Gedeelde winst in Vlissingen

De Groninger IM Nick Maatman en GM Samvel Ter-Sahakyan uit Armenië hebben samen het HZ University Of Applied Sciences toernooi op hun naam geschreven. Hun mooie score: 7,5 punt uit 9. Voornamelijk Nick speelde een groots toernooi. Gedeeld 3e met half punt achterstand eindigden 8 spelers, waaronder GM Liam Vrolijk, GM Casper Schoppen, IM Nico Zwirs, IM Merijn van Delft en ‘plaatselijke held’ IM Koen Leenhouts.

Zie de toernooisite www.hztoernooi.nl voor de uitslagen, foto’s en verslagen.

6 Reacties

  • Avatar
   Pipo Koeien 13 augustus 2023

   TPR dik in orde, maar helaas niet voldaan aan het vereiste van gemiddelde tegenstand hoger dan 2380…

 1. Avatar
  Harukichess 13 augustus 2023

  Misschien flauw, maar dat groepje met 7 punten was gedeeld derde (niet tweede).

 2. Avatar
  Caesar64 13 augustus 2023

  Knappe prestaties van Maatman in Vlissingen en ook Dieren. Hij heeft het volgens mij makkelijker tegen de sterkste schakers die van hem willen winnen zoals Dardha. Wat met het meest opvalt bij het naspelen van zijn partijen in deze 2 toernooien is zijn erg brede openingsrepetoire. Is hij prof of de beschikking over een erg sterk geheugen?

 3. Avatar
  sake jan de boer 14 augustus 2023

  Nog even over die (helaas) gemiste GM-norm van Nick Maatman. En dat zijn TPR wel in orde zou zijn, want met 2615 immers 15 boven de vereiste 2600. Maar was die TPR wel in orde? Beter gezegd: was zijn TPR wel 2615? Ik betwijfel het.

  In het FIDE handbook (1.6/Annex/9 Rounds) staat een tabelletje met de benodigde gemiddeld tegenstand per aantal behaalde wedstrijdpunten Bij 7 punten of meer is die inderdaad 2380.

  Dit waren de ratings van Nick’s achtereervolgende 9 tegenstanders: 1805, 1996, 2128, 2609, 2257, 2558, 2598, 2522, 2447.

  Eén ervan mag je optrekken naar 2200 (rating floor). Dus 1805 vervangen we door 2200. Als we het rijtje dan invullen in deze TPR-rekentool komen we uit op een (Simpele) TPR (Nominaal) van 2588. Dus 12 te weinig voor 2600.

  Om op een gemiddelde tegenstand van 2380 te komen waren 105 extra ratingpunten (bij de tegenstanders) nodig, laten we daarom 2200 eens vervangen door 2305. Als we het nieuwe rijtje invullen komen we precies tot een TPR van 2600!

  In het FIDE Handbook wordt nergens gerept van een te behalen TPR, alleen van de benodigde gemiddelde tegenstand per aantal behaalde wedstrijdpunten. De conclusie lijkt gewettigd dat de benodigde TPR automatisch volgt als voldaan wordt aan de vereisten voor de gemiddelde tegenstand. En dat dus de op de toernooisite getoonde TPR van 2615 site niet juist is.

  Zoals de TPR-rekentool laat zien, zijn er verschillende TPR-rekenmethoden. Daar zal wellicht de reden liggen. Het zou toch prettig zijn als een toernooisite dezelfde methode hanteert als de FIDE voor de normentoekenning. Of mis ik nog iets?

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.