Transgender vrouwen voorlopig geweerd bij schaakwedstrijden voor vrouwen

www.nu.nl/sport-overig/6276935/transgender-vrouwen-voorlopig-geweerd-bij-schaakwedstrijden-voor-vrouwen.html

50 Reacties

 1. Avatar
  Frans Hoynck 17 augustus 2023

  Persoonlijk (Frans) ken ik die transgender kwestie eigenlijk alleen een beetje van sporten waarbij fysieke vermogens een rol spelen.

  Bij schaken is dat maar minimaal of zelfs helemaal niet het geval. Volgens mij althans.

  Dat (ex) mannen intellectueel, qua denkvermogen of geheugen superieur zouden zijn aan vrouwen, daarvan is mij niets bekend. Het lijkt me onzin. Derhalve vind ik het besluit van de FIDE achterlijk.

  Mijn redenatie doortrekkend kun je je wel afvragen of het ergens op slaat dat er in het schaken naast ‘Open’ kampioenschappen ook (nog) separate ‘Vrouwen’ kampioenschappen bestaan.

  Ja. Mijns inziens slaat dat ergens op! Vooralsnog is het aantal vrouwelijke schakers die clublid zijn en competitie spelen nog zwaar in de minderheid t.o.v. het aantal mannen die dat doen.

  Ter bevordering van het georganiseerd schaken door vrouwen vind ik dat die separate Vrouwen kampioenschappen, althans voorlopig, nog zeker nuttig zijn. Ter bevordering van een zo breed mogelijke beoefening van onze sport.

  • Avatar
   ayacucho 27 augustus 2023

   Volgens mij is het heel simpel

   ben je geboren als een mannetje, dan doe je aan mannnen toernooien mee

   ben je geboren als een vrouwtje, dan doe je aan vrouwen toernooien mee en mag je aan open/mannen toernooien meedoen

   heb je de pech dat bij je geboorte je geslacht niet kon worden vastgesteld?
   dan ga je de rest van je leven waarschijnlijk veel pech krijgen,
   maar heb je, geluk bij een ongeluk, wel de mogelijkheid aan beide toernooien deel te nemen,
   en sommigen daarvan, hebben dan, wederom geluk bij een ongeluk,
   blootgestaan aan iets meer testosteron,
   iets meer kans een vrouwentoernooi te winnen

   is dat erg?

   nee!

   zoals het ook niet erg was dat de basketballer Rik Smits onevenredig veel voordeel had van zijn aangeboren lengte van 2,24m.

 2. Avatar
  LDBoutens 17 augustus 2023

  Ik ben vooral benieuwd naar de mening van bijvoorbeeld een Donner inzake deze akelige kwestie. 🙂

  Maar ja, die ligt al enige jaren te genieten van de spreekwoordelijke rust van het graf, op Zorgvlied.

  Derhalve allemaal moedig voorwaarts!

   • Avatar
    LDBoutens 17 augustus 2023

    Uiteindelijk wel Pieter. Maar niet op Zorgvlied. 🙂

  • Avatar
   Frans Hoynck 17 augustus 2023

   Ja, Hein Donner maakte soms natuurlijk vileine grappen over vrouwen en schaken. Ik kon er erg om lachen. Maar Donner was allesbehalve conservatief en had een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Ik twijfel niet zo over wat hij gevonden zou hebben van dat FIDE besluit.

   Meer benieuwd ben ik naar wat de juristen onder ons ervan vinden. Kan de FIDE transgenders die inmiddels in de bevolkingsregistratie officieel als vrouw te boek staan anders behandelen dan diegenen die reeds als vrouw staan geregistreerd sinds hun geboorte? Ik zou daar graag iets over horen.

   • Avatar
    LDBoutens 17 augustus 2023

    Ook juristen zullen hun weg in deze netelige kwestie nog moeten gaan vinden c.q. formuleren. Het gaat allemaal nogal rap ende snel met dit soort ontwikkeling. Jurisprudentie ende rechtspraak zal nog enige tijd nodig hebben.

    Maar wellicht heeft us Frits een mening in deze. Kom er maar in Frits!

    Moedig voorwaarts allen!

