Jeugdolypiade dag 2 (rondes 2 & 3)

Op dag 2 van de olympiade stonden twee rondes op het programma. Voor beide ronden een verslag van de topteams en wat andere hoogtepunten in het veld.

Ronde 2

In de ochtend stond de 2e ronde op het programma. Net buiten de ‘topborden’ vielen er veel gelijke spelen. Zo speelden de respectievelijk geplaatsen nummers 6 (Oezbekistan), 7 (Azerbeidzjan), 8 (Frankrijk) en 9 (Israël) gelijk tegen de op rating lagere teams Bulgarije, Kazachstan 2, Griekenland en Italië. Topteam Turkije bleek met 4-0 veel te sterk voor het 3e team van Nederland en ook hun tegenstander uit ronde 1 Georgië liet zien dat hun 2-2 tegen Turkije niet een eenmalig succes was. Zij wonnen met 3-1 tegen Slowakije.

Terug naar de topborden. Kazachstan 1 versloeg India met 3-1. Eenvoudig was het niet, want alleen de zwartborden van Kazachstan wisten pas in het eindspel te winnen. FM Sepenov hield meedogenloos vast aan een klein voordeeltje in een zwarestukkeneindspel: de open koning van wit (CM Adireddy) bleek een uiteindelijk toch een te groot probleem. WIM Nurmanova scoorde haar 2e punt voor het Kazachse team.

De Kazachse WIM Nurmanova

China walste rustig verder door weer met 3.5-0.5 te winnen, ditmaal van Zwitserland. Op de remise tussen WFM Manko (Zwitserland) en Kong Xiangrui na bleken de Chinese spelers toch een stuk scherper dan hun Zwitserse opponenten.

Het Nederlandse eerste team wist net te winnen met 2.5-1.5 van Letland, en dat had ook anders kunnen zijn. Op het eerste bord speelde Arsenijs Savicevs een ijzersterke partij tegen FM Yichen Han. In een Caro-Kann kwamen via de doorschuifvariant grote gelijkenissen met de Franse doorschuifvariant. Hierin moet zwart ook oppassen voor de zet dxc5 gevolgd door b4. Han onderschatte deze witte voortzetting en kwam daarmee al op zet 7 in een mindere stelling terecht. De zet 13.c4 legde de vinger op de zere plek van zwart: wit is ontwikkeld en is klaar voor actie, zwart heeft een gebrek aan ruimte met een koning in het midden. Zwart leek de problemen enigszins te beperken, maar met 22.Pf6 liet Savicevs zien dat het toch echt wit was die op winst speelde. Het voordeel bleek voor wit tot ver in het eindspel met dame en toren. Toch was winst niet eenvoudig. Met 39…Td7?? schoot zwart echter een bok en liet hij een mooie kruispenning toe! Wit vond de truc en won daarna de partij. Zie hieronder het mooie gevecht:

Op bord 2 won Arthur de Winter van Aleksejs Adamovics door vanuit een Maroczy-structuur het resulterende late middenspel / eindspel beter te bedienen en op bord 3 verloren Mikelis Vingris en Prajit Kumar het evenwicht niet, waardoor de stand 1.5.-1.5 werd. Bord 4 tussen de dames Ter-Avetisjana en Verheij moest uitkomst bieden. Ter-Avetisjana speelde op winst, maar overspeelde plots haar hand met een verkeerd pionoffer. Verheij kreeg daardoor groot voordeel en speelde dat uit, waardoor de winst naar Nederland ging.

Hongarije, 5e geplaatst op de ratinglijst, won ook hun 2e wedstrijd. Het 2e team van Nederland werd aan de kant gezet met 3.5-0.5, al ging dat niet vanzelf. Met name borden 1 (Kobe Smeets) en 2 (Roger Labruyere) hadden voor het Nederlandse team prima partijen. Toch bleken WIM Gaal (bord 1) en FM Palczert (bord 2) vanuit Hongarije sterker in het eindspel.

Het 4e team van Nederland verloor nipt van Cyprus met 2.5-1.5. Spannende partijen vielen hier verschillende kanten op. Boyd Leenen bleek geïnspireerd na zijn partij van gisteren (een mooie aanvalspartij van zijn Chinese tegenstandster). Nu was het Leenen die de aanval opzocht en door de stelling van zijn tegenstander heen hakte met een toren over de h-lijn. Zie de partij:

Ronde 3

In de middagpartij mochten de eerste topteams tegen elkaar aantreden. Kazachstan 1 als ‘topseed’ tegen Hongarije, dat 5e geplaatst stond. Het werd een spannende strijd tussen deze 2 teams, met een 2-2 als gevolg. Op het eerste bord had WIM Zsoka Gaal grote kansen om IM Ansat, die dusver 2 remises had gespeeld, te verslaan. Helaas voor Zsoka verdampte haar voordeel in een complex eindspel. Op bord 2 pakte Kazachstan een vol punt, waarbij FM Sapenov (Kazachstan) de winst alsnog kreeg na eerder voordeel niet benut te hebben. Een instructieve partij kwam van FM Kolimar, die het enige volle punt voor Hongarije scoorde tegen FM Mamedov. Op de 25e zet liet Mamedov de witte toren op c7 toe, die vervolgens de witte heerschappij over de 7e rij uitbreidde met een 2e toren. In de eindstelling staat er niet 2 witte torens op de 7e rij, maar 2 pionnen! Een mooie winst, zie hieronder. Op het 4e bord was er veel strijd met kansen op voordeel aan beide kanten, maar FM Giang en WIM Nurmanova deelden uiteindelijk het punt.

