Jeugdolympiade O16, Dag 5

Vandaag stonden er opnieuw twee rondes op het programma. Dat betekent flink aanpoten, zowel voor de deelnemers als voor de verslaggevers. Maar hard werk is niet hetzelfde als vervelend werk. Integendeel: we krijgen als toeschouwers een hoop waar voor ons geld.

Ronde 7

De ogen zijn gericht op koploper China, en dan met name op sterspeelster Miaoyi Lu die voor deze ronde nog altijd op 100% stond.

Miaoyi Lu – Nvard Hayrapetyan

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. g3 Pc6 4. Lg2 d5 5. exd5 exd5 6. d4 Lg4 7. O-O Pxd4 8. De1+ Pe6?!

Hier staat het paard onhandig. Iets beter is 8…Le7, zodat Zwart na bijvoorbeeld 9.Pxd4 cxd4 10.De5 Pf6 tot een normale ontwikkeling kan komen.

9. Pe5 Lf5 10. c4!

Wit laat geen moment onbenut en opent hardhandig het centrum.

10… Pf6 11. cxd5 Pxd5 12. g4 Lxb1

Dit lijkt een tempo te winnen omdat Wit terug moet slaan. Na

13. Txb1 Le7

lijkt het alsof Zwart eindelijk kan rokeren. Daar krijgt ze echter de gelegenheid niet toe:

14. De4 Pdc7

Op 14…Pec7 volgt 15.Td1 met materiaalwinst.

15. Da4+ b5 16. Bc6+ Kf8 17. De4

Zwarts rokade is verhinderd en de toren op a8 raakt ingesloten.

17…Tc8 18. Lb7 Ld6 19. Lxc8 Dxc8 20. Le3 f6

21. f4! Pd8

Na 21…fxe5 22.fxe5+ staat Zwart schaak. Wit herovert het stuk met rente en verkrijgt tevens een levensgevaarlijke vrijpion.

22. Tbd1 Pe8 23. Kh1 De6 24. Lxc5 fxe5 25. fxe5+ Kg8 26. Lxd6 Pf7 27. Dd5 Dg6 28. Tf4 h5 29. Tdf1 Pf6 30. exf6 1-0

Een schoolvoorbeeld van het afstraffen van openingsfouten.

Met twee remises aan de topborden leek China lang op een overwinning af te stevenen. Xiangrui Kong leek het lang te gaan keepen tegen Benik Agasarov, totdat het aan het eind pijnlijk misging:

Zwart deed hier het zeer ongelukkige 85…De4?? (iets als 85…f4 ), waarna 86.Pf4+ Kg4 87.Dg6+ mat betekende.

China incasseert de eerste nul van het toernooi en leidt het eerste puntverlies.

China komt op 13 matchpunten uit 7 ronden; Armenië heeft er op dit moment 11. Zij kregen gezelschap in de strijd om de tweede plaats van Kazachstan 1, die met 2½-1½ van Oezbekistan wonnen, en Turkije, dat Oekraïne met 3-1 opzij zette. De Oezbeekse Afruza Khamdamova was samen met Miaoyi Lu de enige die voor deze ronde op 100% stond, maar zij moest na 119 zetten een halfje afstaan.

De partij tussen Asronjon Omonov en Edgar Mamedov ging voor de Witspeler als een nachtkaars uit.

Het lijkt misschien alsof er niet veel aan de hand is, maar drie zetten later kon Wit zijn hand uitsteken:

56.h5?? Td7 57.Th1?? Pf4

Plotseling gaat Wit mat! Na

58.Le3 Td3!

zette hij de klok stil.

 

Eray Kilic profiteerde in het middenspel van de overmoedigheid van tegenstander Vladyslav Fishchuk, die zo enthousiast met zijn centrumpionnen ging lopen dat hij een paar poppetjes te veel liet hangen. Zijn buurvrouw Elifnaz Akat kwam aanvankelijk met minder ruimte uit de opening en stond minder, totdat haar tegenstander Roman Kovalskyi zich in onderstaande stelling verslikte:

24.Pb6??

Het verkeerde stuk. Na 24.Lb6 Dd7 25.Tbd1 staat Wit er riant voor.

24…dxe5!

Plotseling neemt Zwart het over.

25.Pxc8 exd4 26.Lxb7 Lxc8 27.Ld5

Zwart staat gewonnen en mocht op zet 53 mat zetten.

 

Het eerste Nederlandse team boekte een 2½-1½ overwinning op het goed presterende Bangladesh. Yichen Han offerde een stuk voor twee pionnen, maar kreeg niet het spel dat hij zocht en moest na lang verdedigen een nul noteren. Arthur de Winter won in de opening een belangrijke pion, waarna hij zijn voordeel geleidelijk uitbouwde tot winst. Bij Prajit Sai Kumar ging de partij lang heen en weer, maar aan het eind bleek Wits aanval sterker dan de zwarte. Dana Verheij kwam in een dameloos middenspel slecht te staan maar wist de zaak uiteindelijk bijeen te houden en haalde het beslissende halfje binnen.