    • Avatar
     Frans Hoynck 17 augustus 2023

     “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

     Art.1 van de Nederlandse Grondwet

     • Avatar
      M H 18 augustus 2023

      Dan zou ik het breder trekken. Op basis van diezelfde gelijkheid (wat overigens een Nederlandse grondwet is, daar heeft de FIDE verder weinig mee te maken): waarom zou je iemand überhaupt kunnen weren van een ‘dames’toernooi? Gegeven dat er de categorie “algemeen” is voor iedereen, is een speciale categorie een vorm van uitsluiting. Hetzelfde argument om iemand te weren lijkt me dan ook gelden voor transgenders.

      Het voornaamste argument voor speciale categorieën lijkt me het aanmoedigende effect voor groepen die op enige grond nog in ontwikkeling zijn. Dus voor dames de ontwikkeling dat er minder dames schaken en die groep moet groeien. Voor jeugd dat hun hersens nog in ontwikkeling zijn. Kortom: geen verschil in potentie, maar als groep behoefte aan ondersteuning/aanmoediging.

      Dan kan je je afvragen of iemand die al verslingerd is aan schaken en ook transgender is, die ondersteuning nodig heeft.

 3. Avatar
  Hugo 17 augustus 2023

  Het moet opportunistische 2600 GMs – die mogelijkheden zien om na transitie wereldkampioen bij de vrouwen te kunnen worden – nou ook niet te gemakkelijk worden gemaakt :-).

 4. Avatar
  Frans Hoynck 18 augustus 2023

  Eens met MH dat een transgender die al schaakt geen verdere aanmoediging nodig heeft door deelname aan ‘vrouwen-toernooien’. Die ik ken willen dat ook niet. Maar er zijn er misschien die dat wél willen, niet uit competitieve overwegingen maar wél van bijvoorbeeld persoonlijke identiteitsbevestiging of het groepsmatig onlustgevoel over discriminatie.
  In NL (dat wetgevend en sociaal voorloopt) is het al niet makkelijk voor transgenders, die relatief vaak worden gepest en nagewezen (als HR specialisten o.m.), in menig buitenland is hun positie zelfs hachelijk te noemen.
  Vooral daarom protesteer ik zwaar tegen het besluit van de FIDE en zou ik het een goede zaak vinden als onze KNSB zich er in afwijzende zin duidelijk over uit laat, ook mediaal.

  • Avatar
   Frans Hoynck 18 augustus 2023

   Er moet staan (“zoals HR specialisten o.m. aangeven over wat er op de werkvloer plaatsvindt”)

 5. Avatar
  Frans Hoynck 18 augustus 2023

  Ik herinner mij trouwens dat we binnen de KNSB een jaar of twintig terug, schat ik, de hele discussie al een keer aan de orde hebben gehad. We spraken toen nog niet over ’transgenders’ maar meestal over ’transseksueel’. Er kwam ophef van toen een transseksueel lid van onze bond mee wilde doen aan ik meen het NL dameskampioenschap.
  Of diegene destijds ook in het bevolkingsregister de formele status ‘vrouw’ had gekregen, weet ik niet meer. Ik weet niet eens of dat toen zelfs al kon. En ik weet ook niet meer hoe die kwestie toen is afgelopen. Maar de KNSB kan het wellicht terugvinden in z’n archief of een (oud) bestuurder in zijn/haar herinnering.

 6. Avatar
  Frits Fritschy 18 augustus 2023

  (1)

  Nu.nl is een gratis nieuwssite, met de actueelste informatie; ik kijk elke ochtend even wat er in de wereld aan de hand is. De site heeft mensen in dienst, dus moet men ook inkomsten hebben: dat zijn adverteerders. Die adverteerders zien graag dat die site zo veel mogelijk gezien wordt. Een duidelijk bewijs daarvoor is het aantal reacties op een bericht. De site heeft er dus belang bij dat dat aantal zo groot mogelijk is. Hoe doe je dat? Dat bereik je door artikelen zo prikkelend mogelijk te schrijven. Je gaat eventueel aan de grenzen van de waarheid zitten. ‘Transgender vrouwen mogen van de internationale schaakbond FIDE voorlopig niet meedoen aan schaakwedstrijden en competities voor vrouwen.’ Dat klopt min of meer, maar zie verder onder (2). Je zou kunnen concluderen dat alle transgender (vrouwen) uitgesloten worden van alle wedstrijden voor vrouwen. Succes verzekerd, inderdaad 928 reacties (and counting). Ik kan me niet heugen dat er ooit eerder zo veel reacties op één bericht waren.
  Het is natuurlijk ook mogelijk dat de journalist van nu.nl een slechte dag had, of gewoon onderbetaald wordt – zo’n gratis site moet op de kleintjes letten.

