart van wat er eerder dit jaar bij de mannen na de match Ding-Nepomniachtchi werd verdeeld, maar toch nog steeds aanzienlijk voor een schaakevenement. De media-aandacht voor het toernooi was echter beperkt. De vermaarde schaakverslaggever Levy Rozman koos er aanvankelijk zelfs voor om de partijen van het vrouwenkampioenschap helemaal niet te bespreken.

Rozman was bevreesd dat zijn items weinig zouden worden bekeken. En de almachtige algoritmen van internet werken op zo’n manier dat een slecht presterende video ook negatieve gevolgen kan hebben voor toekomstige filmpjes.

Dit werd hem door enkele van zijn fans niet in dank afgenomen. Uiteindelijk gaf Rozman toe en deed alsnog verslag.

Mijn mailbox stroomde bepaald niet over met verzoekjes om aandacht aan dit evenement te schenken. Toch pakken we het vrouwenkampioenschap vandaag bij de kop. Dat brengt niet alleen balans in de inhoud van deze rubriek maar belicht ook een belangrijke titel in de schaakwereld.

Daarbij wordt de krant als ‘ouderwets medium’ gelukkig maar weinig beïnvloed door de almachtige algoritmen; een rubriek over het vrouwenwereldkampioenschap leidt er vermoedelijk niet toe dat u de krant opzegt.

De overwinning van Wenjun was moeizaam, aangezien Tingjie aanvankelijk knap op voorsprong kwam. Daarna miste Wenjun enkele kansen, maar uiteindelijk kreeg ze het toch voor elkaar.

Lei Tingjie-Ju Wenjun

29.g4? 

De witte koning wordt zo kwetsbaarder dan de zwarte, en Wenjun toont zo knap aan dat haar tegenspel op tijd is. Na een positionele zet als 29.Ld4 heeft wit meer dan voldoende compensatie.

29…Da5! 30.Tf1 Dc3 31.Pe4 Dd3! 32.Kg2 Tb2+ 33.Lf2 Dd5! 

Een serie accurate zetten geeft zwart groot voordeel. 

34.Td1 Dxa2 35.f5 exf5 36.gxf5 gxf5 37.Dxf5

37…De6? 

Te voorzichtig. Commentator Judit Polgar was er al bang voor dat dit zou gebeuren. Het sterkst is 37…Pf8! waarna zwart alles onder controle heeft.

38.Dxe6 fxe6 39.Td7 

Tegen zo’n actieve toren is het lastig winstkansen creëren en in het vervolg blijft Tingjie knap overeind.

39…Lh4 40.Kf1 Lxf2 41.Pxf2 a5 42.Ta7 Tb5 43.Pd3 Pg5 44.Ta6 Kf7 45.Txc6 Tb3 46.Ke2 a4 47.Ta6 a3 48.Pf4 Tc3 49.c6 Ke7 50.Kd2 Tc4 51.Pd3 Kf7 52.Txa3 Txc6 53.Pf4 Tc4 54.Ta7+ Kf8 55.Ph5 Pf3+ 56.Ke3 Pxe5 57.Pf4 Tc6 58.Ke4 Pc4 59.Pg6+ Ke8 60.Kd4 Pb6 61.Te7+ Kd8 62.Th7 Pd7 63.Txh6 e5+ 64.Pxe5 Txh6 65.Pf7+ ½-½

Partij in viewer:

Hans Ree

De World Cup en de oorlog

Lees (voor niet-abonnees alleen op vrijdag van verschijning gratis) verder: www.groene.nl/artikel/de-world-cup-en-de-oorlog

 

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

2 Reacties

 1. Avatar
  erik van den doel 05 augustus 2023

  In de jaren 0 opende Erica Terpstra eens het NK.

  Ze vond het niet kunnen dat het prijzengeld bij het “NK Heren” hoger was dan bij het NK Dames.

  Hilariteit in de zaal uiteraard.

  Dat een outsider als Terpstra zo’n fout maakt is begrijpelijk. Dat insiders als Maatman en Prins hem ook maken niet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.