Het derde team, dat voor 75% uit barragespelers van het NK12 bestaat en voor de verandering een keer hoger speelde dan het tweede, moest hun meerdere erkennen in Canada 3. Noah Ritzerveld liet zich een pion ontfutselen, probeerde nog wel wat maar liet aan het eind tot overmaat van ramp zijn dame slaan.
Wouter stond verloren maar zijn tegenstander ging te voortvarend te werk en offerde incorrect een stuk. Wouter behield zijn extra materiaal door met zijn koning uit het wespennest weg te rennen en zette zijn materiële overwicht om in winst.
Oscar Zecha had wat pech met zijn partij. In onderstaande stelling speelde hij met Wit tegen Ethan Su een ogenschijnlijk logische zet die onmiddellijk verloor:

Na 16.Dxe4 dxe4 17.Txd8 Tfxd8 18.Pd2 staat Wit er uitstekend voor, mede omdat de loper op a2 spoedig van het bord valt. Helaas speelde Wit 16.Dxd5?? en kreeg met 16…c4!! het deksel onmiddellijk op zijn neus. Plotseling dreigt niet alleen 17…La3# maar ook 17…Da5. Wit probeerde nog 17.Kb2, maar moest na 17…Da5 18.Lc1 c3+ de strijd staken.

Fleur Westerhof vocht dapper voor remise maar overzag een truc die haar haar dame kostte.

Het tweede team won met 3½-½ van Australië 2. Kobe Smeets had initiatief in het eindspel en wist dit om te zetten in een punt. De partij van Roger Labruyère (die overigens onjuist aan Lichess werd doorgegeven) was een langdurig getouwtrek om het hele punt, waar beide spelers op winst speelden en geen van beide zijn zin kreeg. Rhys Arnold kreeg iets minder ruimte uit de opening maar had langdurig druk tegen een achtergebleven c-pion. Wit kreeg geen initiatief ontketend en kreeg daardoor een winnende aanval over zich heen. Isafara Gergin had een partij waarbij de beoordeling flink heen en weer schoot, maar die toch haar kant op viel toen haar tegenstander gewillig in een penning ging staan.

Nederland 4 speelde 2-2 tegen Hong Kong.
Sascha Kurt kreeg in een Draak een kwaliteit geofferd. De stelling was een tijd spannend, maar Zwart speelde zijn initiatief niet accuraat door, en na dameruil verzilverde hij zijn voordeel behendig.
Tommy Grooten speelde een egelopstelling. Ik meen me te herinneren dat zijn vader ooit had aangegeven zelf ook het egelsysteem te zijn gaan spelen (Elementen van de Schaakstrategie). Tommy probeerde de tegenaanval in te zetten, maar zijn tegenstander verkreeg met een paar rake zetten een winnende aanval.
Elysia Feng speelde een Versnelde Draak die verzandde in een dubbeltoreneindspel. De partij ging door totdat er op zet 67 geen stukken meer op het bord stonden.
Boyd Leenen kreeg vanuit een ongebruikelijke opening een min of meer gelijkwaardig eindspel op het bord, dat een levenloze remisestelling werd nadat Wit het loperpaar opgaf voor een stelling met ongelijke lopers.

 

Ronde 8

China heeft met een ronde te gaan de overwinning in de Olympiade veiliggesteld. Er werd met 4-0 afgerekend met Hongarije, dat op papier niet direct voor het Chinese team hoefde onder te doen (de gemiddelde rating scheelde slechts 49 punten). Dit wil zeggen dat Miaoyi Lu nog steeds op een 100%-score staat. Felicitaties aan het Chinese team, dat met 15 matchpunten en 27½ bordpunt niet meer te achterhalen is: nummer 2 Turkije staat na een 3½-½ overwinning tegen Kazachstan op 2 matchpunten en 5 bordpunten achterstand. Yagiz Kaan Erdogmus boekte een vlotte overwinning nadat zijn tegenstander Daniyal Sapenov op zet 19 een twijfelachtige pion pakte:

De partij vervolgde met het gewaagde 19…Pxe4?! 20.La7 Txf4 21.Td4 en hier greep Zwart lelijk mis met 21…Pxc3?. Wits voordeel nam een winnende omvang aan na 22.Dxe6+ Tf7 23.Lxb8 d5 24.Te1, en Zwart gooide enkele zetten later de handdoek in de ring.

Armenië en Azerbeidzjan speelden 2-2. De partij tussen Khagan Ahmad en Erik R. Gasparyan is illustratief voor wat er in de Novosibirsk-variant van de Sveshnikov-Siciliaan voor Wit kan misgaan:

Als Wit nu rustig met 14.0-0 vervolgt, is er weinig aan de hand. Hij speelde hier echter de leerzame fout 14.cxb5?. Zwart beantwoordde deze actie op de flank met de klassieke Siciliaanse tegenactie in het centrum: 14…d5!. In vrijwel elke Siciliaan is dit de sleutelzet waar het hele middenspel om draait, en dit is geen uitzondering. Zwart verkreeg na 15.bxa6 0-0 16.0-0 fxe4 17.Lb5 Td8 een machtig blok aan centrumpionnen. Zwarts voordeel kwam niet meer in gevaar, en het was wachten tot het Tetris-blok in beweging zou komen. Toen dat uiteindelijk gebeurde, was er voor Wit geen houden meer aan.