  • Avatar
   M H 18 augustus 2023

   Laten we het er maar op houden dat nu.nl inderdaad steeds meer richting ‘het moet clicks trekken’ gaat, en liefst ook met steeds infantielere vereenvoudigingen van de werkelijkheid. Liefst vergezeld met ‘explainers’ van de redactie voor dingen waar iedereen met 3 hersencellen zelf ook gewoon de antwoorden op kan bedenken of vinden.

   Maar goed, het is een bekend verschijnsel dat je berichten over je eigen specialiteit doorgaans erg slecht vindt, omdat je zelf de kennis hebt om dat te beoordelen. Helaas is de grote vrees dat dat ook geldt voor artikelen waar je geen specialist in bent. En dat is niet alleen nu.nl en niet alleen MSM. Alles moet in Jip en Janneke taal, nuance is dood, en clicks zijn heilig. Internet is een zege voor de mensheid 🙂

 7. Avatar
  Frits Fritschy 18 augustus 2023

  (2a)

  Het stuk waarop dit artikel gebaseerd was, is terug te vinden op de FIDE-site (doc.fide.com/docs/DOC/2FC2023/CM2_2023_45.pdf). Een van de beleidsvoornemens van onze verguisde FIDE-voorzitter Dvorkovich was namelijk het transparanter maken van de schaakbond na het jarenlange wanbeleid van zijn voorganger. Wat staat er in dat document?

  • [Background] FIDE in their Directory will recognize an individual’s gender identity that is consistent with the identity they maintain in their non chess life AND that has been confirmed by national authorities based on a due legal and formal process of change.

  Waarom ‘doet men zo moeilijk’? Dat vinden we onder 2.3.

  • Change of gender is a change that has a significant impact on a player’s status and future eligibility to tournaments, therefore it can only be made if there is a relevant proof of the change provided.

  Er is het bekende geval van de schaakspeler die zich als vrouw voordeed in een vrouwenkampioenschap met hoog prijzengeld (en.chessbase.com/post/chess-player-disqualified-for). Nou was dit geen transgender, maar hoge prijzen trekken oplichters aan. Iemands geslacht moet vastliggen in het FIDE Id Number (FIN) en zo nodig controleerbaar zijn via een nationaal identiteitsbewijs.
  Nou kan ik me niet voorstellen dat iemand zijn geslacht gaat veranderen om hogere prijzengelden te kunnen incasseren. Ik kan me wel voorstellen dat corrupte nationale bonden een jongen als meisje opgeven ter meerdere eer en glorie van hun bestuurders. Ik kan me herinneren dat Lex Jongsma ooit schreef over Mongoolse deelnemers aan de studentenschaakolympiade die eruitzagen of ze de vijftig levensjaren al waren gepasseerd.

  • Avatar
   M H 18 augustus 2023

   Er zijn sporters die doping gebruiken, om prijzen te winnen. Er zijn schakers die computers misbruiken, om prijzen te winnen. Waarom zou je dan niet je gender identiteit misbruiken daarvoor? Zeker in bijv een land waar je alleen maar hoeft te zeggen “ik voel me X” om dat geregistreerd te krijgen. Afhankelijk van hoe hoog de lat ligt, zullen er altijd misbruikers zijn, en daar worden de goedwillende personen dan weer de dupe van. En de wereld draait door.

