Afek brengt ode aan Texelse schaakpionier tijdens Mat op ‘t Wad 2023

Nicodemus Germanus Drosch, verre voorvader van veelvuldig schaakkampioen van Texel Jaap Dros, werd op 12 augustus jl. op een bijzondere manier geëerd. Yochanan Afek droeg zijn tweede Texel studie aan hem op. Het verhaal gaat dat de Texelse schaakpionier en zeevaarder, die leefde van 1646-1714, tijdens zijn zeereizen ook tegen Tromp en De Ruyter speelde, maar zeker is dat niet. Er zijn in ieder geval geen partijverslagen van bekend. In 1673 verloor hij bij de zogenaamde “Battle of Texel”, een zeeslag tegen de Engelsen, twee tenen, waardoor hij zijn werk als zeeman moest opgeven. Hij kwam de rest van zijn leven als straatslijper, schaakspeler en schaakdocent aan de kost. Aldus Jaap Dros in de Texelse jubileumbundel “Mat op ‘t Wad” uit 2020.

Reden genoeg in ieder geval voor Afek om een fraaie studie aan hem te wijden. Zie hieronder. Afek presenteerde de studie bij de afronding van het jaarlijkse rapidtoernooi op Texel, dat voor de vijfde keer plaatsvond. Het toernooi werd verrassend gewonnen door Rachid Schrik, die de twee favorieten Manuel Bosboom en John Van der Wiel met sterk spel achter zich hield. Hij scoorde 6.5 uit 7, versloeg in de vijfde ronde Bosboom en hield in de slotronde Van der Wiel comfortabel op remise. Hoogtepunt van het toernooi was de ontmoeting in de vierde ronde tussen Bosboom en Van der Wiel die in een ware koffiehuispartij vochten voor wat ze waard zijn. Onder toeziend oog van Afek en op 3 seconden increment probeerde Bosboom Van der Wiel nog even een eindspel van toren tegen paard en pion af te nemen, maar de Leids-Haagse grootmeester hield stand. Van der Wiel werd tweede met 6 uit 7 en Bosboom samen met  Geboers derde met 5.5 uit 7.

De bijna 50 deelnemers aan het toernooi, onder wie de nodige badgasten, maakten er een gezellige boel van. Het verzoek van de Stichting Welzijn Texel aan de organisatie om het drankgebruik enigszins te beperken werd uiteraard serieus genomen, al bleef het na de prijsuitreiking om 6 uur nog wel even rumoerig op Texel.

Al met al een geslaagde jubileum-aflevering, waar de 150 jaar oude KNSB trots op kan zijn.

NB: de oplossing van de schaakstudie (wit speelt en maakt remise) zal ik over enkele dagen in de reacties weergeven.

| 

1 Reactie

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer 19 augustus 2023

  Oplossing Texel studie Afek 

  Zwart dreigt mat door f1D of door Kg3. Hoe moet wit deze dubbele matdreiging pareren?

  1.Tb3+!

   

  [Niet 1.Td3+? Kg4+ 2.Kg2 Th2+ 3.Kf1 Lc5 en zwart wint omdat zijn koning kan ontkomen aan de witte torens, waarna de zwarte f-pion voor de winst zorgt]

   

  1…Kg4+ 2.Kg2 Th2+! 

   

  [na het roekeloze 2…Lc5 3.Txb7 Th2+?? 4. Kxh2 f1D 5.Tg7+ Kf3 6.Tf7+ Ke2 7.Te8+ wint wit zelfs]

   

  3. Kxh2! 

   

  [3.Kf1? werkt niet na Lc5 4.Ke2 Th1 5.Tg8+ Kf5 6.Tf3+ Ke6]

   

  3…f1D 4.Tg3+ Kh4 5.Td4+ Kh5 6.Td5+ Kh6 7.Td6+! Kh7 

   

  [want 7…Lxd6 is pat!]

   

  8. Td7+ Kh6

   

  [Of 8…Kh8 9.Th3+ Kg8 10.Tg3+ Kh8 11.Th3+ en remise]

   

  9. Td6+! Kh5 10.Td5+ Kh4 11.Td4+ en remise door herhaling van zetten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.