Jeugdolympiade dag 1 (ronde 1)

De Jeugdolympiade! Een toernooi dat met de World Cup gaande makkelijk wordt vergeten, en dat terwijl het toch een van de grotere toernooien is op jeugdniveau. Dit jaar wordt het in Nederland georganiseerd, in Eindhoven om precies te zijn. Een aanzienlijk aantal teams (63) uit de hele wereld vechten in teams van 4 jeugdspelers uit wie het sterkste team heeft. Niet alleen zijn alle spelers uit de categorie U16 (geboortejaar 2007) of jonger, ook zijn alle teams gemixt met minimaal één jongen en meisje per team. Praktisch betekent dit dat veel teams bestaan uit 3 jongens en 1 dame. Gastland Nederland doet mee met 4 teams, veel andere landen met 1 of meerdere teams. De eerste ronde werd vandaag, 13 augustus, gespeeld. De volgende dagen volgen dagen met 1 of 2 partijen per dag, zodat op vrijdag 18 augustus de laatste en 9e ronde wordt gespeeld.

Dit verslag gaat in op de topteams en ook wat op de 4 Nederlandse teams. Wie de topteams dit toernooi zullen zijn, moet natuurlijk blijken. De eerste indeling geeft rapidratings weer, begreep ik uit de livesteam. Toch zijn ook veel van de spelers met stevige rapidratings ook spelers met hoge fide-ratings. Verrassingen op de hoogste borden bleven echter niet uit!

Een deel van de Nederlandse delegatie tijdens de opening

Topteam Kazachstan 1 had een behoorlijke uitdaging aan Australië 1. Bord 1-3 eindigden in remise, met alleen de partij tussen WCM Cheng (Australië) en WIM Nurmanova (Kazachstan) die eindigde in het voordeel van de favoriet. Na een onnauwkeurigheid in de opening van zwart, greep wit de heerschappij op de zwarte velden. Dit werd snel zichtbaar toen op zet 12 het witte paard op d6 landde. Met die zwarte velden in handen liet de witspeelsters het voordeel niet meer los. Met een vernietigende koningsaanval met een mooie slotcombinatie besloot wit de partij. Zie hieronder.

Team 2 op de plaatsingsranglijst, China, kende minder moeite met het 4e team uit Nederland. Borden 1-3 kenden spannende vechtpartijen, waarbij het voordeel gedurende de partij vaak viel richting China. Sascha Kurt redde de eer voor het Nederlandse team door sterk zijn tegenstander op remise te houden. Op bord 4 zette WIM Lu een sterke aanval op tegen Boyd Leenen. Hieronder voorzien van wat commentaar. De aanval was een mooi voorbeeld van lekker lomp door een stelling heen beuken. Een genot voor het oog vol stukoffers, wellicht wel wat minder voor Boyd Leenen.

En dan door naar de eerste verrassing tussen Georgië en Turkije. Volgens de ratings was Turkije favoriet, al bleken de rapidratings hier wel wat misleidend. Op bord 1 kon IM Gurel (Turkije) in zijn handen knijpen tegen FM Kiladze (Georgië), die in hoge tijdnood in een betere stelling voor remise ging. Bord 4 leek ook lange tijd in het voordeel van Georgië, al wist Kesaria Mgeladze helaas haar voordeel niet om te zetten in winst tegen WCM Akat. 2 beslissingen vielen op de borden hiertussen, waarbij even speciale aandacht voor het 3e bord waar IM Erdogmus demonstreerde hoe je controle pakt en vervolgens vasthoudt. Zoals vaker in dit soort openingen, is het een risico voor zwart om op d4 te ruilen en daarmee het centrum op te geven. Zwart deed dit echter toch, waardoor wit een prettig ruimtevoordeel kreeg. Toen vervolgens het zwarte paard op zet 20 ook nog naar b7 werd verbannen, moest zwart erkennen dat er wel heel veel zwakke plekken in de stelling zaten. Het werd een lange lijdensweg waarbij Erdogmus liet zien dat je totaal geen haast hoeft te hebben om de vinger op de zere plek te leggen. Ondanks de winst van Erdogmus eindigde de score in 2-2, aangezien de Georgische WFM Kirtadze sterker bleek van FM Kilic.

Dan nog gastland Nederland, dat met hun eerste team op plaatsingsplek 4 staat en zeker om het podium mee zal willen dingen. Op bord 1 leek FM Yichen Han toch lange tijd weinig te bereiken met zijn London-aanval. Zijn tegenstander van Kazachstan 5(!) was echter iets te gulzig door de h-pion mee te snoepen. Torens houden van open lijnen, dus Han zal er blij mee zijn geweest. Niet veel later schoot Bogdanov een nog grotere bok. Een mindere start voor de zwartspeler. Voor Kazachstan 5 hield Mariya Kholyavo de eer hoog door Dana Verheij te verslaan in een spannende partij. In een tactisch feest vanuit het siciliaans bleek Kholyavo iets beter te rekenen. Kijk vooral even mee naar de vele trucs in deze partij. FM Arthur de Winter (bord 2) en Prajit Kumar (bord 3) hadden vechtpartijen waar ze beter bleken dan hun tegenstanders.

Prajit Kumar en daar achter Arthur de Winter in het eindspel.

De overige Nederlandse teams kenden succes. Team 4 verloor dus van China. Teams 2 en 3 wonnen! Team 2, bestaande uit Kobe Smeets, Roger Labruyere, Rhys Arnold en Isafara Gergin namen het op tegen Thailand 2. 3-1 was de uitslag, waarbij Isafara helaas verloor tegen een tegenstandster die uiterst secuur speelde. De overige partijen waren alles behalve soepel, maar vechtlust en scherpte bleken aan de Nederlandse zijde. Team 3, met Noah Ritzerveld, Wouter Terlouw, Oscar Zecha en Fleur Westerhof bleken een maatje te groot voor Uganda 3. Wat een jong team overigens, met Fleur Westerhof uit 2009 als ‘oudste’ speler van het team.

De Nederlandse delegatie

Voor een goed teamoverzicht en livepartijen, zie Fu, Yihe vs. Ansat, Aldiyar | World Youth U16 Olympiad | 2023 | chess24.com

Indeling en standen zijn hier ook goed te zien: Chess-Results Server Chess-results.com – FIDE World Youth U16 Chess Olympiad 2023

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.