   • Avatar
    Frits Fritschy 18 augustus 2023

    Ja, je hoeft in Nederland niet je broek te laten zakken om te bewijzen dat je vrouw bent. Er wordt daarentegen wel iets meer van je verwacht dan alleen maar zeggen dat je je vrouw voelt, zoals eenvoudig op internet te vinden is. Maar als je dat niet genoeg vindt, wat zou de FIDE dan moeten doen? Als een transgender echt zo ver wil gaan als een geslachtsveranderende operatie (sommigen kiezen daar niet voor), dan kan dat niet altijd, in ieder geval niet in Rusland sinds vandaag: www.nu.nl/buitenland/6268003/russisch-parlement-neemt-wet-aan-om-geslachtsverandering-te-verbieden.html. (Check dit gerust morgen bij een serieuze krant.) En dan heb ik het nog niet over landen waar je de doodstraf riskeert indien je als transgendervrouw met een man naar bed gaat. Daar kan de FIDE ook niets tegen doen. Naar mijn mening heeft de door een (‘aan het Kremlin gelieerde’) Rus geleide bond een opmerkelijk evenwichtig besluit genomen.

    • Avatar
     Frits Fritschy 18 augustus 2023

     Foutje: die wet is er in Rusland sinds 14 juni 2023.

   • Avatar
    fenke 21 augustus 2023

    Er is geen land waar men hun geslachtsregistratie naar willekeur kan laten aanpassen – en een dergelijke aanpassing heeft altijd verregaande gevolgen voor hun leven.

    • Avatar
     Frits Fritschy 21 augustus 2023

     De FIDE accepteert dus in principe dat een transgender vrouw geen geslachtsveranderende operatie hoeft te hebben ondergaan (zoals volgens Nederlandse regels) om als vrouw geregistreerd te worden. Ik vraag me af bij hoeveel sportbonden dat het geval is.

     • Avatar
      fenke 22 augustus 2023

      Wat dan weer helemaal niets te maken heeft met het transfobe weigeren van transgender vrouwen bij fide wedstrijden voor vrouwen.

 8. Avatar
  Frits Fritschy 18 augustus 2023

  (2b)

  De genoemde bevestiging wordt in 2.3 verder uitgewerkt. Het kan zijn dat een nationale bond niet wil meewerken, maar dan is er beroep bij de FIDE mogelijk (2.4). Er wordt rekening gehouden met de bijzondere status van vluchtelingen en statelozen.
  Dan de tekst over de tijdelijke uitsluiting van vrouwen:

  • In the event that the gender was changed from a male to a female the player has no right to participate in official FIDE events for women until further FIDE’s decision is made. Such decision should be based on further analysis and shall be taken by the FIDE Council at the earliest possible time, but not longer than within 2 (two) years period. There are no restrictions to play in the open section for a person who has changed the gender.

  Het gaat dus ten eerste alleen om FIDE-toernooien. Daar vallen, zover ik begrijp, bijvoorbeeld nationale kampioenschappen niet onder. Het gaat dus ook niet om alle transgendervrouwen (zoals de inleiding van het nu.nl-artikel suggereert), alleen om hen die nog niet als zodanig door de FIDE erkend zijn.

  Al met al lijkt me het document een besluit waar goed over nagedacht is. Er spreekt bepaald niet de intentie uit om transgendervrouwen te weren, integendeel, zou ik zeggen.

   

  • Avatar
   fenke 21 augustus 2023

   De geslachtsaanduiding in iemands paspoort moet leidend zijn. Het kan niet zo zijn dat iemand na een jarenlange procedure voor een juridische (en medische) geslachtsverandering ook nog eens bij de FIDE en andere verenigingen allerlei procedures door moet lopen. Het is zo mogelijk nog kwalijker dat niemand de absurditeit van een extra ‘bewijs’  niet ziet. Dat alleen laat zien hoe weinig transgender mensen eigenlijk gerespecteerd worden.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman 21 augustus 2023

    “De geslachtsaanduiding in iemands paspoort moet leidend zijn.”

    Dat betekent wel dat een transvrouw die volgens haar paspoort mannelijk is, niet in vrouwentoernooien kan spelen. Dat gaat als ik het goed begrijp verder dan het voorstel van de FIDE.

    • Avatar
     fenke 22 augustus 2023

     het probleem met het fide reglement is dat het ondanks een officiële juridische wijziging onwettig discrimineert door hen de toegang tot wedstrijden voor vrouwen te weigeren

   • Avatar
    Frits Fritschy 21 augustus 2023

    Daarnaast is men wat minder strikt als het gaat om vluchtelingen of statelozen. Dat vergt natuurlijk wat extra tijd voor beoordeling van de aanvraag. Maar voor die beoordeling heeft men een maximumtermijn van twee jaar ingesteld (en niet, zoals men overal leest, een algeheel uitstel van twee jaar). Die maximumtermijn biedt ook rechtszekerheid; geen beslissing binnen de termijn betekent acceptatie – als de FIDE daar niet in zou meegaan, zullen ze teruggefloten worden door het CAS, de hoogste instantie in sportrechtszaken.