Nederland 1 verloor met 2½-1½ van Oostenrijk. Yichen Han speelde remise in een partij die niet buiten de marge geweest is. Prajit Sai Kumar verzuimde in het eindspel om Zwarts vrijpion onschadelijk te maken in een poging zijn eigen koningsvleugelpionnen te beschermen, waarna de pion een steeds vervelender aanwezigheid op het bord betekende. Dana Verheij vond niet de sterkste verdediging en ging ten onder aan de zwaktes rond haar koning. Arthur de Winter won, al was daar wel de nodige portie geluk voor nodig:

De stelling is hier 0.0 volgens de engines. In de volgende vijf zetten worden door de Lichess-engine 11 vraagtekens uitgedeeld. Dit bewijst eens te meer dat stellingen met tegengestelde rokades en beiderzijds aanval verschrikkelijk moeilijk zijn om te spelen. Fouten liggen in dergelijke vlijmscherpe stellingen altijd en overal op de loer, en heel vaak moet je de enige zet vinden.

33…Da4?? (33…bxc4) 34.h4 Th8?? (33…Lxc4) 35.b3?? (35.hxg5) Db4 36.h5? (36.hxg5) a5 37.Db7?? (37.Td6) a4 38.Df3?? (38.De4) bxc4 en Zwart heeft een winnende aanval.

Nederland 2 verloor met 1-3 van Slovenië. Kobe Smeets kreeg een eindspel van toren + loper tegen toren + paard. Meestal is TL iets sterker dan TP, maar de paardpartij wist de pionnen op de kleur van de loper te blokkeren en kreeg bovendien een actieve toren. Hierdoor slonk Wits voordeel en zat er niet meer in dan remise. Roger Labruyère had een regelmatige partij in de Caro-Kann. Nadat de dames eraf waren, had hij iets betere kansen vanwege hangende pionnen. Wit behandelde het eindspel echter uitstekend en kwam nergens serieus in gevaar. Hoewel ze de vorige ronde nog dankbaar gebruik van een penning wist te maken om materiaal te winnen, vergat Isafara Gergin dat in deze partij; het dubbeltoreneindspel was verloren en haar tegenstandster verzilverde haar winstkansen zonder problemen. Rhys Arnold dacht aan het eind een truc te hebben tegen Leon Skrbec, maar hij werd zelf getruct:

Wit heeft de hele partij aangevallen, en de zwarte koning is zojuist uit de gevarenzone gevlucht. Wit speelde hier 45.Txf6+ in de overtuiging dat pion g7 gepend stond. Zwart antwoordde echter koelbloedig 45…gxf6!. De dame kan niet genomen worden vanwege 46…Ta1 mat! Wit gaf op.

Maar waar iedereen stiekem reikhalzend naar had uitgekeken, was het echte spektakelstuk van ronde 8: Nederland 3Nederland 4.

Noah Ritzerveld – Sascha Kurt 0-1

In een IJslandse variant van het Scandinavisch verkreeg Zwart het betere van het spel. De stelling met tegengestelde rokades was voor Zwart zeer goed te spelen, aangezien hij de beschikking had over een halfopen g-lijn.

Tommy Grooten – Wouter Terlouw ½-½

Wit stelde een eigen egelsysteem op. Zwart kreeg hierdoor langdurig ruimtevoordeel en had tegen het eind van de partij nog voor de winst kunnen gaan, maar remise was op dat moment vermoedelijk al genoeg om de match binnen te halen.

Oscar Zecha – Elysia Feng 1-0

In een Tarrasch-variant van het damegambiet kreeg Zwart zoals gebruikelijk een geïsoleerde damepion. Om onbegrijpelijke reden liet ze in het middenspel, dat waarin ze zelfs een iets betere stelling had, een paard ongedekt staan en een zet erna liet ze ook nog een paardvork toe die nog meer materiaal kostte.

Boyd Leenen – Fleur Westerhof 0-1

De openingsopzet was prima in orde. Er was niets aan de hand. Alleen moest Wit wel op zet 12 eventjes a2-a3 doen. Hij verzuimde dat, waarna zijn stelling vrij snel werd opgeveegd.

 

Tussenstand:

Na 8 ronden in de Olympiade is China met 15 punten al zeker de winnaar van de Olympiade. Turkije staat tweede met 13 punten, gevolgd door Armenië, Kazachstan 1 en Oostenrijk met 12 punten.
Voor de Nederlandse teams zijn de medailles buiten bereik. Nederland 1 heeft 10 punten en staat op de 10e plaats. Nederland 3 heeft 8 punten en staan 35; kort daarachter staat Nederland 2 met 7 punten, en Nederland 4 staat met 6 punten op de 47e plaats.

Morgen is er nog één ronde te gaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.