KNSB-competitie 2023-2024: de aftrap

Over nog geen zes weken wordt de openingsronde van de landelijke KNSB-competitie seizoen 2023-2024 gespeeld voor wat betreft de Meesterklasse en Klasse 1 t/m 4. Het zal een competitie worden met in de hogere klassen meer regionale derby’s binnen de Leidsche en Haagse regio en daarmee een extra dimensie in volop leuke, interessante wedstrijden en weer mooie verslagen.

In de Meesterklasse zal LSG Intellimagic er voor gaan een derde landstitel aan de erelijst toe te kunnen voegen. Regerend landskampioen Amevo Apeldoorn wordt op 4 november in Leiden ontvangen. Promovendi uit de 1e klasse zijn HMC Den Bosch en De Waagtoren uit Alkmaar.

In Klasse 1A zijn alle deelnemende verenigingen uit de Leidsche en Haagse regio bij elkaar gevoegd: LSG 2 en de vlaggenschepen van sg Discendo Discimus, DSC Delft en Voorschoten. LSG 2 opent tegen Purmerend, waar ze het vorige seizoen afsloten. DD gaat op bezoek bij promovendus SOPSWEPS’29. VAS, de andere promovendus uit klasse 2 gaat op bezoek in Delft. De eerste regionale derby is op 7 oktober in het Nationale Schaakgebouw met de affiche: DD – DSC Delft.

Klasse 2B is verrijkt met 3 regionale teams. Promovendus Leiderdorp, Promotie en Philidor Leiden zijn bij elkaar ingedeeld. Leiderdorp gaat op bezoek bij de andere promovendus Amsterdam Berserkers. Een team dat steeds met twee vingers in de neus heeft kunnen promoveren. Maar ook zo’n promotie krijg je niet cadeau. Het is het resultaat van degelijk schaken gedurende vele jaren. Promotie gaat naar Capelle a/d IJssel en Philidor Leiden gaat naar Rokado in Rotterdam. De eerste regionale derby is tijdens de vierde speelronde, wanneer Leiderdorp op bezoek gaat bij Philidor Leiden, op 25 november.

In Klasse 3D komen negen van de tien deelnemende teams uit de Leidsche en Haagse Schaakbond. Charlois Europoort 2 mag vanuit de Rotterdamse Schaakbond ook meedoen. Daardoor zijn er in de openingsronde meteen al vier regionale derby’s op het programma en daar zal elke competitieronde sprake van zijn.

Het vlaggenschip van SHTV is het enige regionale team in Klasse 3E. Het team heeft komend seizoen leuke uitstapjes naar Utrecht, Amstelveen, Almere, Hilversum en Amsterdam op het programma staan. En ontvangt bezoek uit Amersfoort, Utrecht, Den Bosch en Woerden. Geen regionale derby’s in deze klasse, maar wel kennismaking met andere sociale culturen.

In Klasse 4D zijn vijf regionale teams aangevuld met een team uit Woerden en drie teams uit Haarlem. Het uit klasse 3 gedegradeerde Oegstgeest’80 gaat op bezoek bij uit klasse 5 gepromoveerde Woerden 2 in een mooi clubgebouw. De eerste regionale derby in deze groep is meteen in de openingsronde. DSC Delft 2 ontvangt Promotie 2. In de tweede ronde gaan de Delftenaren op bezoek bij DD 2, om tegelijk met de vlaggenschepen van hun club de volgende regionale derby te strijden.

Klasse 5 en 6 zullen 7 oktober in aktie komen, tijdens de tweede speeldag van de KNSB-competitie 2023-2024. Maar ook over deze klassen alvast een introductie en publicatie wat er in de eerste ronde op 7 oktober op het programma staat.

In Klasse 5H is Philidor Leiden 4 een promovendus, LSG 5 een degradant. Botwinnik 2 en Philidor Leiden komen eveneens uit de regio. Met De Volewijckers, VAS 5 en Messemaker 1847 2 worden het over en weer leuke uitstapjes om er een mooie schaakmiddag van te maken.

Schaakmat Westland 2 uit klasse 4 vorig seizoen, Schaakhuis 2, DSC Delft 4, SHTV 2 en DD 3 zijn de Haagse teams die met nieuwkomer Sliedrecht 3, Erasmus 2 en CSV 2 in Klasse 5I een mooie poule vormen.

In Klasse 6F worden Leiderdorp 2, LSG 6 en de nieuwe teams Voorschoten 4 en Philidor Leiden 5 aangevuld met Almere 4, VAS 8, Zukertort Amstelveen 4 en HWP Haarlem 5.

Klasse 6G bestaat volledig uit teams uit de Haagse Schaakbond. Voorschoten 3 en Rijswijk 2 degradeerden uit klasse 5. Botwinnik 3, Promotie 3, DSC Delft 6 en SHTV 3 zijn nieuw. Samen met DSC Delft 5 en DD 4 gaan ze er een mooie competitie van maken.

Meesterklasse, Klasse 1, 2, 3, 4
Programma 1e ronde

Zaterdag 16 september 2023

klasse thuis bezoekers
M LSG IntelliMagic Kennemer Combinatie
1A SOPSWEPS’29 DD
1A DSC Delft VAS
1A Voorschoten HWP Haarlem
1A LSG 2 Purmerend
2B CSV Promotie
2B Rokado Philidor Leiden
2B Amsterdam Berserkers Leiderdorp
3C De Waagtoren 2 AAS
3D Schaakmat Westland Rijswijk
3D DSC Delft 2 ASC
3D Voorschoten 2 Philidor Leiden 2
3D LSG 3 Botwinnik
3D Schaakhuis Charlois Europoort
3E SHTV Amersfoort 2
4D DSC Delft 3 Promotie 2
4D LSG 4 Kennemer Combinatie 3
4D Woerden Oegstgeest’80

Klasse 5 en 6
Programma 1e ronde

Zaterdag 7 oktober 2023

klasse thuis bezoekers
5H De Volewijckers Botwinnik 2
5H HWP Haarlem 4 LSG 5
5H Philidor Leiden 3 Messemaker 1847 2
5H Philidor Leiden 4 VAS 5
5I Schaakmat Westland 2 DD 3
5I Sliedrecht 3 SHTV 2
5I Schaakhuis 2 DSC Delft 4
6F Leiderdorp 2 Philidor Leiden 5
6F HWP Haarlem 5 LSG 6
6F Zukertort Amstelveen 4 Voorschoten 4
6G Botwinnik 3 DD 4
6G DSC Delft 5 SHTV 3
6G DSC Delft 6 Voorschoten 3
6G Promotie 3 Rijswijk 2

1 Reactie

  1. Avatar
    Joop Gijsbers 08 augustus 2023

    Paul,

    Als je stukken met een regionale invalshoek over landelijke onderwerpen hier plaatst, is het misschien handig dat ook duidelijk te vermelden. Nu vind ik dat erg verwarrend. Was ook al zo bij de verslagen van Dieren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.