    Ik kan me niet voorstellen dat transgendervrouwen bij het schaken erg lang op goedkeuring zouden moeten wachten. De landen waar transgenders meer rechten hebben, zullen (mijn onbevestigde aanname) ook een betrouwbaarde registratie hebben. Het wordt pas lastig met vluchtelingen die in die landen terecht zijn gekomen. Daarnaast: het percentage als schaker geregistreerden op de totale bevolking is al niet groot, het aandeel vrouwen daarvan is nog kleiner, en naar de transgenders daartussen zal het hard zoeken zijn.

    Overigens staat Coleen Otten, de enige transgendervrouw die mij bekend is, op de FIDE-ratinglijst als vrouw vermeld. Zij heeft aan het Nederlandse vrouwenkampioenschap meegedaan.

    • Avatar
     Hendrikom 22 augustus 2023

     En natuurlijk Dr Paula Vennix, is zij u niet bekend? Zij is expert aangaande dit onderwerp!

     • Avatar
      Frits Fritschy 22 augustus 2023

      Nee. Overigens heeft ze geen FIDE-id; ik hoop niet dat ze van de lijst afgevoerd is…

 9. Avatar
  Frits Fritschy 18 augustus 2023

  (3)

  Je kunt de beleidsstukken van de FIDE terugvinden door in de balk boven in de site ‘FIDE’ aan te klikken en in het volgende scherm ‘Documents’. Voor dit verhaal klik je op ‘More’ bij ‘2nd FIDE Council Meeting 2023 (held on August 1 in Baku)’ en vervolgens op ‘Download List of Decisions (PDF)’ Loop de lijst door of zoek met Ctrl-F op ’transgender’ en dan vind je onder aan de lijst, bij besluit CM2-2023/45 het bewuste document, dat je daar kunt openen.
  Het kostte mij de eerste keer ook wat moeite om uit te zoeken waar dit soort documenten te vinden is. Ik neem het niemand kwalijk dat men daar niet uitkomt, maar er is ook niemand die simpelweg de vraag stelt: Waar is het document te vinden waar nu.nl zich op baseert? Iedereen komt gelijk weer met zijn mening, en dat niet alleen, er worden kwalificaties gebruikt als ‘achterlijk besluit’.
  Hetzelfde gebeurde hier eerder bij discussies over besluiten van wedstrijdleiders/commissies van beroep. Het gros van de reageerders bleek nauwelijks kennis te hebben van de regels maar zij vonden zich wel geschikt om mensen met jarenlange ervaring, die hun werk voor vaak niet meer dan een onkostenvergoeding doen, te bekritiseren of voor rotte vis uit te maken. En anders moesten de regels, waar echt al tientallen jaren aan geschaafd is door zeer deskundige mensen, maar aangepast worden. Hoe precies dat zou moeten gebeuren en wat voor consequenties die aanpassingen zouden kunnen hebben, daar werd niet bij stilgestaan.
  Meningen zijn de laagste vorm van communicatie, las ik onlangs (zoekt u zelf de bron maar). Dat geldt dan vooral voor meningen gebaseerd op goedgelovigheid en gemakzucht.

  • Avatar
   Frans Hoynck 18 augustus 2023

   Dank aan de heer Fritschy voor de verwijzing naar het FIDE-document ter zake. Dat kende ik inderdaad nog niet. Ik heb het gedownload en gelezen.
   Mijn oordeel ‘achterlijk’ was te zwaar. Eens. Maar ik zou ‘onverstandig’ willen handhaven.
   Citaat: “(…) FIDE in their Directory will recognize an individual’s gender identity that is consistent with the identity they maintain in their non chess life AND that has been confirmed by national authorities based on a due legal and formal process of change.”