En dat maakt dat Kazachstan (tijdelijk?) opzij stapt voor andere teams die nog 3 uit 3 hebben. China, bijvoorbeeld. De Chinese delegatie scoort, enorm. Met 4-0 werd Roemenië verslagen! China heeft nog geen verliespartij genoteerd en heeft met slechts 2 halfjes duidelijk het meeste bordpunten van alle teams. De wedstrijd kan consistent genoemd worden. Geen van de partijen kende een groot nadeel voor de Chinese spelers, om vervolgens voordeel te pakken en dit niet meer uit handen te geven. Hoewel, op bord 3 was Xiangrui Kong druk bezig een meesterlijke aanval op te zetten. Alles liep voorspoedig, totdat hij op zetten 33 en 34 even misgreep. Zijn tegenstander, FM Cnejev, miste echter de kans en op zet 36 voerde Kong de beslissende truc uit om materiaal te winnen. Kijk vooral even mee naar deze partij, waar op zet 22 de witspeler laat zien dat er weinig stukken staan op de zwarte koningsvleugel en dat vooral de zwarte dame ver van huis is. De stukken verzamelen zich vervolgens voor de deur van de zwarte koning en op een slippertje na, was de aanval uit 1 stuk.

Nederland 1 is het enige team dat zich bij China schaart met 3 winsten. Tegen Canada 1 wonnen ze wederom met 2.5-1.5. Op bord 1 moet FM Yichen Han nog een beetje zijn toernooi vinden. Ditmaal stond hij het merendeel van zijn partij gewonnen, maar onder hoge tijdsdruk viel zijn gewonnen eindspel uiteen naar een theoretische remise van Toren+Loper tegen Toren (zonder pionnen). Hij probeerde het nog, maar FM Atanasov week niet meer. Op bord 2 speelde nog een FM Han, Johnathan Han welteverstaan van het Canadese team. Tegen FM Arthur de Winter kwam deze FM Han prima te staan vanuit een Najdorf. Het voordeel werd groot, maar de stelling ook complex. Na een misstap pakte FM de Winter de stelling rustig over en pakte Nederland een bordpunt. Ook CM Max Chen voor Canada zal balen dat hij niet meer uit zijn partij haalde. Tegen Prajit Kumar kreeg hij een goede stelling met zelfs een uitgelezen kans om een stuk te winnen (of meer). Eenvoudig was het niet. Vervolgens verloor hij zijn voordeel en was het Kumar die op winst mocht spelen. In hoge tijdnood werd remise besloten. Op het 4e bord vond Dana Verheij een truc waarmee ze een stuk won. De witte dame stond, zo bleek, onhandig gepositioneerd als verdediger in het midden van het bord. Na het stukwinst schoof Verheij het uit en zo scoorde Nederland 2.5 punt.

Dana Verheij in actie

Nog 1 mooie toevoeging, gespeeld tussen Griekenland en Israël op het eerste bord. Hier speelde Griekse FM Makridis wellicht de aanvalspartij van de dag tegen IM Milikow. Vanuit een Najdorf met …h5 neutraliseert zwart al snel al het gevaar in de stelling. Na de zwartveldige lopers geruild te hebben, begint zwart aan de opmars. Door de toren op h8 en de witte koning op h1, komen er al snel thema’s over de h-lijn in beeld. De zwarte paard springen vrij tussen de 5e en 3e rij heen en weer, smekend om geslagen te worden. Wanneer wit niks anders meer kan doen dan slaan, volgt mat snel. Heerlijk.

Dan nog de Nederlandse teams. Het 2e team speelde gelijk tegen Marokko na allemaal winsten voor de witspelers. Kobe Smeets bekroonde een mooie aanval met mat, terwijl Rhys Arnold voor Nederland het andere punt scoorde. Voor Roger Labruyere ging het helaas al vroeg in de partij mis, terwijl Isafara Gerin juist winst en remise lang in beeld had. Het 3e team ging ten onder tegen Australië 2, terwijl het 4e team juist hun eerste winst pakten tegen de Chinese Taipei 1.

Morgen worden er weer 2 partijen gespeeld! Nederland en China zullen elkaar ongetwijfeld treffen (op het moment van de verslaglegging is er nog geen indeling gepubliceerd).

Gewoon nog een coole actiefoto gemaakt door Lennart Ootes (net als alle andere foto’s)

 

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.