   Dat blijft wringen met mijn eerder gemaakte opmerking dat de positie van transgenders in veel landen hachelijk is. Ik citeer hier een reactie van een bevriende transgender uit m’n schaakkring, die trouwens in juridische sfeer haar werk heeft. “(…) De huidige tendens is ageren tegen transvrouwtjes, gestimuleerd door extreemrechts dat tegen alles wat volgens hun woke is aanschopt. (…) De comments op nu.nl zijn echt reaguurders. (…) In NL is het proces gestroomlijnd, maar in Finland bijvoorbeeld gold de sterilisatie-eis tot een paar maanden geleden nog steeds. (…) En in genoeg andere landen in Europa is die eis nog steeds van kracht. Of is het totaal onmogelijk onder het huidige regime. En ik heb het dan niet over landen waar zelfs de doodstraf staat op transgenderisme. (…) In de VS verschillen de regels trouwens per staat.”
   En wat als in landen waar het beter is geregeld, als in NL, sommige andere EU landen en o.m. Nieuw Zeeland, Australië en Canada de organisatie aan de orde is van een officieel FIDE damesevenement ?

   • Avatar
    Frits Fritschy 18 augustus 2023

    Beste Frans,

    Ik twijfel niet aan je goede bedoelingen, maar ik hoop dat het duidelijk is waar mijn irritatie vandaan kwam.

    Ik geef hierboven ook al aan dat de situatie voor transgenders in een flink aantal landen hachelijk is. Het probleem is dat de FIDE daar niets aan kan doen. Blind accepteren dat iemand zegt vrouw te zijn terwijl haar paspoort iets anders aangeeft? Dat doet zelfs de Nederlandse Staat niet, er blijft een deskundigenrapport nodig.

    • Avatar
     M H 18 augustus 2023

     Ik durf eigenlijk niet zomaar te stellen of de voorgestelde wijziging van de transgenderwet er dit jaar nu wel of niet doorgekomen is. Juist die deskundigenverklaring was een van de punten van wijziging. Oh ja, dat debat is uitgesteld naar september 2023, als het niet nog latere wordt vanwege de verkiezingen.

     Op een aantal punten vind ik de discussies erover vrij bijzonder. Wat bijv de schaakwereld betreft, lijkt het me veel beter om met een beurzensysteem en/of ratinggroepen te werken, dan met damesgroepen. De reden dat we nu deze discussie hebben, is o.a. omdat we die rare “algemeen” vs “dames” hebben.

     Wat betreft die transgenderwet vind ik het raar dat je een fysiek iets in je paspoort zomaar zou kunnen aanpassen, zonder deskundigenverklaring. En daar zou ik veel liever zien dat dat kopje in je paspoort gewoon verdwijnt.

     De rest van dit soort zaken lijkt me veel te politiek voor een schaaksite.

 10. Avatar
  Frans Hoynck 18 augustus 2023

  Ik heb 35 jaar in de ‘klassieke’ journalistiek gewerkt. Kranten, tijdschriften en RTV. Destijds bij Dagbladunie was een standaard anekdote:
  “De NRC is een geweldige krant,” aldus de KLM gezagvoerder. “Alleen wanneer het over luchtvaart gaat zitten ze er altijd naast.”

  Natuurlijk ben ook ik niet blij met de nog verder afglijdende berichtgeving op internetmedia als Nu.nl – waar journalistiek van een onkritische soort wordt bedreven en ‘klikken genereren’ nodig is om overeind te blijven.

   • Avatar
    Frans Hoynck 19 augustus 2023

    Yep, Zo wordt dat genoemd. Je betrapt een medium op onzin op een terrein waarvan je verstand hebt. Maar bij een volgend onderwerp waarvan je geen verstand hebt neem je alles weer voor zoete koek aan.

 11. Avatar
  Dimitri Reinderman 23 augustus 2023

  Uit de brievenrubriek van de Volkskrant van vandaag:

  De vreugde die ik kreeg door een winnende matcombinatie bij het schaaktoernooi Brugse Meesters 2023, ­verdween toen ik later las dat na de fysieke sport, nu ook een denksport als schaken transvrouwen uitsluit .

  Ik schrok van het besluit van de ­wereldschaakbond Fide om transvrouwen te weren uit vrouwencompetities. Het is immers belangrijk om transfobie te voorkomen. En transgendervrouwen, met of zonder officiële genderveranderingsregistratie, moeten kunnen meedoen in vrouwencompetities. Ook voordat de Fide klaar is met een ‘nadere analyse van het transgenderbeleid’.

  Dit draagt namelijk bij aan het doel van die aparte vrouwencompetities. Deze zijn erop gericht om meer vrouwen te laten schaken, en daardoor te zorgen voor meer diversiteit in de schaaksport. Een positief beleid ten opzichte van transvrouwen betuigt daarom steun en respect. Dit zorgt ervoor dat er meer transvrouwen gaan schaken, waardoor er meer diversiteit komt. En dat is het doel van die aparte vrouwencompetities.

  Ik roep daarom de Nederlandse schaakbond KNSB op om aan te ­kondigen dat transgenderschakers ten minste in Nederland gesteund ­zullen worden. En hopelijk zal ook de Fide inzien dat haar transfobe beleid niet meer modern is. Opdat alle vrouwencompetities toegankelijk worden voor álle vrouwen.
  Josephine Damen, zilver op het Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (meisjes t/m 16 jaar) begin mei en winnaar van het NK Snelschaken in 2022, Nijmegen

   

  • Avatar
   Frits Fritschy 23 augustus 2023

   ‘met of zonder officiële genderveranderingsregistratie’

   Dan is het dus genoeg om aan de FIDE te melden dat je transgendervrouw bent om tot FIDE-toernooien met hoog priizengeld toegelaten te worden? Dat biedt ongekende mogelijkheden aan verarmde (in ieder geval van geboorte mannelijke) grootmeesters met een rating van rond de 2500 om hun oudedagsvoorziening veilig te stellen.

   Overigens zijn de regels voor verandering van federatie een stuk harder (en ze kosten de speler minimaal € 300, tot € 5000 voor een GM). Er is bijvoorbeeld een vaste termijn van één of twee jaar voordat de wijziging ingaat, in plaats van ‘een zo snel mogelijke beslissing met een maximum van twee jaar’.

    • Avatar
     Frits Fritschy 23 augustus 2023

     Je hebt natuurlijk volkomen gelijk. Ik dacht dat dit alleen opging voor de compensation fee – nou ja, het was hier in Midden-Frankrijk 35 graden toen ik dit nakeek, zei hij zwakjes. Ik hoop dat die keuze er niet komt bij verandering van gender.

 12. Avatar
  Dimitri Reinderman 23 augustus 2023

  Waar ik wel benieuwd naar ben: bestaat er een concreet voorstel van de critici van de FIDE-regels over hoe te bepalen wie aan vrouwentoernooien mogen meedoen?

  • Avatar
   M H 24 augustus 2023

   Ik meen te begrijpen dat het concrete voorstel is “transgendervrouwen moeten mee kunnen doen in damestoernooien, zonder discussie of beperking”. Het punt dat een eventueel transgenderman zijn damestitels kwijt raakt is geloof ik minder relevant.

   • Avatar
    Frits Fritschy 24 augustus 2023

    Dat deed me gelijk afvragen war er gebeurt met resultaten die transgendervrouwen eerder als man hebben behaald die van belang zouden zijn geweest voor een vrouwentitel. Daar is rekening mee gehouden; die tellen niet meer. Ook daar is dus evenwicht.

 13. Avatar
  Dimitri Reinderman 25 augustus 2023

  Het probleem in de nieuwe regels zit denk ik vooral in deze tekst: “In the event that the gender was changed from a male to a female the player has no right to participate in official FIDE events for women until further FIDE’s decision is made. Such decision should be based on further analysis and shall be taken by the FIDE Council at the earliest possible time, but not longer than within 2 (two) years period.” Is die verdere analyse echt nodig? In de praktijk is het eerste toernooi waar dit relevant voor zou kunnen zijn waarschijnlijk de Olympiade van september volgend jaar (aangenomen dat de verwerking en goedkeuring van een aanvraag tot geslachtsverandering ook een tijd duurt). Wellicht is dan de beslissing al genomen.

 14. Avatar
  Eric César van 't Hof 25 augustus 2023

  Hoe zit het met transmannen? Als een transvrouw door de transformatie het recht verwerft mee te doen aan een damestoernooi, dan zou je omgekeerd kunnen verwachten dat een transman door de transformatie dit recht verliest.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.